Κοινωνία

Γώγος: Στο κόκκινο λόγω covid η Ελλάδα – Πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29/3

Γώγος: Στο κόκκινο λόγω covid η Ελλάδα – Πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29/3
Ύφεση των κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα είπε ο κ.Γώγος
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση ότι τόσο η Αττική όσο και όλη η χώρα βρίσκονται στο κόκκινο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
«Το δεύτερο κύμα ήταν δυνατό, αλλά χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές.
Η διαφορά τώρα είναι ότι έχει χτυπηθεί το κέντρο της χώρας, η Αττική, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων, και παράλληλα σε όλη τη χώρα έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί παντού.
Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα έχουμε σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, ενώ η Κρήτη που ήταν μια πράσινη περιοχή έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο και η πίεση θα συνεχιστεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.

Δύσκολη η τήρηση των μέτρων

Ο κ.Γώγος υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και ότι ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι αποδεδειγμένο πια ότι έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, που μπορεί να κυμαίνεται από 30% με 60%, γεγονός που πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι με τα νέα μέτρα η κινητικότητα δείχνει να έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
«Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας» είπε ο κ.Γώγος.

Πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ.Γώγος σημείωσε ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.
«Από την άλλη τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς η Γ’ Λυκείου θα δώσει εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές.
Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

Δεν υπάρχει επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας, ο κ.Γώγος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά συνεργασία, ενώ επισήμανε ότι το 60% των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι κατειλημμένο από non covid περιστατικά κι έχουν δοθεί και γιατροί στο ΕΣΥ.
«Πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι.
Υπάρχει ανάγκη και από ιδιώτες γιατρούς» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης