Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η ρήτρα διαφυγής στην ΕΕ δεν σημαίνει ανοχή στα ελλείμματα... η ειδική περίπτωση της Ελλάδας

Deutsche Bank: Η ρήτρα διαφυγής στην ΕΕ δεν σημαίνει ανοχή στα ελλείμματα... η ειδική περίπτωση της Ελλάδας

Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη σε ολόκληρη την Ευρώπη για την επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το 2022

Η επέκταση της ρήτρας διαφυγής στην ΕΕ δεν σημαίνει ανοχή στα ελλείμματα, υπενθυμίζει η Deutsche Bank, στην τελευταία της ανάλυση για την απόφαση της Κομισιόν να επεκτείνει και το 2021 τη μη υποχρέωση τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων.

Όπως υπενθυμίζει η γερμανική τράπεζα, στην αρχή της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τη λεγόμενη «γενική ρήτρα διαφυγής» στους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η ρήτρα χαλάρωσε την εφαρμογή των κανόνων το 2020 στη βάση ότι η ΕΕ στο σύνολό της υπέστη σοβαρή οικονομική ύφεση.
Συγκεκριμένα, ο κανόνας αναφέρει: «σε περιόδους σοβαρής οικονομικής ύφεσης για τη ζώνη του ευρώ ή την Ένωση συνολικά, μπορεί να επιτραπεί προσωρινά στα κράτη μέλη να μην ακολουθήσουν την προσαρμογή προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα».

Δεν αναστέλλονται οι δημοσιονομικοί κανόνες

Η γενική ρήτρα διαφυγής δεν εισήχθη για να αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ενεργοποιώντας τη γενική ρήτρα διαφυγής, οι δαπάνες που σχετίζονται με την κρίση εξαιρούνται από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων.
Αντιθέτως, συνεχίζεται η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες αναφορικά με τις σταθερές δαπάνες των κυβερνήσεων.
Η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής εξασφάλισε ότι τα κράτη μέλη δεν θα περιορίζονται στην ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις ανάγκες υγείας και της οικονομικής κρίσης.
Σε αντίθεση με ότι προβλέπεται για «ασυνήθιστα γεγονότα» στους δημοσιονομικούς κανόνες, η γενική ρήτρα διαφυγής επιτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα για την επαρκή αντιμετώπιση της γενικευμένης κρίσης.
Και η απόφαση για επέκταση της ρήτρας ελήφθη όταν έγινε σαφές ότι το πανδημικό σοκ ήταν απίθανο να είναι προσωρινό.

Σκέψεις επέκτασης και για το 2022

Η ΕΕ σκέφτεται ήδη να επεκτείνει τη γενική ρήτρα διαφυγής έως το 2022.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni, πρόσφατα είπε ότι θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2022 μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τα κριτήρια για τη λήψη της απόφασης σύντομα.
Ο Gentiloni αναφέρθηκε στο βαθύ, άνισο και αβέβαιο πανδημικό σοκ, την ανάγκη να αποφευχθεί η επανάληψη των λαθών του παρελθόντος και να αποφευχθούν τα "cliff effects" που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το εταιρικό περιβάλλον αφερεγγυότητας.
Σε αυτό το μέτωπο υπάρχει μεγάλη υποστήριξη σε ολόκληρη την Ευρώπη για την επέκταση της ρήτρας στο 2022.

Σύγκλιση με βάση την ανάπτυξη

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, μια επέκταση θα ήταν συνεπής με το γεγονός ότι οι οικονομίες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα το 2022, ακόμη και αν η ανάπτυξη ανακάμψει χάρη στα εμβόλια.
Η επέκταση δεν θα σήμαινε ότι τα κράτη μέλη έχουν ελεύθερο χώρο για τα ελλείμματα τους.
Για να εξαιρούνται από τους κανόνες, τα ελλείμματα πρέπει να σχετίζονται δικαιολογημένα με την πανδημική κρίση.
Στην πραγματικότητα, η παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής δεν σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερα ελλείμματα.
Μια επέκταση σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν θα περιοριστούν στο να ανταποκριθούν σε αναμενόμενα γεγονότα που σχετίζονται με την πανδημία και θα στείλει ένα μήνυμα ότι η ΕΕ προτιμά ότι η ενοποίηση των δημόσιων οικονομικών στην αρχική μετα-πανδημική περίοδο θα βασίζεται στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.
Η δημοσιονομική θέση της ζώνης του ευρώ (διαρθρωτικός προϋπολογισμός) μειώθηκε κατά περίπου 4% του ΑΕΠ το 2020.
Η βασική προσδοκία της Deutsche Bank είναι μια δημοσιονομική σύσφιξη 1% το 2021 και 0,5% το 2022.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, στο παραπάνω βασικό σενάριο εξαιρείται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κανόνα του κενού παραγωγής.
Εάν το κενό είναι περισσότερο από 4%, δεν θα καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις ενοποίησης έως ότου οι ισχύοντες κανόνες σε κάθε περίπτωση συγκλίνουν.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, από τα 11 μεγαλύτερα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, μόνο η Ελλάδα θα έχει κενό παραγωγής άνω του 4%.
Ο μέσος όρος είναι περίπου 2%.

db_1.JPG
Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, δεν θα χρειαστεί δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα, λόγω της σφοδρής επίδρασης του πανδημικού σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης