Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan: Προσοχή έρχονται εξαναγκαστικές πωλήσεις 316 δισεκ. έως τέλος Μαρτίου στις αγορές μετοχών

J P Morgan: Προσοχή έρχονται εξαναγκαστικές πωλήσεις 316 δισεκ. έως τέλος Μαρτίου στις αγορές μετοχών
Οι 4 φάλαινες θα αποφασίσουν να πωλήσουν μετοχές... τώρα μάλιστα που εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ 1,9 τρισεκ. δολαρίων;
Σχετικά Άρθρα

Το νέο δημοσιονομικό πακέτο πέρασε από την Γερουσία των ΗΠΑ ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων, οπότε πολύ βραχυπρόθεσμα μπορεί να δώσει μια ώθηση στην Wall Street…ωστόσο η J P Morgan - και ο ελληνικής καταγωγής αναλυτής της Nick Panigirtzoglou - προειδοποιεί ότι εξαναγκαστικές πωλήσεις 316 δισεκ. δολαρίων έως το τέλος Μαρτίου 2021 θα επιδράσουν στις αγορές.
Το ράλι των μετοχών και οι πωλήσεις ομολόγων κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2021 μετέβαλλαν σημαντικά τις δομές των ισορροπημένων χαρτοφυλακίων.

Πως θα κινηθούν οι 4 βασικοί πυλώνες;

Υπάρχουν 4 βασικοί πυλώνες στις αγορές που από την στάση τους μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα.
Αυτά είναι τα ισορροπημένα αμοιβαία κεφάλαια, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια 60:40, τα συνταξιοδοτικά Ταμεία καθορισμένων παροχών στις ΗΠΑ, η Norges Bank, δηλαδή το νορβηγικό ταμείο πετρελαίου και το συνταξιοδοτικό Ταμείο της ιαπωνικής κυβέρνησης, GPIF.

Τα funds 60:40 θα πουλήσουν 107 δισ

1)Τα ισορροπημένα αμοιβαία κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων 60:40, τα οποία έχουν υπό διαχείριση 7,5 τρισεκ. δολάρια, τείνουν να εξισορροπούν τα χαρτοφυλάκια τους σε διάστημα 1-2 μήνες περίπου.
Το μάθημα από τον περασμένο Νοέμβριο / Δεκέμβριο 2020 είναι ότι τα ισορροπημένα αμοιβαία κεφάλαια παρουσιάζουν ευελιξία και δεν εξισορροπούν απαραίτητα κάθε μήνα τα χαρτοφυλάκια τους.
Εξισορρόπηση σημαίνει να διατηρούν την σχέση 60 προς 40.
Η JPMorgan πιστεύει ότι τα αμοιβαία κεφάλαια πήραν ρίσκο τον Ιανουάριο, ως αποτέλεσμα της πτώσης των ισορροπημένων μετοχικών κεφαλαίων και η εξισορρόπηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο 2021.
Η JPMorgan εκτιμά ότι περίπου 107 δισ. δολάρια βρίσκονται προς πώληση στις μετοχές παγκοσμίως μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να επανέλθουν στην κατανομή στόχων 60:40.

Τα ταμεία στις ΗΠΑ θα πουλήσουν 110 δισ

2)Τα συνταξιοδοτικά Ταμεία καθορισμένων παροχών στις ΗΠΑ διαχειρίζονται περίπου 8 τρισεκ. δολάρια.
Τείνουν να εξισορροπούν πιο αργά τα χαρτοφυλάκια τους. Υποθέτοντας ότι ήταν πλήρως ισορροπημένα στα τέλη Δεκεμβρίου, και λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων, η JPM αναμένει ότι η εξισορρόπηση μετοχών από τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων παροχών εμφανίζει έλλειμμα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα Ταμεία καθορισμένων παροχών των ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσουν 110 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών προς το τέλος Μαρτίου 2021 και να αγοράσουν ένα αντίστοιχο ποσό ομολόγων

Η Norges Bank θα πουλήσει 23 με 65 δισ

3)Η Norges Bank, που διαχειρίζεται 1,3 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2020, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να πουλήσει 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές για να πετύχει την εξισορρόπηση.
Αυτό, σύμφωνα με την JPMorgan, ενσωματώνει επίσης το γεγονός ότι η νορβηγική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ρευστά του Ταμείου της για να καλύπτει μέρους του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η Norges Bank επέτρεψε να αυξηθεί το βάρος των ιδίων κεφαλαίων της στο 73% περίπου, και στην περίπτωση που απλώς θα προσπαθούσε να διατηρήσει το βάρος των ιδίων κεφαλαίων αμετάβλητο στο 73% θα σήμαινε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις μετοχών, που κατά την J P Morgan είναι το ελάχιστο που θα πουληθεί.

Το Ιαπωνικό GPIF θα πουλήσει 34 δισ

4)Το συνταξιοδοτικό Ταμείο της ιαπωνικής κυβέρνησης, ή το GPIF, που διαχειρίζεται 1,7 τρισεκ. δολάρια, είναι επίσης έτοιμο να πουλήσει μετοχές.
Η JPMorgan εκτιμά ότι για να επιτύχει τις εξισορροπήσεις στα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να πουλήσει 34 δισεκ. δολάρια

Τα αμοιβαία κεφάλαια πρέπει να πουλήσουν 107 δισεκ. σε μετοχές
Τα Ταμεία καθορισμένων παροχών θα πουλήσουν 110 δισ
Η Norges Bank θα πουλήσει μετοχές 22 με 65 δισεκ. δολάρια
Το GPIF θα πρέπει να πουλήσει 34 δισεκ. δολάρια
Σύνολο 316 δισεκ. δολαρίων

Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι, αυτοεκπληρούμενη προφητεία ή σχεδιασμός για πωλήσεις μετοχών;
Προφανώς οι φάλαινες – για να χρησιμοποιήσουμε ένα όρο από το Bitcoin – θα δούμε εάν θα πουλήσουν μετοχές.
Στην ορολογία των κρυπτονομισμάτων όσοι κατέχουν μεγάλες θέσεις π.χ. σε Bitcoin χαρακτηρίζονται φάλαινες λόγω του μεγέθους τους.
Οι 4 φάλαινες θα αποφασίσουν να πωλήσουν τώρα μάλιστα που εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ 1,9 τρισεκ. δολαρίων;
Βέβαια το πακέτο αυτό έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, το ανέμεναν όλοι αλλά το βασικό θέμα είναι υπάρχει κίνδυνος για πωλήσεις σε μετοχές ύψους 316 δισεκ. δολαρίων;
Τα 316 δισεκ. δολάρια αντιστοιχούν περίπου 5 φορές την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου…
Morgan2.jpg
Morgan3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης