Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2035

BofA: Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2035
Η Κίνα είναι μια από τις λίγες οικονομίες παγκοσμίως που αναπτύχθηκαν το 2020 παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του Covid-19
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα έχει πολλές πιθανότητες να αυξήσει εντυπωσιακά τους ρυθμύς ανάπτυξης και να διπλασιάσει το μέγεθος της οικονομίας της έως το 2035 και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκτιμά η Bank of America (BofA).
Καθώς η Κίνα επιδιώκει να γίνει ένα προηγμένο κράτος, ο πρόεδρός της Xi Jinping δήλωσε τον Νοέμβριο 2020 ότι είναι δυνατόν να διπλασιαστεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας έως το 2035.
Ο διπλασιασμός του ΑΕΠ της Κίνας απαιτεί μέση ετήσια αύξηση 4,7% για τα επόμενα 15 χρόνια - κάτι που ορισμένοι παρατηρητές δήλωσαν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Ωστόσο, η Helen Qiao, επικεφαλής οικονομολόγος της BofA για την Ασία, δήλωσε ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν την Κίνα να φτάσει στον στόχο της.

Ανάπττυξη παρά την πανδημία

Η Κίνα είναι μια από τις λίγες οικονομίες παγκοσμίως που αναπτύχθηκαν το 2020 παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του Covid-19.
Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% το 2020, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει αύξηση 8,1% για την Κίνα φέτος.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εκτιμήσεις.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 5,1% το 2021.

growth.JPG
Μεταρρυθμίσεις ως απάντηση

Όσον αφορά στους λόγους, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Κίνα να πετύχει τους στόχους της, όπως γηράσκων πληθυσμός, υψηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και μη βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, η οικονομολόγος της BofA απαντά πως θα μπορούσαν να επιβραδύνουν αλλά όχι να εκτροχιάσουν την πορεία της Κίνας.
Αυτό συμβαίνει ειδικά επειδή η κινεζική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ορισμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν εκείνα που εστιάζονται στη σταθεροποίηση του χρέους και πρωτοβουλίες για την προώθηση της περαιτέρω αστικοποίησης της χώρας και του ανοίγματος του τομέα των υπηρεσιών.
Ωστόσο, η πορεία της Κίνας προς τον στόχο του 2035 δεν είναι ανέφελη δήλωσε η Qiao στο CNBC.

Αστάθμητος παράγοντας η ένταση

Είπε ότι ακόμη και αν η Κίνα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις όπως υποσχέθηκε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που η χώρα δεν μπορεί να ελέγξει.
Η οικονομολόγος ανέφερε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ως πιθανή απειλή για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών θα είναι ειρηνικές, δεν είμαστε τόσο σίγουροι», είπε χαρακτηριστικά.
Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Donald Trump και έγινε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία πριν από την πανδημία του Covid-19.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης