Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η διόρθωση στις αγορές δεν έχει τελειώσει - Ο δείκτης S&P 500 στις 3.900 ως το τέλος του έτους

Morgan Stanley: Η διόρθωση στις αγορές δεν έχει τελειώσει - Ο δείκτης S&P 500 στις 3.900 ως το τέλος του έτους
Η διόρθωση, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ακόμη δεν έχει τελειώσει
Σχετικά Άρθρα

Ας μην παίρνουν θάρρος οι επενδυτές διότι η διόρθωση στις αγορές ακόμη δεν έχει τελειώσει, καθώς τα χαρτοφυλάκια αλλάζουν, με τις μετοχές αξίας να παίρνουν τη σκυτάλη από τις μετοχές ανάπτυξης, υποστηρίζει η Morgan Stanley, που διατηρεί τον στόχο της για τον δείκτη S&P 500 στις 3.900 μονάδες έως το τέλος του 2021.
Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως τα lockdown τελειώνουν και πως ο κόσμος σιγά σιγά εξέρχεται της πανδημικής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, με τον ρυθμό που «βαδίζει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ολοένα και πληθαίνουν οι ειδικοί που αναφέρουν ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2021 θα έχουμε επιτύχει ανοσία της αγέλης.
Στο μεταξύ, η Γερουσία των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για το δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1.9 τρισεκ. δολ. του προέδρου Biden και απομένει, πλέον, μόνο η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία.
Επίσης, τα κέρδη των εταιρειών το δ’ τρίμηνο του 2020 ήταν καλύτερα του αναμενομένου, με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να σημειώνει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης.
Με λίγα λόγια, από ό,τι φαίνεται, η κρίση λαμβάνει τέλος.
Ωστόσο, γιατί παρά τα κακά νέα, οι αγορές την προηγούμενη εβδομάδα υπέφεραν;

Γιατί πέφτουν οι αγορές;

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό.
α)Πρώτον, η υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσε αύξηση στο αμερικανικό δεκαετές, με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών.
β)Δεύτερον, οι μετοχές αξίας, που μέχρι τώρα βίωναν πιέσεις, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
γ)Τρίτον, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια έχουν υπερεκτεθεί σε μετοχές ανάπτυξης, όπως αυτή της Tesla, έχοντας υποτιμήσει τις μετοχές αξίας.
Η τρέχουσα αναταραχή προκάλεσε rebalancing και επανατοποθετήσεις, μοιραία… με τον Nasdaq να βιώνει τα μεγαλύτερα προβλήματα.
value_stocks_price_momentum.jpg
Δεν έχει τελειώσει η διόρθωση

Φυσικά, η διόρθωση, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
α)Η μη γραμμική κίνηση του αμερικανικού δεκαετούς έχει προκαλέσει ταραχή στους επενδυτές, που πλέον ανησυχούν για έναν πρόσθετο κίνδυνο, ο οποίος στο παρελθόν δεν υφίστατο.
Έτσι, ενώ το Equity Risk Premium (ERP) παρέμεινε σταθερό, μπορεί τώρα να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, εν αναμονή της επόμενης αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Με άλλα λόγια, η αγορά μετοχών γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση των επιτοκίων.
Για το σκοπό αυτό, η Fed επέκτεινε τον ισολογισμό της κατά 180 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο (κατά 50% περισσότερα από τον στόχο της).
Ακόμα και έτσι, όμως, τα επιτόκια αυξήθηκαν.
β)Τον Μάρτιο κλείνει ένας χρόνος από το περυσινό κραχ στα χρηματιστήρια, οπότε όλοι οι πίνακες βάφτηκαν κόκκινοι και δισεκατομμύρια χάθηκαν.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μεγάλη μετατόπιση από τις μετοχές ανάπτυξης (π.χ. τεχνολογικές) στις μετοχές αξίας (τράπεζες, ενέργεια κ.λπ.).
Η εναλλαγή αυτή θα δημιουργήσει φαινόμενα ακραίας απομόχλευσης και παροδικής πτώσης.
γ)Ο Nasdaq θα δοκιμάσει τις αντοχές του, με το βλέμμα των επενδυτών να πέφτει στον μέσο όρο των τελευταίων διακοσίων ημερών (-8%).
Τέλος, όλα όσα συμβαίνουν τώρα θα πρέπει να αναμένονται σε αυτό το στάδιο ανάκαμψης.
Μετά τη μεγάλη αρχική άνοδο, το χρηματιστήριο τείνει να σταθεροποιηθεί καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και τα P / Es συμπιέζονται.
Για αυτό η Morgan Stanley διατηρεί τον στόχο για τον S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους στις 3.900 μονάδες.
Οι μετοχές ανάπτυξης θα «τρέξουν» ξανά μόλις ολοκληρωθεί η διόρθωση.
MS_earnings_vs_multiples.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης