Διεθνή

Κομισιόν: «Άριστα» στην Ελλάδα για την κατανομή των δαπανών του Ταμείου Συνοχής

Κομισιόν: «Άριστα» στην Ελλάδα για την κατανομή των δαπανών του Ταμείου Συνοχής
Η ευελιξία της Κομισιόν στην ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Συνοχής εξαιτίας της πανδημίας οδήγησε στην αύξηση της συνολικής δαπάνης στα 251 δισεκατομμύρια ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Τα κράτη-μέλη έχουν επιταχύνει τις επενδύσεις τους το 2020 κατά 70 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική τους δαπάνη στα 251 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του ΑΠΕ τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.
Την ίδια ώρα, Σουηδία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και οι Κάτω Χώρες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στις δαπάνες, ενώ η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Μάλτα, η Λετονία και η Εσθονία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων στο πεδίο της Πολιτικής Συνοχής.

Κατανομή

Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν αντιστοιχούν στο 52% των προγραμματισμένων δαπανών 482 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2014 - 2020, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, η χρηματοδοτική κατανομή σε έργα έφτασε στο μέγιστο της διαθέσιμης χρηματοδότησης.

Οι δείκτες

Αυτά τα δεδομένα εμφανίζονται στην ενημερωμένη πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων του ESIF (#ESIFOpendata) όπου οι βασικοί δείκτες για την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής ανά θεματική ενότητα, χώρα και ταμείο είναι εύκολα προσβάσιμοι μέσω ενός διαδραστικού εργαλείου.

Ανακατανομή πόρων

Η επιτάχυνση των δαπανών έγινε δυνατή χάρη στην ευελιξία που χορήγησε η Επιτροπή στα κράτη - μέλη για την ανακατανομή πόρων για επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ βοήθησε τα κράτη μέλη να αγοράσουν 2,4 δισεκατομμύρια είδη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, 4.500 αναπνευστήρες, να δημιουργήσουν 5.000 επιπλέον χώρους νοσοκομειακών κλινών και να παρέχουν 3,7 εκατομμύρια τεστ COVID-19.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις έλαβαν 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης