Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση lockdown έως 14/3 - Συναγερμός για Αττική, τεράστια πίεση στο ΕΣΥ - Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Παράταση lockdown έως 14/3 - Συναγερμός για Αττική, τεράστια πίεση στο ΕΣΥ - Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Μόλις 13 κλίνες ΜΕΘ για covid διαθέσιμες στην Αττική - Στο 90% η κάλυψη

(Συνεχές upd) Στην πλήρη ανατροπή των εκτιμήσεων της κυβέρνησης που ήθελαν άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου οδήγησε ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων (2.147) της επιδημίας covid, εξέλιξη που καθιστά δεδομένη την παράταση του lockdown στην Αττική τουλάχιστον έως τις 7 Μαρτίου.
Εάν μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθήσει να αυξάνεται και τα επόμενα 24ωρα, τότε και δεδομένου ότι το ΕΣΥ στην Αττική βρίσκεται υπό τρομερή πίεση, μια και έχουν απομείνει μόλις 13 κλίνες ΜΕΘ για covid κενές, είναι πολύ πιθανό το lockdown να παραταθεί έως τα μέσα Μαρτίου.
Άλλωστε η εμπειρία από τα προηγούμενα δύο lockdown έχει δείξει ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν μέσα σε δύο εβδομάδες, ενισχύοντας έτσι την άποψη εκείνων που εκτιμούν πως οι περιορισμοί θα διατηρηθούν για το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου και σε κάθε περίπτωση έως ότου αποκλιμακωθεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 2.500 νοσηλευόμενους στην Ελλάδα, οι 1.300 βρίσκονται στην Αττική, όπου η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ υπολογίζεται στο 90% και ενώ οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται αδύνατο να αρθούν περιορισμοί και να χαλαρώσουν μέτρα, όσο ασφυκτική κι αν είναι η πίεση στην οικονομία.
Οι ειδικοί περίμεναν πως αυτήν την εβδομάδα, τα κρούσματα θα είχαν σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως να καταγραφόταν και μια μικρή υποχώρηση τους που ενδεχομένως να επέτρεπε ένα προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Ωστόσο οι εξελίξεις τους διέψευσαν, αν και καλύτερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα υπάρχει στα τέλη της εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, με το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, με τις ΜΕΘ να έχουν γεμίσει κατά 90% και με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται διαρκώς, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε χαλάρωση.

Κικίλιας (Υπ. Υγείας): Στο 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική - Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία

Στις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στην Ελλάδα και στην κατάσταση του συστήματος Υγείας αναφέρθηκαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Επιτροπής για το σχεδιασμό εντατικών ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης 24/2.
Πιο αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως «δώδεκα μήνες, η χώρα και όλος ο κόσμος δοκιμάζεται από μία παγκόσμια κρίση Υγείας.
Οι άνθρωποι της Υγείας έχουν περάσει πολλά έναν χρόνο τώρα και δεν έχουν λυγίσει.
Η ανθρώπινη υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Κοντά μας η κοινωνία, σε ένα ανεπανάληπτο κύμα αλληλεγγύης.

Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος

Η Αττική έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Οι ΜΕΘ στην Αττική είναι καλυμμένες σε ποσοστό 90%, 235 ΜΕΘ, σε σύνολο 265.
Παρακολουθώ την πορεία ενός μωρό 24 ημέρων, διασωληνωμένο στην ενταντική του Αγλαΐα Κυριακού.
Οι γιατροί κάνουν ότι μπορούν και εύχομαι να πάνε όλα καλά.
Να σκεφτούμε αυτήν την εικόνα, ώστε όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε και να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία.
Έχουμε 790.586 εμβολιασμούς και σήμερα θα εμβολιάσουμε πάνω από 31.000 πολίτες.
Η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή».
Τη σκυτάλη στις δηλώσεις πήρε η κυρία Κοτανίδου, η οποία τόνισε πως «μέχρι σήμερα καταφέραμε να μην αφήσουμε εκτός ΜΕΘ, παρά τις τεράστιες πιέσεις από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.
Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες...
Κάντε λίγη ακόμη υπομονή, μήπως καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη σκόπελο.
Είμαστε όλοι κουρασμένοι.
Δεν αντέχουμε άλλο lockdown.
Να προσπαθήσουμε, για να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, όπως ξέρουμε οι Έλληνες».
Σε ερώτηση για την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:«Προβλέψεις δεν γίνονται.
Πάμε βήμα-βήμα σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια.
Ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε σταδιακά».
Η κυρία Κοτανίδου πρόσθεσε πως «θέλουμε να ανοίξουμε, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.
Θέλουμε να δούμε έως την Παρασκευή, αν υπάρχει κάποια χαραμάδα, για να λάβουμε αποφάσεις.
Για το αν αποδίδει το lockdown η κυρία Κοτανίδου είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν αποδίδει το lockdown.
Δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε, αν δεν είχαμε lockdown.
Δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε.
Όσο περισσότερο εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε πει εκατομμύρια φορές, τόσο πιο λιγότερη πίεση θα έχουμε.

Συνολικά 6.371 οι νεκροί

Τα νέα 24/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.913, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

eody_24_2_1.jpg
To RT για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,95 (95%Crl: 0.21-1.70).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.371 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (69.7% άνδρες).

eody_24_2_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 86,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 304 (ημερήσια μεταβολή +1,67%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς.

eody_24_2_5.jpg


Σκληρό lockdown για την Αρκαδία - Στο «κόκκινο» το Ναύπλιο

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Δήμο Ναυπλιέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, η μεν ΠΕ Αρκαδίας εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ο δε Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00.
Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

www.bankingnews.gr


Μητσοτάκης στο υπουργικό: Απομακρύνεται η άρση του lockdown από 1η Μαρτίου

Τη θέση πως μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων απομακρύνεται το σενάριο άρσης του lockdown στην Αττική διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμους μήνες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, υπογράμμισε πως ακόμα δεν έχουμε πετύχει ένας τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς ενώ σημείωσε πως ο εμβολιασμός δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού, καλώντας τους πολίτες να μην χαλαρώσουν στην τήρηση των μέτρων.
«Έχουμε ένα πολύ θετικό νέο, το οποίο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών.
Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες.
Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού.

Δύσκολοι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος

Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις.
Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου.
Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν.
Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού. Kαι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας.

Να μη γίνει άλλοθι εφησυχασμού ο εμβολιασμός

Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού.
Και θα παρακαλέσω και τον Υπουργό Υγείας, αλλά και όλους σας μέσα από το δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε, ο καθένας στο αντικείμενό του επειδή όλοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επηρεάζεστε από τις εξελίξεις, αυτό να είναι κάτι το οποίο να το τονίζετε συστηματικά» είπε ο πρωθυπουργός.

Δερμιτζάκης: Απαραίτητη η παράταση του lockdown στην Αττική για δύο εβδομάδες

Την θέση πως είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown στην Αττική για ακόμα δύο εβδομάδες διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως η παράταση είναι απαραίτητη έτσι ώστε να φανούν τα αποτελέσματα του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως.
«Από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες, αν και αναγνώρισε το ρίσκο της υιοθέτησης αυτής της στρατηγικής.
«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 19:00 το απόγευμα, καθώς και να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού - το λεγόμενο click in shop – τα κασταστήματα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

Γώγος: Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ – Να συμβάλλουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Τη θέση πως το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση από την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χ.Γώγος, ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Γώγος είπε «όλοι πρέπει να βάλουν πλάτες», τώρα που ασφυκτιά το ΕΣΥ από το βάρος της πανδημίας.
«Η πανδημία είναι σε σοβαρή κατάσταση, απειλητική για τη ζωή και την οικονομία.
Σε αυτή τη φάση είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των δυνάμεων για την αντιμετώπισή της.
Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων σχετίζεται και με τα αυξημένα τεστ που έγιναν, ωστόσο, η θετικότητα ακούμπησε το 4%, άρα υπάρχει μια μικρή άνοδος.
Θα την παρακολουθήσουμε, είναι ανησυχητικό.
Βασικό μας μέλημα είναι το σύστημα υγείας, που έχει φορτιστεί πολύ.
Υπάρχει πίεση» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Βασιλακόπουλος: Δεν θα είναι αρκετό ούτε ένα lockdown δύο εβδομάδων, εάν εφαρμοστεί όπως τώρα

Την εκτίμηση πως ακόμα και αν παραταθεί για δύο εβδομάδες το lockdown στην Αττική, αυτό δεν θα είναι αρκετό, εάν εφαρμοστεί όπως τώρα, διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος είπε πως η αποτελεσματικότητα των περιορισμών δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες ανά εβδομάδα και ότι ο ιός με κάποιο τρόπο συνεχίζει να μεταδίδεται.
«Το κλείσιμο δραστηριοτήτων γίνεται για να μειωθεί επαρκώς η ανθρώπινη επαφή - κυρίως η απρόσεκτη.
Ωστόσο, οι πολίτες πάνε σε ό,τι είναι ανοιχτό, όπως για παράδειγμα σε ένα συνεργείο, για να κάνουν τη βόλτα τους» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς εάν χρειάζονται περισσότερα περιοριστικά μέτρα, αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που φέρει ο κάθε πολίτης να φορά σωστά τη μάσκα του.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε στη λογική της διπλής μάσκας ή της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Όχι στο 3ωρο μήνυμα στο λιανεμπόριο

Πάντως ο κ.Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός περί τα 23 με 25 θύματα ημερησίως ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με 3.000 ημερήσια κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 120.
Όπως είπε αυτό, δηλαδή η αισθητή πτώση του ποσοστού θνητότητας, πιθανότατα οφείλεται στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.
Παράλληλα, ο κ.Βασιλακόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με το άνοιγμα του λιανεμπορίου με 3ωρο μήνυμα για τους πολίτες λέγοντας ότι τίποτα δεν διασφαλίζει πως οι πολίτες δεν θα στείλουν την ίδια ώρα μήνυμα και να μαζευτούν για παράδειγμα όλοι στις 11:00 το πρωί στην Ερμού.
«Θα είναι καλύτερα το λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, με το λεγόμενο click in shop και με αυστηρά μέτρα σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών ανά κατάστημα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Φρονιμότερη ημερομηνία άρσης του lockdown η 15η Μαρτίου

Την 15η Μαρτίου θεωρεί ως «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown στην Αττική ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον χθεσινό ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού ο κ. Θωμαΐδης έκανε λόγο για «άμεση συνάρτηση των κρουσμάτων με τον αριθμό των τεστ», τονίζοντας πως αυτήν την εβδομάδα έγιναν περισσότερα τεστ από την προηγούμενη.
«Το υψηλό φορτίο στα λύματα, δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ.
Αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα» είπε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος ερωτηθείς για τα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».
«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο.
Φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα.
Ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα», είπε ο κ. Θωμαΐδης, αναφέροντας ως καλύτερη ημερομηνία για την άρση των μέτρων την 15η Μαρτίου.
Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης