Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψύχραιμο στις διεθνείς πιέσεις με το βλέμμα σε ομόλογα και ΑΕΠ

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψύχραιμο στις διεθνείς πιέσεις με το βλέμμα σε ομόλογα και ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Στη Γερμανία ο DAX γύρισε κάτω από τις 14.000 μονάδες. Με μικρό όγκο συμβολαίων (πλην ΕΤΕ) άνοιξαν χαμηλότερα οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο παραγώγων.

Το ξεκίνημα της συνεδρίασης θα λέγαμε πως είναι ικανοποιητικό. Φαίνεται πως παραμένει ψύχραιμο το ΧΑ και μπορεί να υποχωρεί αλλά χωρίς να παρατηρούνται υπερβολές. Άλλες εποχές θα είχαμε βυθιστεί με ευκολία. Το κρατάμε αυτό, όπως και το γεγονός ότι ο τζίρος είναι αρκετά χαμηλός στα πρώτα λεπτά. Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετή μεταβλητότητα.

Κοντά στις 810 μονάδες ο γενικός δείκτης με απώλειες 0,56% και τις τράπεζες να είναι στο επίκεντρο και ειδικά η Alpha Bank, η οποία έχει καλύτερη συμπεριφορά. Με άνοδο ξεκίνησαν Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

ΑΕΠ: Στις 12:00 θα ανακοινωθεί το ύψος του ΑΕΠ για το 2020. Ουσιαστικά το τέταρτο τρίμηνο περιμένουμε. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι για 10,5%. Στους εννιά μήνες η πτώση ήταν 8,5%. Θα είναι θετική έκπληξη αν η χρονιά κλείσει στο 10% ή λίγο χαμηλότερα. Η στήλη όπως έχει ξαναγράψει περιμένει πάνω από 10%.

Βέβαια το σημαντικό είναι τι θα γίνει το 2021. Το πρώτο τρίμηνο με τους περιορισμούς οι οποίοι δεν υπήρχαν στο μεγαλύτερο μέρος του περσινού προφανώς οδηγούν σε συνέχιση της υποχώρησης του ΑΕΠ. Το ζητούμενο επομένως είναι να ανοίξει η οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο να πάει δυνατά με αυξημένες τουριστικές αφίξεις. Είμαστε αισιόδοξη για τη φετινή πορεία του τουρισμού, αρκεί να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Εν μέσω αναταράξεων οι ελληνικές εισηγμένες έχουν ξεκινήσει την άντληση κεφαλαίων. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 5,5% κάπως υψηλότερη από τις εκτιμήσεις. Σειρά έχουν Motor Oil, ΔΕΗ και δε πρέπει να ξεχνάμε τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς, Aegean και αναμένουν και τη νέα απόφαση για την Ελλάκτωρ. Είναι σημαντικό το ποσό που μαζεύεται…

Τα ομόλογα και κυρίως το αμερικάνικο εδώ και μέρες έχουν τραβήξει τα βλέμματα. Το 1,50% στο 10ετές των ΗΠΑ είναι σημείο «κλειδί» για τους αναλυτές. Αν ξεφύγει μπορεί να έχουμε μεγαλύτερες αναταράξεις στις αγορές μετοχών.

ΧΑ: Οι ελληνικές μετοχές στις προηγούμενες μέρες έχουν καταγράψει αξιόλογη άνοδο. Επομένως η αύξηση ρευστότητας από κάποια χαρτοφυλάκια είναι προφανώς μία επιλογή. Όταν για παράδειγμα η Alpha Bank από τα 0,72 ευρώ πήγε στα 0,95 ευρώ, προφανώς και θα κάνει κάποιους να μειώσουν θέσεις και να βάλουν στην τσέπη τα κέρδη. Ομοίως η Εθνική που από τα 2 ευρώ πήγε σχεδόν στα 2,30 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Λόγω και της έκδοσης του ομόλογου η ΑΛΦΑ έχει καλύτερη εικόνα στα πρώτα λεπτά και υποχωρεί λιγότερο σε σύγκριση με τις άλλες συστημικές. Κοντά στο -2% η ΕΤΕ και η ΕΥΡΩΒ. Μικρές οι απώλειες και για ΠΕΙΡ.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο παραγώγων έγιναν 2 πράξεις από 200 συμβόλαια η κάθε μία στα 8,95 ευρώ στη σειρά του Ιουνίου. Στα 8,82 ευρώ η τιμή της μετοχής.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών και η μετοχή εξακολουθεί να συσσωρεύει κάτω από τα 13 ευρώ. Στα 12,79 ευρώ με απώλειες άνω του 1%.

VIOHALCO: Μετά τα χθεσινά νέα υψηλά αρκετών μηνών διορθώνει σήμερα προς τα 4,25 ευρώ.

INTRACOM: Ξεχωρίζει στα πρώτα λεπτά από τις μικρές και λόγω όγκου και μικρής ανόδου. Πάνω από τα 0,84 ευρώ η τιμή και στα 64 εκατ. ευρώ περίπου η αποτίμηση…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης