Διεθνή

Ελβετία – δημοψήφισμα: Οριακά και με ποσοστό 51% εγκρίνεται η απαγόρευση της μπούρκα

Ελβετία – δημοψήφισμα: Οριακά και με ποσοστό 51% εγκρίνεται η απαγόρευση της μπούρκα
Με πολύ μικρή διαφορά, που δεν ξεπερνά το 2% οι Ελβετοί ψηφοφόροι εγκρίνουν την απαγόρευση καλυμμάτων προσώπου
Σχετικά Άρθρα

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία μια πρόταση της ακροδεξιάς να απαγορευθούν τα καλύμματα προσώπου, σε ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή (7/3/2021) και θεωρείται ως τεστ για τη στάση απέναντι στους μουσουλμάνους.
Το μέτρο εγκρίθηκε με 51,21% έναντι 48,79% κατά της πρότασης.
Στο δημοψήφισμα συμμετείχε ποσοστό 51,4% των εκλογέων.
Η πρόταση που υποβλήθηκε σε ψηφοφορία βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, δεν αναφέρει ευθέως το Ισλάμ και έχει σκοπό επίσης να απαγορεύσει τη χρήση μάσκας από βίαιους διαδηλωτές, όμως ντόπιοι πολιτικοί, ΜΜΕ και άλλοι την έχουν αποκαλέσει απαγόρευση της μπούρκα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νόμος του κράτους η απαγόρευση

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μέτρο, το οποίο κατά την κυβέρνηση πάει πολύ μακριά, μπορεί να εγκριθεί και η απαγόρευση να γίνει νόμος του κράτους.
«Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας.
Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Walter Wobmann, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.
Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου «σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού Ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία».

Οι τεταμένες σχέσεις Ελβετίας - Ισλάμ

Η πρόταση είχε προηγηθεί χρονικά της πανδημίας -εξαιτίας της οποίας απαιτείται από όλους τους ενήλικες να φορούν μάσκα σε πολλούς χώρους προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης - και συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη το 2017 προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Η πρόταση επιδεινώνει την τεταμένη σχέση της Ελβετίας με το Ισλάμ μετά την απαγόρευση κατασκευής νέων τεμενών που ψήφισαν οι πολίτες το 2009.
Δύο καντόνια απαγορεύουν ήδη τη χρήση καλυμμάτων προσώπου.
switzerland.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης