Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διάταξη - ανάχωμα στη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων - Μειωμένα μισθώματα και για τις νέες επιχειρήσεις

Διάταξη - ανάχωμα στη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων - Μειωμένα μισθώματα και για τις νέες επιχειρήσεις
Απλούστερες διαδικασίες για την αποφυγή της επιβάρυνσης από τα ανείσπρακτα ενοίκια εξετάζει ειδικά για το 2021 το ΥΠΟΙΚ
Σχετικά Άρθρα
Απλούστερες διαδικασίες για την αποφυγή της επιβάρυνσης από τα ανείσπρακτα ενοίκια εξετάζει ειδικά για το 2021 το υπουργείο Οικονομικών ενώ επεκτείνεται και για τις νέες επιχειρήσεις το μέτρο με τα κουρεμένα μισθώματα.

Συγκεκριμένα με μία απλή εξώδικη δήλωση η οποία θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020 και να αποφύγουν τις περιπέτειες με την Εφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά σοβαρά την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.
Το θέμα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 και κινδυνεύουν τώρα να φορολογηθούν για αυτά καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Για το λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ειδικά για το 2020 η αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων να επιτυγχάνεται με την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή.
Η ρύθμιση αυτή, που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων.
Η ρύθμιση δηλαδή θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία.
Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.
Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Την ίδια ώρα, μείωση ενοικίου κατά 40% για τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο δικαιούνται και οι «νέες» επιχειρήσεις, όσες δηλαδή λειτούργησαν μετά τις 20 Μαρτίου του 2020. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου σύμφωνα με την οποία δικαιούνται τη μείωση του ενοικίου και οι επιχειρήσεις που δεν είχαν ενεργό ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020 και ξεκίνησαν λειτουργία μετά από αυτή την ημερομηνία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης