Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ένα μήνα πίσω πάνε όλες τις δόσεις ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

Ένα μήνα πίσω πάνε όλες τις δόσεις ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

Παράταση μέχρι 10/3 στις επιχειρήσεις για την υποβολή ΑΠΔ

Ένα μήνα προς τα «πίσω» πάνε όλες οι προθεσμίες ενεργών ρυθμίσεων επιχειρήσεων και εργοδοτών για τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ σήμερα 25/2 το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ θα αποφασίσει την παράταση μέχρι τις 10/03 της προθεσμίας υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι προθεσμίες καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων των επιχειρήσεων ή εργοδοτών με τους Κ.Α.Δ που έκλεισαν Δεκέμβριο και Ιανουάριο, παρατείνεται κατά ένα (1) μήνα η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων οι οποίες είναι απαιτητές μέχρι τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. οικ. 6789/309/15.2.2021 Κ.Υ.Α., δηλαδή έως την 19/02/2021. Ταυτόχρονα, παρατάθηκε κατά ένα (1) μήνα και η προθεσμία όλων των επόμενων μηναίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

Κριτήρια υπαγωγής

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κάτωθι:

  • απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
  • έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 05/11/2020 ή διαθέτουν ενεργό κατά την 05/11/2020 κωδικό δευτερεύουσας δραστηριότητας, με ακαθάριστα έσοδα της αρχικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 να είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 05/11/2020.

Ετσι, σε εφαρμογή των ανωτέρω, η δόση του Ιανουαρίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων ή εργοδοτών θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 28/02/2021. Ως επακόλουθο η συνολική διάρκεια των ρυθμίσεων που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις παρατείνεται κατά ένα (1) μήνα, καθώς τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ενεργής ρύθμισης.
Διευκρινίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Απώλεια πλεονεκτημάτων επέκτασης καταβολής

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της παράτασης παραμένουν οι εξής:

  • η μη καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εργαζόμενων (μέρους ή συνόλου αυτών) που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής αυτής από τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, δικαιούχους της παράτασης και
  • η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του μέτρου για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της νόσου COVID-19. Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες με μείωση του αριθμού θέσεων εργασίας εξαιτίας οικειοθελούς αποχώρησης, συνταξιοδότησης ή θανάτου εργαζομένου, ύπαρξης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που έληξαν κατά την ολοκλήρωση του μέτρου ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την προϋπόθεση.

Διευκρινίζεται ότι από τα ανωτέρω εξαιρούνται οι επιχειρήσεις με συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας λόγω της μορφής, του είδους ή της δραστηριότητας τους που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να εκπληρώσουν τις ανωτέρω υποχρεώσεις.
Στην περίπτωση που δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις παύει αυτοδικαίως η παράταση καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Περιοδικές δηλώσεις

Το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ σήμερα θα αποφασίσει την παράταση έως τις 10/03/2021 της προθεσμίας υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων Ιανουαρίου 2021 και Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020.
Η παράταση δίδεται, προκειμένου να παρασχεθεί στους εργοδότες ο απαιτούμενος χρόνος, για να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά συστήματα μισθοδοσίας στις αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία της ΑΠΔ και αφορούν:

  • την απεικόνιση της ασφάλισης του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 για εργαζόμενους ενταχθέντες στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και όσων ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους,
  • τη μείωση, από 01/01/2021-31/12/2021, κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη-εργαζόμενου σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης και
  • την εξομοίωση των εισφορών Επικουρικής ασφάλισης εμμίσθων δικηγόρων και μισθωτών Μηχανικών.

Η εν λόγω παράταση δεν αφορά τη καταβολή των αντίστοιχων απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών (Ιανουαρίου 2021 και Δώρου Χριστουγέννων 2020), που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 26/02/2021 και την υποβολή ΑΠΔ οικοδομοτεχνικών έργων μηνός Ιανουαρίου 2021, που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 01/03/2021.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης