Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ ξεκινά νέο κύκλο επαφών με τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ ξεκινά νέο κύκλο επαφών με τους Ταλιμπάν
Ο Z. Halilzad, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, θα ταξιδέψει στην Καμπούλ και στη Ντόχα για συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση

Ο Z. Halilzad, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, θα ταξιδέψει στην Καμπούλ και στη Ντόχα για συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση και αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο ειδικός επιτετραμμένος και μέλη της ομάδας του θα επισκεφθούν επίσης πρωτεύουσες άλλων κρατών της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιτευχθεί «δίκαιη και διαρκής πολιτική διευθέτηση» και «μόνιμη και συνολική κατάπαυση του πυρός» στην εμπόλεμη χώρα, κατά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε ημερομηνίες ή άλλες λεπτομέρειες.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους ισλαμιστές αντάρτες, αλλά δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος έκτοτε ενώ, η βία έχει κλιμακωθεί, εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν και κατά πόσον θα αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις, όπως προέβλεπε η συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020.
Η κυβέρνηση του αμερικανού νέου προέδρου Biden μελετά το τρέχον διάστημα τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν για να αποφασίσει μεταξύ άλλων αν θα τηρήσει τη δέσμευση του προκατόχου του Trump και θα αποσύρει τους εναπομείναντες 2.500 αμερικανούς στρατιωτικούς από τη χώρα όπου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.
Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τη δέσμευσή τους να αποκλιμακώσουν τη βία.
Οι αντάρτες, το ισλαμιστικό καθεστώς των οποίων ανατράπηκε το 2001 με την εισβολή των ΗΠΑ και συμμάχων τους, αρνούνται πως αθετούν τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης