Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Διόρθωση -8% ή στις 3.600 μονάδες ο δείκτης S&P 500 ως το καλοκαίρι του 2021 - Οι καταλύτες

BofA: Διόρθωση -8% ή στις 3.600 μονάδες ο δείκτης S&P 500 ως το καλοκαίρι του 2021 - Οι καταλύτες
Παρά τις ανοδικές τάσεις των προηγούμενων ημερών, από ό,τι φαίνεται, ο «πόνος» δεν έχει παρέλθει, αναφέρει η BofA
Σχετικά Άρθρα

Διόρθωση -8% ή στις 3.600 μονάδες θα καταγράψει ο δείκτης S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου μέχρι το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με την Bank of America, εφόσον η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς φτάσει στο 2%.
Στα τέλη του καλοκαιριού του 2020, η Bofa είχε κάνει λόγο για το επικείμενο -τότε- επενδυτικό rotation από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας, ήτοι μετοχές του ενεργειακού τομέα, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κ.λπ., οι οποίες, ως γνωστόν, είναι ευαίσθητες απέναντι στον οικονομικό κύκλο.
Στη συνέχεια ακολούθησε περίοδος ιδιαίτερης ευφορίας, μέχρι που με καταλύτη την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων το α’ τρίμηνο του 2021 υπήρξε τις προηγούμενες εβδομάδες διόρθωση.
Αυτό που συνέβη ήταν σχεδόν σοκαριστικό, με τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο να κατρακυλάνε.
Ειδικότερα, το bitcoin σημείωσε πτώση -26%, τα SPACs -25%, ο δείκτης NYFANG -17%, οι μετοχές ανάπτυξης εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης -16% κ.λπ.
Μέχρι τότε, σύμφωνα με την BofA, ο Φεβρουάριος ήταν ο καλύτερος μήνας για την Αξία έναντι της Ανάπτυξης στα χρηματιστήρια και δη στη Wall Street.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί δε λίγο πριν σκάσει η φούσκα dot com.
value_vs_growth_since_march_2001.jpg
Παρά τις ανοδικές τάσεις των προηγούμενων ημερών, από ό,τι φαίνεται, ο «πόνος» δεν έχει παρέλθει.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ομάδα των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να ανεβαίνει στο 2% και τη Fed να μην ενεργοποιεί το εργαλείο του ελέγχουν της καμπύλης απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων, ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να χάσει ένα 8%, αφού οι πωλήσεις θα επιταχυνθούν.
Αυτό σημαίνει ότι τα χαρτοφυλάκια 60/40 (το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο «60% μετοχές / 40% ομόλογα», ο συνδυασμός μετοχών και ομολόγων που αποτελεί βασικό στήριγμα της επενδυτικής στρατηγικής εδώ και δεκαετίες) θα… υποφέρουν.
Σημειώνεται ότι, πέρα από τις μετοχές ανάπτυξης και τα κρυπτονομίσματα, κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν έχει «δουλέψει» ως τώρα.
Ελπίδα για ανάταση δίνει μόνον το «άνοιγμα» της οικονομίας, που θα τονώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα ενισχύσει το προαναφερόμενο επενδυτικό rotation.
Αυτό είναι κάτι, όμως, που προεξοφλείται ήδη από την αγορά, καθώς μεγάλα funds αγοράζουν ETF που έχουν να κάνουν τράπεζες, ενέργεια και πρώτες ύλες.
Επίσης, στην αγορά ομολόγων, το spread μεταξύ βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία.
market_rotation_from_growth_to_value_0.jpg
Τι δημιουργεί προβληματισμό στην BofA;
Τι θα κάνουν τις αποταμιεύσεις τους τα νοικοκυριά: θα τις διοχετεύσουν στην κατανάλωση και στο χρηματιστήριο ή θα τις κρατήσουν στις τράπεζες;
Σίγουρα, καταλήγει η BofA, πλημμύρα κατανάλωσης δεν θα υπάρξει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης