Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επέλαση αγοραστών με τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επέλαση αγοραστών με τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Δίνει μέρος από αυτό που πρέπει. Είναι τεράστιο το discount των ελληνικών μετοχών έναντι των εταιρειών του εξωτερικού. Το έχουμε γράψει πολλές φορές και φαίνεται από τις αναλύσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών. Πετύχαμε και καλό κλίμα στο εξωτερικό. Νέα ανοδική συνεδρίαση σήμερα και ενδοσυνεδριακά είδαμε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές και πλέον από την αρχή του έτους ο Γ.Δ. είναι ανοδικός.

Σε μεγάλη φόρμα οι τραπεζικές μετοχές. Χωρίς αυτές άλλωστε δεν μπορούμε να πάμε υψηλότερα. Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Δίνουν καλή κίνηση στις τελευταίες συνεδριάσεις και σήμερα πήγαν ακόμα πιο ψηλά. Η Eurobank έδωσε μεγάλη κίνηση, εξαιρετική η Alpha Bank και η ΕΤΕ και υστέρηση για τους γνωστούς λόγους η Πειραιώς.

Ακολούθησαν και άλλες μετοχές, γιατί οι τραπεζικές φτιάχνουν συνολικά την ψυχολογία, ενώ και ο τζίρος ήταν αυτός που θα έπρεπε. Δυνατή κίνηση από Jumbo, Aegean, ΟΠΑΠ κ.α. Και ας μην βρίσκουν δικαιολογία κάποιοι, γιατί ανέβηκε η τάδε μετοχή. Ας πηγαίνει πάνω το ΧΑ και θα βρούμε μετά τους λόγους. Η στήλη θεωρεί πως το discount είναι αρκετός λόγος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όταν θέλουν αλλάζουν το κλίμα συνολικά στο ΧΑ. Και στις τελευταίες συνεδριάσεις θέλουν να συμβάλουν και το κάνουν και με το παραπάνω. Εκπληκτική η Eurobank, η οποία είναι η πρώτη που έγραψε νέο υψηλό έτους, πάνω δηλαδή από αυτό που είχε γράψει στο δίμηνο ράλι του ΧΑ.

Στο +9,58% η Eurobank και στα 0,6610 ευρώ με υψηλό όγκο σχεδόν 15 εκατ. τεμάχια. Δυνατή η Alpha Bank με άνοδο 4,82% και τιμή 0,9260 ευρώ, και από κοντά και η ΕΤΕ με άνοδο 3,05% και κλείσιμο στα 2,1950 ευρώ. Σημειώνουμε πως οι δύο τελευταίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.

JUMBO: Παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων 34% τον Φεβρουάριο και άρα 19% στο πρώτο δίμηνο η μετοχή αντέδρασε έντονα ανοδικά. Οι επενδυτές έχουν κατανοήσει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει το λιανικό εμπόριο και κοιτάνε περισσότερο τις προοπτικές μετά το άνοιγμα της οικονομίας. Άλλωστε έδειξε τον Ιανουάριο τι μπορεί να κάνει η εισηγμένη. Η μετοχή έχει μείνει αρκετά πίσω. Στα 14,22 ευρώ και στο +5,33%. Θέλουμε συνέχεια και πέρασμα πάνω από τα 15 ευρώ.

OTE: Μία απλή ανάγνωση του ισολογισμού είναι αρκετή για να δει κάποιος τη μετοχή πιο προσεκτικά. Δε χρειάζονται εκθέσεις για να δεις τις ταμειακές ροές, τη μερισματική απόδοση και συνολικά τις αμοιβές των μετόχων τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ξαναγράψει πως αν δεν είχε κάνει όλα αυτά για τους μετόχους θα μπορούσε ίσως να ήταν και αδάνειστη.

Τεράστια η βελτίωση του ισολογισμού στα χρόνια της D.T.. Δε χρειάζεται καν να κάνουμε κάποια σύγκριση με τις εγχώριες αντίστοιχες εταιρείες. Η διαφορά είναι τεράστια. Δυσκολεύεται στα 13 ευρώ η μετοχή, αλλά που θα πάει… Εδώ θέλουμε νέα υψηλά και τιμές πάνω από τα 14,6 ευρώ. Στα 12.72 ευρώ και στο +0,55%. Υπενθυμίζουμε πως περιμένουμε συνολικό μέρισμα πάνω από 1 ευρώ φέτος.

ΟΠΑΠ: Δυνατή κίνηση από τον Οργανισμό και με κλειστά τα πρακτορεία και τα OPAP Play. Θα ανοίξουν και αυτά κάποια στιγμή. Θεωρούμε πως είμαστε στο τέλος της πανδημίας και όχι στην αρχή. Λίγη προσοχή ακόμα και θα ανοίξει ξανά η οικονομία. Το δυνατό μέρισμα που περιμένουμε για φέτος μας κάνει να διατηρούμε τη μετοχή στις επιλογές μας. Επόμενος στόχος το κλείσιμο του χάσματος που είχε αφήσει στο ξέσπασμα της κρίσης στα 12 ευρώ περίπου.

ΑΔΜΗΕ: Τσάμπα η μετοχή πραγματικά. Παίζει ο ενεργειακός κλάδος, προεξοφλούνται επενδύσεις και η συγκεκριμένη που τις έχει ξεκινήσει, ήταν αδιάφορη. Δυνατή αντίδραση σήμερα και ανακοινώθηκε η παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. Να κάνουμε κάποια σύνδεση;

PAPERPACK: Θα βοηθούσε μία εντολή αγοράς στο ταμπλό στην τιμή της δημόσιας πρότασης και όχι να πρέπει οι επενδυτές να κάνουν τη διαδικασία ή να περιμένουν το squeeze out.

MODA BAGNO: Ξαφνική αύξηση του όγκου συναλλαγών στη μετοχή σε επίπεδα που δε μας έχει συνηθίσει. Μάλιστα τα περισσότερα κομμάτια έγιναν πάνω από τα 0,31 ευρώ. Με 20 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 0,3120 ευρώ και στο +3,65%.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σε υψηλά 17 μηνών ο τίτλος. Στα 1,9480 ευρώ και στο +4,17%.

ΜΑΡΜΑΡΑ: Πίεση σήμερα στη μετοχή της Mermeren μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Νομίζουμε πως τα δικά της αποτελέσματα έδωσαν αφορμή για πίεση και στην Ικτίνος. Στο -10,40% η Mermeren και οριακά θετικός στο κλείσιμο ο Ικτίνος με υψηλό όγκο 284 χιλ. τεμάχια. Χαμηλό στα 0,6560 ευρώ και υψηλό στα 0,6850 ευρώ.

MERIT: Διατυπώνει την άποψη στη στρατηγική της για το 2021 πως οι τράπεζες χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να ισχυροποιήσουν την κεφαλαιακή τους θέση. Διατυπώνει ουδέτερη σύσταση για τις τράπεζες. Πιστεύει ωστόσο πως είναι η πρώτη φορά στη δεκαετία που μία αύξηση κεφαλαίου θα αυξήσει την αξία των μετόχων μακροπρόθεσμα και άρα θα είναι καλό σημείο εισόδου. Έχει προτίμηση σε ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.

Αναφορικά για το ΧΑ αναφέρει πως οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και δίνουν περιθώριο ανόδου 22%. Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής είναι ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και ο ΑΔΜΗΕ. Της αρέσει επίσης η ΔΕΗ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης