Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το blockchain και ένα βίντεο 10'' που αγοράστηκε έναντι 6,6 εκατ δολ.

Το blockchain και ένα βίντεο 10'' που αγοράστηκε έναντι 6,6 εκατ δολ.

Η νέα φρενίτιδα με τα ψηφιακά πιστοποιημένα περιουσιακά στοιχεία NFT και οι αναλογίες με την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Σχετικά Άρθρα

Τον Οκτώβριο του 2020, ο συλλέκτης τέχνης Pablo Rodriguez-Fraile που διαμένει στο Μαιάμι, ξόδεψε περίπου 67.000 δολάρια (55. 585 ευρώ), σε ένα βίντεο δέκα δευτερολέπτων, που θα μπορούσε να έχει παρακολουθήσει δωρεάν στο διαδίκτυο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το πούλησε για 6.6 εκατομμύρια δολάρια (5.482.182 ευρώ).

Πιστοποίηση

Το βίντεο του καλλιτέχνη ψηφιακών έργων Beeple, πιστοποιήθηκε με βάση την τεχνολογία Blockchain, η οποία λειτουργεί σαν ψηφιακή υπογραφή για να επικυρώσει τον κάτοχο και την μοναδικότητα ενός έργου στον ψηφιακό κόσμο.
Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε ψηφιακά αντικείμενα να πιστοποιούνται δημόσια όσον αφορά τη μοναδικότητά τους, στον αντίποδα όσων τον ψηφιακών οντοτήτων τα οποία μπορούν να αναπαράγονται αενάως.

Περιουσιακό στοιχειο 

Είναι ένας νέος τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου - γνωστός ως NFT Νon-Fungible Token - που γνώρισε έκρηση της δημοτικότητας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι λάτρεις της τέχνης και επενδυτές προσπαθούν να ξοδέψουν τεράστια χρηματικά ποσά σε αντικείμενα που υπάρχουν μόνο στο διαδίκτυο.
Παραδείγματα τέτοιων αντικειμένων είναι τα ψηφιακά έργα τέχνης, οι αθλητικές κάρτες, τμήματα γής σε ένα ψηφιακό περιβάλλοντα ή αποκλειστική χρήση ενός ονόματος για ένα κρυπτονόμισμα, κάτι που μοιάζει παρόμοιο με το πως λειτουργούσαν στο παρελθόν τα ονόματα ιστοσελίδων στις απαρχές του διαδικτύου.
Το βίντεο του Rodriguez δείχνει κάτι που μοιάζει με έναν τεράστιο Donald Trump να καταρρέει στο πάτωμα, το σώμα του να είναι γεμάτο με διαφημιστικά και πολιτικά μηνύματα και όλο αυτό να εκτυλίσσεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Η νέα Μόνα Λίζα

«Μπορείτε να πάτε στο Λούβρο και να τραβήξετε μια φωτογραφία της Μόνα Λίζα και μπορείτε να το έχετε εκεί, αλλά δεν έχει καμία αξία επειδή δεν έχει την προέλευση ή την ιστορία του έργου», δήλωσε ο Rodriguez, ο οποίος είπε ότι αγόρασε για πρώτη φορά το κομμάτι του Beeple λόγω της γνώσης του για το έργο του καλλιτέχνη με έδρα τις ΗΠΑ.

Πανδημία

Η έναρξη της δημοφηλίας για NFTs συνδέθηκε με την κυκλοφορία του ιστότοπου Top Shot του National National Basketball Association, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να ανταλλάσσουν NFT με τη μορφή βιντεοσκόπησης παιχνιδιών.
Πέντε μήνες μετά τη λειτουργία της, η πλατφόρμα αναφέρει ότι έχει πάνω από 100.000 αγοραστές και σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.
Η πλειονότητα των πωλήσεων πραγματοποιείται στην αγορά peer-to-peer του ιστότοπου, με το NBA να λαμβάνει δικαιώματα σε κάθε πώληση.
Ο όγκος αυξάνεται ραγδαία: το Φεβρουάριος έχει καταγράψει πωλήσεις συνολικού ύψους 198 εκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή (27/2), σημειώνοντας πενταπλάσια αύξηση από τα 44 εκατομμύρια του Ιανουαρίου, δήλωσε η Top Shot.

Μοναδικότητα

Κάθε συλλεκτικό υλικό έχει «έναν μοναδικό σειριακό αριθμό με προστατευμένο ιδιοκτησία εγγυημένη από το blockchain», λέει ο ιστότοπος
Η μεγαλύτερη συναλλαγή μέχρι σήμερα ήταν στις 22 Φεβρουαρίου, όταν ένας χρήστης πλήρωσε 208.000 δολ. για ένα βίντεο ενός LeBron James slam dunk.

Φούσκα;

Οι επενδυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ενώ πολλά χρήματα εισέρχονται στον χώρο, η αγορά αυτή θα μπορούσε να είναι μια φούσκα.
Όπως συμβαίνει σε πολλές νέες επενδυτικές περιοχές, υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικών απωλειών, εάν η διαφημιστική εκστρατεία αποτύχει, ενώ υπάρχουν δυνητικά πολλές ευκαιρίες για απατεώνες σε μια αγορά όπου πολλοί συμμετέχοντες λειτουργούν με ψευδώνυμα.
Οι πωλήσεις τον κρυπτο-περιυσιακων στοιχείων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης