Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αερομεταφορές στις πόλεις – Το μέλλον, αλλά και δύο μετοχές με… δυνατότητες πτήσης

Αερομεταφορές στις πόλεις – Το μέλλον, αλλά και δύο μετοχές με… δυνατότητες πτήσης

 Τα σχέδια της Joby Aviation για την αστική κινητικότητα και η δυνατότητα επενδυτικής... απογείωσης - Πτήσεις με θέα στην τιμή του συμβατικού ταξί 

Σχετικά Άρθρα
Οι λάτρεις των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και ενός φουτουρισμού μέλλοντος στηριγμένου στην τεχνολογία ενδέχεται να μην ενθουσιάζονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά οι προοπτικής να πετούν σε λίγα μόλις χρόνια ανάμεσα σε δρόμους και σε πολεις μπορεί να τους ανακουφίσει.
Η νεοσύστατη εταιρεία αερο-ταξί Joby Aviation γίνεται μία εταιρεία αναμένεται να εισαχθεί στην αγορά συγχωνευόμενη με μια εταιρία ειδικού σκοπού, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού Barron, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
Πίσω από αυτή την προσπάθεια βρίσκεται ο συνιδρυτής του LinkedIn Reid Hoffman και ο ιδρυτή της Zynga (εταιρείες που αναπτύσσει διακτυακά κοινωνικά παιχνίδια στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κινητών) Mark Pincus.

H συγχώνευση

Εάν εγκριθεί από τους μετόχους η συγχώνευση (με τη μέθοδο που αποκαλείται SPAC), η Reinvent Technology Partners, θα ενωθεί εις σάρκαν μίαν με τη Joby μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Ωστόσο, το κλασικό αεροπορικό ταξί δεν ανταποκρίνεται πραγματικά στο επιχειρηματικό μοντέλο της Joby.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Joby δεν περιορίζεται σε υπηρεσίες αεροταξί - πρόκειται για καινοτομία.
Η εταιρεία σκοπευσει να αναλάβει εξ ολοκλήτου τη σχεδίαση και την κατασκευή του στόλου της καθώς τα ιπταμενα οχήματα δεν θα μοιάζουν με τα παραδοσιακά ελικόπτερα.

Τα οχήματα

Τα σκάφη θα διαθέτουν με έξι κινητήρες, ηλεκτροκίνητη κατακόρυφη απογείωση και προσγείωση για τέσσερις επιβατών και θα αποκαλούνται eVTOL.
Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών αερομεταφοράς σε όλο τον κόσμο.
«Είμαστε κάπως σαν την Tesla και την Uber, αλλά στον.. αέρα», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Joby, Paul Sciarra, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής του Pinterest.
Στόχος είναι συντομότερη και ασφαλέστερη μεταφορά πελατών με το ίδιο κόστος της μεταφοράς με αυτό των ταξί - και με καλύτερη θέα, ενώ θα αποφεύγονται βεβαίως και οι καθυστερήσεις λόγω της κίνησης στις πόλεις.
Η Joby στοχεύει να εφαρμόσει το εμπορικό της μοντέλο σε μία πόλη των ΗΠΑ το 2024.
Πρέπει να εξασφαλίσει τη σχετική αδειοδότηση από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, να προωθήσει την παραγωγή των σκαφών και να ξεκινήσει την εφαρμογή του εμπορικού της μοντέλου.


Καινοτομία

Η επιτυχία όμως δεν είναι εξασφαλισμένη και τα αερο-ταξί έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν.
Ελικόπτερα, εν τέλει, υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Jody είναι σχεδιασμένο για να ενταθεί στην αναδυόμενη εναέρια κίνηση στις πόλεις.
Με τα φουτουριστικά αεροσκάφη που σκοπεύει να δημιουργήσει, η εταιρεία σχεδιάζει να επιτύχει μια δομή κόστους πολύ χαμηλότερη από τα παραδοσιακά ελικόπτερα, η οποία πιστεύει ότι θα τονώσει τη ζήτηση και θα της επιτρέψει να καταστεί κερδοφόρα.

Με κόστος όσο ένα ταξί

Ο Joby σκοπεύει να μεταφέρει επιβάτες σε λίγα λεπτά, για δεκάδες δολάρια, από αυτό το Μανχάταν έως το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy, ανταγωνιζόμενο το κόστος ενός ταξί για μια διαδρομή διάρκειας μιας ώρας.
Στόχος του είναι να διατηρεί τα αερο-ταξί του όσο το δυνατόν περισσότερο εν πτήσει ώστε να εξαλειφθεί το κόστος του να παραμένουν αδρανή (σ.σ. πρόκειται για εφαρμογή του μοντέλου ρης Uber).

Το μοντέλο

«Το πράγμα που είναι δύσκολο για τα ελικόπτερα είναι ότι δεν τα χρησιμοποιούν τόσο συχνά», λέει η Sciarra.
«Επομένως, είναι πιο ακριβά όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.
Δεν αφορά τόσο το μοναδιαίο κόστος του οχήματος όσο και τη χρήση αυτού του περιουσιακού στοιχείου.
Είμαστε πραγματικά επικεντρωμένοι στη βελτιστοποίηση και τη μεγιστοποίηση του αριθμού των επιβατών που εξυπηρετούμε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή», σημείωσε.

Τα πλάνα

Η Joby σκοπεύει να εντάξει άλλες δύο πόλεις στο σχεδιασμό της και να φτάσει σχεδόν 1.000 αεροσκάφη εν ενεργεία έως το 2026, όπου προβλέπει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και 824 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda).
Τα πρώτα έσοδα της εταιρείας υπολογίζονται από το 2024.

Επενδύσεις

Η Toyota Motor θα βοηθήσει την Joby να κατασκευάσει τα αεροσκάφη καθώς ηγήθηκε του τελευταίου γύρου ιδιωτικών επενδύσεων της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2020, ο οποίος οδήγησε την αποτίμηση της Joby στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Στην τρέχουσα τιμή που μετοχών της Reinvent, η Joby διαπραγματεύεται ουσιαστικά περίπου στο τετραπλάσιο ύψος των πωλήσεων που υπολογίζει για το 2026
Η συγχώνευση με την Reinvent Technology Partners θα παράσχει στην Joby ρευστότητα περίπου 1,5 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης των σχεδίων της.

Ανταγωνισμός

Ο Joby έχει κάποιο ανταγωνισμό όπως ο πάροχος υπηρεσιών αερομεταφοράς Archer η οποία συγχωνεύεται με την Atlas Crest Investment (ACIC) και αποτιμάται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια
Η πρώτη ένωσε τις δυνάμεις της με έναν άλλο πιθανό ανταγωνιστή της τον περασμένο μήνα, όταν εξαγόρασε την επιχείρηση Uber Elevate, της Uber Technologies.
Τόσο ο Joby όσο και ο Archer σχεδιάζουν να προσφέρουν υπηρεσίες εναέρας μεταφοράς στην αστικό ιστό με ηλεκτροκίνητα ιπτάμενα οχήματα με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης