Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Ανάπτυξη +4,5% στην Ελλάδα το 2021, έπειτα από ύφεση 10% το 2020

Scope Ratings: Ανάπτυξη +4,5% στην Ελλάδα το 2021, έπειτα από ύφεση 10% το 2020
Η ύφεση το 2020 ήταν ιδιαίτερα σφοδρή λόγω της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, αναφέρει η Scope Ratings
Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη +4,5% το 2021, έπειτα από ύφεση 10% το 2020, εκτιμά για την Ελλάδα η Scope Ratings, στην έκθεσή του «Sovereign Outlook 2021», την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η ύφεση το 2020 ήταν ιδιαίτερα σφοδρή λόγω της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, ο οποίος αναμενόμενα επλήγη από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.
Μάλιστα, οι τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 70%, σε σχέση με το 2019. 
Οι ελληνικές αρχές για να αμβλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις των lockdown έλαβαν δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και, γενικότερα, την οικονομική δραστηριότητα.
Έτσι, παρά το ζοφερό μακροοικονομικό περιβάλλον που επεφύλασσε και συνεχίζει να επιφυλάσσει, σύμφωνα με τη Scope Ratings, η τρέχουσα κρίση υγείας, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο μεταρρυθμίζοντας συγκεκριμένους τομείς – κάτι που αντικατοπτρίζεται στο θετικό outlook και στην αξιολόγηση BB.

Ευρωπαϊκή στήριξη

Θετικό βήμα για την ελληνική οικονομία ήταν το σχέδιο «Ηρακλής», που οδήγησε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία ταλάνιζαν επί μακρόν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Σημειώνεται πως ισχυρός πυλώνας χρηματοδοτικής υποστήριξης είναι μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πανδημικό πρόγραμμα (PEPP ) και το πρόγραμμα SURE, αντίστοιχα, τα οποία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες έκδοσης χρέους της Ελλάδας για το 2021, επιπλέον του σημαντικού ταμειακού ισοζυγίου της κυβέρνησης ύψους 35 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, το οποίο από μόνη του θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως το τέλος του 2022.

Ανάπτυξη 5,6% στην Ευρωζώνη το 2021, στο 1,5% ο πληθωρισμός

Ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών συνεχίζει να εμποδίζει την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός αυξάνεται.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ παραμένει επικεντρωμένη στη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης και στην αποτροπή της απότομης αύξησης της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Scope Ratings, πέντε είναι τα πιεστικά ερωτήματα που απασχολούν αναλυτές και επενδυτές.

Ανάκαμψη

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ παραμένουν έως και δυσοίωνες, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και της αργής διάθεσης εμβολίων.
Ειδικότερα, η ανάκαμψη θα αποκτήσει ισχυρότερη βάση μετά τις αρχές της άνοιξης του 2021, όταν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα αρχίσουν να χαλαρώνουν.
Ζήτημα αποτελεί η επιβράδυνση που σημειώνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η ένταση της ύφεσης το 2020 ήταν λιγότερο σοβαρή από ό, τι αναμενόταν στη ζώνη του ευρώ - ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία - καθώς οι Ευρωπαίοι προσαρμόστηκαν στις συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη Scope Ratings, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ του 2021 δεν θα ξεπεράσει το 5,6%.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο αυξήθηκε απότομα, φτάνοντας στο 1,4% - στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.
Συνεπώς, κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, αυτός ο πληθωρισμός είναι κυρίως σε τιμές περιουσιακών στοιχείων και όχι σε τιμές καταναλωτή.
Όπως σημειώνεται στο Outlook 2021, υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης στις τιμές λόγω της φούσκας που επικρατεί στις αγορές ακινήτων, μετοχών και ομολόγων – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη Scope, αυτή η διόρθωση θα έρθει πολύ σύντομα στις αγορές, παρότι τα 5,6 τρισεκατομμύρια χρέους τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν αρνητική απόδοση.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα από το 0,9% του Φεβρουαρίου, αλλά αυτή η αύξηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με προσωρινούς παράγοντες, όπως οι υψηλότερες τιμές ενέργειας.
Πράγματι, οι προβλέψεις της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ δεν θα υπερβεί το 1,5% τα επόμενα τρία χρόνια.
Ως εκ τούτου, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα χαλαρή ακόμη και αν αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Ομόλογα

Οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό προκάλεσαν αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο και, ακολούθως, την αντίδραση την ΕΚΤ την Πέμπτη 11 Μαρτίου.
Η αύξηση της καμπύλης απόδοσης του χρέους παγκοσμίως, παρότι οδηγείται από την ανησυχία σχετικά με την αύξηση του πληθωρισμού στις αγορές των ΗΠΑ, έχει καταστήσει τις οικονομικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ λιγότερο ευνοϊκές.
Ωστόσο, το sell off παρέμεινε συγκρατήθηκε.
Η ΕΚΤ επενέβη χρησιμοποιώντας το εργαλείο PEPP, ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2022.

Δημοσιονομική πολιτική

Η ανάκαμψη εξαρτάται από την ήδη πολύ σημαντική δημοσιονομική βοήθεια που δίνεται στις εθνικές οικονομίες.
Στο πλαίσιο αυτό, το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ διευρύνθηκε στο 8,8% του ΑΕΠ πέρυσι, από 0,5% το 2019, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε στο 101,7%, από 85,9% το 2019, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.
Το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ θα παραμείνει σε αναστολή έως τουλάχιστον το 2023 για να υποστηρίξει μια συνεχή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να χρειάζονται υποστήριξη.
Η Scope αναμένει από τις κυβερνήσεις να καταργήσουν επιλεκτικά και σταδιακά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν το 2020.

Βιωσιμότητα χρέους

Η απότομη αύξηση του χρέους προκάλεσε ζητήματα βιωσιμότητας, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία.
Σύμφωνα με τη Scope Ratings, η θεσμική μεταρρύθμιση της EE και η εξαιρετικά ευνοϊκή στάση της ΕΚΤ θα διασφαλίσoυν ότι οι κίνδυνοι διατηρησιμότητας του χρέους θα περιοριστούν.
asdf_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης