Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η κοινωνική ατζέντα για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

Κομισιόν: Η κοινωνική ατζέντα για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

Η μείωση των ανισοτήτων και η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για την προσαρμογή στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών περιλαμβάνεται στις βασικές προτεραιότητες για τις δράσεις χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά Άρθρα
Τους στόχους της ΕΕ για την ανακούφιση των οικονομιών από τις συνέπειες της πανδημίας μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι σκοποί που τίυθενται από την Κομισιόν είναι η μείωση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας.
Επιπλέον θα πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης των θέσεων εργασίας έως το 2030 ως μέρος της στρατηγικής ανάκαμψης των οικονομιών μετά την πανδημία η οποία χρηματοδοτείται μέσω του κοινού δανεισμού ο οποίος πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Απασχόληση

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τη συνολική απασχόληση στο 78% το 2030 από 73% του ενεργού πληθυσμού το 2019, να περιορίσει κατά το ήμισυ το χάσμα μεταξύ του αριθμού των εργαζομένων γυναικών και ανδρών και να μειώσει τον αριθμό των νέων οι οποίοι δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν στο 9% από 12,6%
«Με την ανεργία και τις ανισότητες που αναμένεται να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η εστίαση των πολιτικών μας προσπαθειών στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την περιστολή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι επομένως απαραίτητη για τη διοχέτευση των πόρων μας όπου χρειάζονται περισσότερο», υπογράμμισε η Επιτροπή.

Κατάρτιση

Οι στόχοι, που θα πρέπει να υποστηριχθούν από τους ηγέτες της ΕΕ, περιλαμβάνουν επίσης την αύξηση του αριθμού των ενηλίκων που εκπαιδεύονται κάθε χρόνο για να προσαρμοστούν στη μετάβαση της ΕΕ σε μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακή οικονομία στο 60% από 40% τώρα.
Τέλος, τα επόμενα 10 χρόνια, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό κατά 15 εκατομμύρια,  από τα 91 εκατομμύρια το 2019.

Κοινωνικά δικαιώματα

«Αυτοί οι τρεις πρωταρχικοί στόχοι του 2030 θεωρούνται ταυτόχρονα φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί», δήλωσε η Επιτροπή.
Οι στόχοι αποτελούν μέρος του συνόλου των 20 κοινωνικών δικαιωμάτων της ΕΕ, που συμφωνήθηκε το 2017, για να καταστήσει την ΕΕ πιο ελκυστική στα εκλογικά σώματα και να αντισταθμίσει το αναδυόμενο κύμα του ευρωσκεπτικισμού.
Επισημαίνεται όλοι έχουν το δικαίωμα στη διά βίου ποιοτική εκπαίδευση και ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς και να αμείβονται το ίδιο για εργασία ίσης αξίας.
Οι άνεργοι έχουν το δικαίωμα «εξατομικευμένης, συνεχούς και συνεπούς υποστήριξης», ενώ οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα «σε δίκαιους μισθούς που παρέχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης