Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει το εκλογικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ η Κίνα

Αλλάζει το εκλογικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ η Κίνα

Κίνα: Το Κοινοβούλιο ανοίγει τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ

Προσχέδιο απόφασης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε το κοινοβούλιο της Κίνας, μειώνοντας περαιτέρω τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στους θεσμούς της πόλεως και εισάγοντας έναν μηχανισμό για τον έλεγχο της πίστης των πολιτικών στο Πεκίνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Πεκίνου να ενισχύσει την ολοένα και πιο αυταρχική εξουσία του επί του παγκόσμιου αυτού χρηματοοικονομικού κέντρου, μετά και την επιβολή του σαρωτικού νόμου για την εθνική ασφάλεια τον Ιούνιο, που κατά τους επικριτές αποτελεί εργαλείο για καταστολή των αντιφρονούντων.
Με τις αλλαγές που προωθούνται τώρα, ουσιαστικά εξαλείφεται οποιαδήποτε δυνατότητα η αντιπολίτευση να μπορέσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην πρώην βρετανική αποικία, η οποία επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 με την υπόσχεση ενός υψηλού βαθμού αυτονομίας.
Μεταξύ άλλων, θα αλλάξει το μέγεθος και η σύσταση του νομοθετικού σώματος του Χονγκ Κονγκ, θα δημιουργηθεί μηχανισμός για τον έλεγχο των υποψηφίων και της συμπεριφοράς των νικητών των εκλογών ώστε να διασφαλιστεί πως μόνο αυτοί που θεωρούνται «πατριώτες» θα κυβερνούν το Χονγκ Κονγκ.
Σημειώνεται πως ο γραμματέας του Χονγκ Κονγκ που είναι υπεύθυνος για τις εσωτερικές και συνταγματικές υποθέσεις, έχει προσδιορίσει τον «πατριωτισμό» ως την «ολιστική αγάπη» για την Κίνα, περιλαμβανομένης της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης