Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Περιοδεία με νόημα υπ. Εξωτερικών και Άμυνας στην Άπω Ανατολή

tags :
ΗΠΑ: Περιοδεία με νόημα υπ. Εξωτερικών και Άμυνας στην Άπω Ανατολή
Επιδιώκουν την ενίσχυση των δεσμών τους με σημαντικούς συμμάχους, καθώς η Κίνα υιοθετεί μία σταδιακά πιο επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Blinken και ο υπουργός Άμυνας L. Ositn προγραμματίζουν να επισκεφτούν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μέσα στο μήνα για να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όπως δήλωσαν τρεις κυβερνητικές πηγές που έχουν άμεση γνώση για το ζήτημα αυτό.
Οι επισκέψεις στις αναφερόμενες ασιατικές χώρες θα είναι οι πρώτες, που θα πραγματοποιήσουν αξιωματούχοι των αμερικανικών υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Biden τον Ιανουάριο και αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον από την κλιμακούμενη απειλή των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.
Ο Blinken και ο Ositn θα έχουν διαλόγους «2 συν 2» με τους ομολόγους τους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters, ενώ ζήτησαν να μην κατονονασθούν επειδή η πληροφόρηση αυτή δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών N. Price δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με προγραμματισμένες επισκέψεις αξιωματούχων, αλλά τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί ουσιαστικά για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Σκάκι και συμμαχίες

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται στην Ιαπωνία στις 17 Μαρτίου, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap μετέδωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίσκεψη των δύο υπουργών στη Σεούλ για ένα διήμερο από τη 17η Μαρτίου.
Ωστόσο το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την επίσκεψη, επιβεβαίωσε το σχέδιο επίσκεψης στη Σεούλ.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ενίσχυση των δεσμών τους με σημαντικούς συμμάχους, καθώς η Κίνα υιοθετεί μία σταδιακά πιο επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, αλλά και αλλού στον κόσμο.
Σε ένα κείμενο 24 σελίδων για τη συνοπτική παρουσίαση των πολιτικών εθνικής ασφάλειας του προέδρου Biden το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Κίνα ως «το μοναδικό ανταγωνιστή τους, που έχει την ικανότητα συνδυασμού της οικονομικής, διπλωματικής, στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος, για να αποτελεί μία διαρκή πρόκληση σε ένα σταθερό και ανοιχτό διεθνές σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης