Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι συνιστά το Μανιφέστο Τουρισμού για το έγκαιρο άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη

tags :
Τι συνιστά το Μανιφέστο Τουρισμού για το έγκαιρο άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο των συστάσεων βρίσκεται η ανάπτυξη ενός χάρτη πορείας της ΕΕ για την αποκατάσταση των ταξιδιών μόλις οι χώρες αναδυθούν από τα lockdown

Μια σειρά από κοινές συστάσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο επανέναρξης των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη εγκαίρως για το καλοκαίρι του 2021, παρουσίασε σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, η ευρωπαϊκή συμμαχία Μανιφέστο Τουρισμού.
Πρόκειται για μια ομάδα περισσότερων από 60 δημόσιων και ιδιωτικών ταξιδιωτικών και τουριστικών οργανισμών, που αποτελούν την φωνή του τομέα στην Ευρώπη.

Η ανάπτυξη ενός χάρτη πορείας της ΕΕ για την αποκατάσταση των ταξιδιών

Στο επίκεντρο των συστάσεων βρίσκεται η ανάπτυξη ενός χάρτη πορείας της ΕΕ για την αποκατάσταση των ταξιδιών μόλις οι χώρες αναδυθούν από τις εθνικές κλειδαριές που θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τους κοινωνικούς εταίρους.
Μια ειδική ομάδα εργασίας της Επιτροπής για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την εφαρμογή του χάρτη πορείας – και θα παρέχει συνεχείς αξιολογήσεις με βάση τον κίνδυνο και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.
Ο στόχος θα ήταν να προσδιοριστούν οι συνθήκες και τα σενάρια βάσει των οποίων οι σημερινοί περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια θα μπορούσαν να χαλαρώσουν. Και τελικά να αρθούν σε όλη την Ευρώπη και πέρα.
Ως αποτέλεσμα, ο χάρτης πορείας θα πρέπει να είναι ευέλικτος και να ενημερώνεται σε τακτική βάση.
Οι κοινές συστάσεις που διατυπώθηκαν από τη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Τουριστικού Μανιφέστο κοινοποιήθηκαν στις κυβερνήσεις της ΕΕ πριν από δύο κρίσιμες συζητήσεις. Την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στις 25-26 Φεβρουαρίου και την έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Τουρισμού την 1η Μαρτίου.
Οι συστάσεις καλούν την ειδική ομάδα της Επιτροπής να παρακολουθεί την πρόοδο και τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων εκστρατειών εμβολιασμού. Καθώς και μέτρα μετριασμού, όπως δοκιμές και καραντίνα, με βάση τα επίπεδα κινδύνου εντός της ΕΕ και διεθνώς.

«Να προετοιμαστούμε από κοινού για την επανεκκίνηση του ταξιδιού»

«Στόχος μας, επισημαίνει το Μανιφέστο είναι να επιστρέψει η Ευρώπη στη θέση της ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – και ασφαλής.
Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού της ΕΕ προχωρούν και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πολίτες, πρέπει να προετοιμαστούμε από κοινού για την επανεκκίνηση του ταξιδιού.
Απλώς δεν υπάρχει χρόνος να χάσετε – οι προετοιμασίες για μια κοινή προσέγγιση πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού έως το καλοκαίρι.
Οι συστάσεις μας περιγράφουν λεπτομερώς έναν κοινό δρόμο για την αποκατάσταση του ταξιδιού και του τουρισμού και της ελεύθερης κυκλοφορίας εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών.
Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους ηγέτες της ΕΕ για να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο το συντομότερο δυνατό».

Τι περιλαμβάνουν οι συστάσεις

Δημιουργία μιας ειδικής ομάδας της ΕΕ για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων
Μια ομάδα εργασίας υπό την ηγεσία της Επιτροπής για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων, για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σχεδίου επανεκκίνησης ταξιδιού και ενός οδικού χάρτη αποκατάστασης.

Συντονισμός των ταξιδιωτικών περιορισμών

Απαιτείται επειγόντως ένας βελτιωμένος και αποτελεσματικός ευρωπαϊκός συντονισμός των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαιτήσεων για να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση του ταξιδιού και του τουρισμού (9,5% του ΑΕγχΠ της ΕΕ) και να προσφέρει προβλεψιμότητα στους ταξιδιώτες καθώς και στις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους.

Δοκιμές

Ένα εναρμονισμένο πλαίσιο ΕΕ για δοκιμές που σχετίζονται με ταξίδια πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
* Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν προσιτές δοκιμές, επαρκή χωρητικότητα, αμοιβαία αναγνώριση των δοκιμών μεταξύ των κρατών μελών και συνεχή εργασία σε διεθνές επίπεδο για την αμοιβαία αναγνώριση των δοκιμών.
* Απαιτείται επειγόντως επικύρωση της χρήσης αντιγόνου και άλλων γρήγορων δοκιμών για ταξιδιωτικούς και τουριστικούς σκοπούς1, παράλληλα με την τακτική αξιολόγηση των αποδεκτών δοκιμών καθώς βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δοκιμών (για παράδειγμα το LAMP2).

Πιστοποιητικά ηλεκτρονικής υγείας

Απαιτείται επειγόντως ο συντονισμός των εθνικών πρωτοβουλιών από την ΕΕ για την αποφυγή 27 διαφορετικών πιστοποιητικών που να καλύπτουν τις δοκιμές, τον εμβολιασμό και / ή την ασυλία:
* Η ΓΔ SANTE πρέπει να πρωτοστατήσει και να συνεργαστεί με τη ΓΔ MOVE και τη ΓΔ GROW σε ένα διαλειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα που θα επέτρεπε μια γρήγορη και ψηφιακή επαλήθευση του εμβολιασμού και / ή της κατάστασης των ταξιδιωτών.
* Ο εμβολιασμός ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά για ταξίδια (όταν ο εμβολιασμός είναι ευρύτερα διαθέσιμος), αλλά οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ή εκείνοι με αποδεδειγμένη ανοσία πρέπει να εξαιρούνται από απαγορεύσεις εισόδου, δοκιμές και περιορισμούς καραντίνας σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη μειωμένη ικανότητα αυτών που εμβολιάστηκαν να εξαπλώσουν τον ιό.

Συντονισμένη επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων

Μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας, είναι ζωτικής σημασίας η επανεκκίνηση των τουριστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων παράλληλα με την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης