Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζαββός (Υφυπ.Οικονομικών): Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά

Ζαββός (Υφυπ.Οικονομικών): Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες σχετικά με την ελάχιστη απαίτηση κεφαλαίων που θα πρέπει να έχουν, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ρέπει να χτίσουν και ένα «μαξιλάρι», το λεγόμενο MRL, που εάν ποτέ το χρειαστούν να το έχουν για να το χρησιμοποιήσουν

«Άσκηση προς την κανονικότητα των τραπεζών» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός τη δυνατότητα που παρέχει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στο Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας να συμμετέχει με προϋποθέσεις στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζικών ιδρυματων.
Αυτή η δυνατότητας συμμετοχής του ΤΧΣ, είπε ο υφυπουργός δεν έχει καμία σχέση με τις αναγκαστικές ανακεφαλοποιήσεις που συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και ανέφερε πως αυτές είναι «μια άσκηση κανονικότητας, που μπορεί να κάνει η κάθε τράπεζα στο βαθμό που νιώθει ικανή, δυνατή, με ένα πειστικό, αξιόπιστο σχέδιο να προσκαλέσει τον ιδιώτη επενδυτή, να έρθει στα κεφάλαιά της, γιατί έχει ακριβώς σχέδια επέκτασης».
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αυτό το «διαπιστώνει ο Ευρωπαίος Επόπτης και όλοι οι επενδυτές, οι οποίοι έρχονται ειδικά να επενδύσουν και μέσω του ΗΡΑΚΛΗ».
Σχετικά με το θέμα του λεγόμενου αναβαλλόμενου φόρου, ο κ. Γιώργος Ζαβός ανέφερε πως «προφανώς υπάρχει αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος σε κάποιο βαθμό μετράει, όπως θα λέγαμε και αυτός, ως εποπτικό κεφάλαιο των τραπεζών» και πρόσθεσε πως «για αυτό υπάρχουν ακριβώς, συγκεκριμένοι εταιρικοί μετασχηματισμοί, που έχουν κάνει οι τράπεζες, με το λεγόμενο hive-down», σημειώνοντας πως «οι τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο οποιασδήποτε μορφής κινδύνου, αν θέλετε, να ενεργοποιηθεί οποιοδήποτε κενό στον αναβαλλόμενο φόρο, όταν θα έχουμε φθάσει σε μονοψήφια νούμερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπου γίνεται πάρα πολύ μικρός ο οποιοσδήποτε κίνδυνος του αναβαλλόμενου φόρου».
Επισήμανε σχετικά με τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων πως οι τράπεζες όταν προχωρούν σε αυτές «καταναλίσκουν και κεφάλαιο γιατί κάθε τιτλοποίηση χρειάζεται κάποιο κεφάλαιο».
Αυτό όμως το κεφάλαιο το έχουν οι τράπεζες και είναι το λιγότερο επώδυνο κεφάλαιο, το οποίο καταναλίσκουν, για αυτό και «σωρηδόν και προχωρούν στον ΗΡΑΚΛΗ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες σχετικά με την ελάχιστη απαίτηση κεφαλαίων που θα πρέπει να έχουν, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ρέπει να χτίσουν και ένα «μαξιλάρι», το λεγόμενο MRL, που εάν ποτέ το χρειαστούν να το έχουν για να το χρησιμοποιήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης