Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπογραφή της «κοινής δήλωσης» για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Υπογραφή της «κοινής δήλωσης» για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Έξι στους δέκα πολίτες της ΕΕ δηλώνουν ότι η κρίση του κορωνοϊού τους έχει ωθήσει να αναλογιστούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο
Σχετικά Άρθρα

«Κοινή δήλωση» για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα υπογράψουν την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2021 οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Layen, καθώς και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.

To πρώτο βήμα

Μετά την έγκριση της Διάσκεψης των Προέδρων της κοινής δήλωσης για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, οι πρόεδροι του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής θα απευθύνουν ομιλία στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και θα υπογράψουν το έγγραφο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των αντίστοιχων θεσμών.
Η δήλωση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και «καλεί τους πολίτες να αναστοχαστούν την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η ΕΕ για σημαντικά ζητήματα, καθώς και για τη θεσμική της οργάνωση».

Eυρωβαρόμετρο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύεται ενόψει της υπογραφής της κοινής δήλωσης σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα έχει θετική επίδραση στην δημοκρατία στην ΕΕ.
Έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η κρίση του κορωνοϊού τους έχει ωθήσει να αναλογιστούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια ευρύτατη πλειοψηφία (92%) στα 27 κράτη μέλη απαιτεί «να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η φωνή των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης».
Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: να δημιουργήσει ένα νέο δημόσιο φόρουμ για ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς, διαφανή και δομημένη συζήτηση με τους Ευρωπαίους σχετικά με τα ζητήματα που τους αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.

Οι προκλήσεις

Μεταξύ των προκλήσεων, η κλιματική αλλαγή θεωρείται από τους ερωτηθέντες σαφώς η κύρια παγκόσμια πρόκληση που επηρεάζει το μέλλον της ΕΕ, καθώς το 45% των Ευρωπαίων επέλεξε την εν λόγω πρόκληση ως την κυριότερη.
Το δεύτερο και το τρίτο συχνότερα αναφερθέν ζήτημα, με παρόμοια ποσοστά, είναι η τρομοκρατία (38%) και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την υγεία (37%).
Η αναγκαστική μετανάστευση και ο εκτοπισμός είναι η τέταρτη συχνότερα αναφερθείσα πρόκληση, την οποία ανέφερε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (27%).

Η έρευνα

Αυτή η έρευνα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 20 Νοεμβρίου 2020 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ζητήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έρευνα διεξήχθη διά ζώσης και συμπληρώθηκε με διαδικτυακές συνεντεύξεις κατά περίπτωση, λόγω της πανδημίας.
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 27.034 συνεντεύξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης