Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο πρόβλημα της Lagarde, που πρέπει να εξηγήσει στις 11/3: Τι θα κάνει με την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων

tags :
Το μεγάλο πρόβλημα της Lagarde, που πρέπει να εξηγήσει στις 11/3: Τι θα κάνει με την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων
Το μεγαλύτερο μέρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ έχει εκφραστεί υπέρ των περισσότερων αγορών κρατικών τίτλων
Σχετικά Άρθρα
Η Christine Lagarde πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 11 Μαρτίου 2021.
Εν μέσω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, η ΕΚΤ μέχρι πρότινος ήταν πολύ προσεκτική στη χρήση του πιο ορατού όπλου της: την αγορά ομολόγων μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ αγόρασε μόνο 12 δισ. ευρώ για κάθε μία από τις δύο τελευταίες εβδομάδες - λιγότερο από τα 18 δισ. ευρώ που αγόραζε κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα από το πρόγραμμα πανδημίας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Δήλωση... προθέσεων

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επικεφαλής της ΕΚΤ πρέπει να προβεί σε δήλωση προθέσεων ότι θα περιορίσει τις αποδόσεις των ομολόγων και μπορεί να το πράξει χωρίς να προσδιορίσει το επίπεδο απόδοσης, τη λήξη ή ακόμη και το χρέος της κάθε χώρας.
Αυτή είναι η ομορφιά της ευρείας ευελιξίας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα πανδημίας.

Η πλειοψηφία της ΕΚΤ

Το μεγαλύτερο μέρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ έχει εκφραστεί υπέρ των περισσότερων αγορών.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Fabio Panetta δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι το άλμα στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων «είναι ανεπιθύμητο και πρέπει να αντιμετωπισθεί».
Όμως αυτή η παρέμβαση δεν έχει παράγει αρκετή δράση.
Αν μη τι άλλο, το jawboning κινδυνεύει να καταστήσει αναποτελεσματική την πολιτική της ΕΚΤ εάν οι αποδόσεις κινηθούν υψηλότερα.

Η άνοδος του ευρώ

Η μοναδική τύχη της τράπεζας είναι ότι κατάφερε να αποτρέψει μια νομισματική κρίση: Το ευρώ ήταν αδύναμο έναντι τόσο του δολαρίου όσο και της στερλίνας.
Για μια τέτοια οικονομία με γνώμονα τις εξαγωγές, το να έχεις πολύ ισχυρό νόμισμα θα εμπόδιζε την ανάκαμψη ακριβώς όταν τη χρειάζεται περισσότερο.
Αρκετά μέλη της ΕΚΤ πρέπει να απαλλαγούν από αυτό, καθώς έσπασαν την συνήθη παράδοση να μην αναφέρουν τις κινήσεις των νομισμάτων όταν το ευρώ σημείωσε απότομη άνοδο στα τέλη του περασμένου έτους.

Μετατροπή της νομισματικής κρίσης

Με ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που πρόκειται να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο οδήγησε ακόμη και στην αναβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης του ΟΟΣΑ για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας φόβος επαναφοράς θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις της ζώνης του ευρώ υψηλότερα.
Το μπλοκ πρέπει να είναι προληπτικό για να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησής του θα παραμείνουν ελκυστικές για να ενισχύσουν τη δική της εγχώρια ανάκαμψη - και αυτό σημαίνει τη διατήρηση χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα.

Εν αναμονή των οικονομικών εκτιμήσεων

Η τριμηνιαία ανασκόπηση των οικονομικών προβλέψεων της Πέμπτης είναι η κατάλληλη στιγμή για να διευκρινιστεί η εξελισσόμενη στρατηγική της τράπεζας.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε εάν βρισκόμαστε ή όχι σε ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες.
Ο Lane παρουσίασε αυτό το ακαδημαϊκό επιχείρημα για αυτήν τη στρατηγική για τον εντοπισμό ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών στις 25 Φεβρουαρίου, αλλά ενώ μπορεί να ήταν σαφές για τους κεντρικούς τραπεζίτες, τα αδιαφανή μέτρα δεν δίνουν στους traders μια καλή αίσθηση για πόσα ομόλογα θα αγοραστούν και πότε.
Αυτό δεν είναι καθησυχαστικό όταν οι αποδόσεις αυξάνονται.

Οι εξηγήσεις Lagarde

Εάν η Lagarde δεν εξηγήσει με συνέπεια τη σημασία των «νέων ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών» όσον αφορά τα ουσιαστικά μέσα πολιτικής, τότε κινδυνεύει να επαναλάβει το λάθος που έκανε όταν είπε ότι «δεν είμαστε εδώ για να μειώσουμε τα spreads» που έπληξαν τις αγορές πριν από ένα χρόνο.
Είναι καιρός η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει το τεράστιο πρόγραμμα QE.
Χωρίς περισσότερες αγορές ομολόγων, ο φόβος ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω είναι μεγάλος.
Με την αργή διάθεση εμβολίων σε ολόκληρη την ΕΕ και το ενδεχόμενο επιπρόσθετων αποκλεισμών, το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί η ΕΚΤ είναι ένα σήμα για taper tantrum.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης