Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς φως στο τούνελ η πανδημία – Οι δύο «άγνωστοι» παράμετροι αύξησης κρουσμάτων και σενάριο αποκλιμάκωσης στις 15/3

Χωρίς φως στο τούνελ η πανδημία – Οι δύο «άγνωστοι» παράμετροι αύξησης κρουσμάτων και σενάριο αποκλιμάκωσης στις 15/3
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού θα πρέπει να αποδοθεί στην κακοκαιρία Μήδεια και στην αύξηση των tests
Σχετικά Άρθρα

Κακά είναι τα μαντάτα των επιδημιολόγων προς το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις τους είναι ότι τα αυξημένα κρούσματα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχουν 2 βασικές παράμετροι που θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα.
Όσο και να φαίνεται περίεργο η πρώτη αφορά τη κακοκαιρία Μήδεια η οποία ανάγκαζε χιλιάδες οικογένειες χωρίς νερό και ρεύμα να μετακινηθούν σε άλλα σπίτια συγγενών ή και γειτόνων και πολύ πιθανό να υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοιού.
Η δεύτερη παράμετρος που υπολογίζουν οι επιδημιολόγοι είναι ότι σιγά σιγά λόγω των ελάχιστων μέτρων και των ελέγχων αλλά και των λίγων τεστ στην επαρχεία, τα κρούσματα θα αυξάνονται και σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο στην Αττική.

Το δίμηνο Φεβρουάριος - Μάρτιος 2020 δεν είναι σαν τα άλλα

Επίσης, οι πρώτες εκτιμήσεις των επιδημιολόγων που έχουν μεταφερθεί και στα επιτελικά στελέχη του Μαξίμου που είναι επιφορτισμένα με την διαχείριση της πανδημίας είναι ότι το ιικό φορτίο της Αττικής δύσκολα θα αποκλιμακωθεί καθώς οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι μήνες με πολλές ιώσεις και δεν μπορούν να συγκριθούν με το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Μάλιστα, τις πρώτες μέρες του Μαρτίου περιμένουμε νέα κακοκαιρία διαρκείας η οποία θα επιτείνει την διασπορά καθώς είτε μέσα στα νοικοκυριά είτε μέσα στους εργασιακούς χώρους θα μπορεί πιο εύκολα να έχουμε διασπορά του ιού.

Οι αποφάσεις και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης

Βάσει, αυτών των προβλέψεων είναι πολύ δύσκολα να ευοδωθεί το αρχικό σενάριο του Μαξίμου για άνοιγμα της αγοράς από 1η Μαρτίου.
Βέβαια, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τέλος της εβδομάδας και η μόνη προσδοκία που υπάρχει στο Μαξίμου είναι ότι τα πολύ υψηλά κρούσματα της χθεσινής μέρας (Τρίτη 23/2) έχουν να κάνουν με τα τεστ που διενεργήθηκαν και την καθυστερημένη συλλογή - επεξεργασία και ανακοίνωση των τεστ (rapid και pcr) κατά την «αλυσίδα« εξεταστικά κέντρα - Πλατφόρμα Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (idika.gr).
Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται να δούμε να σταθεροποιούνται τα κρούσματα στα 1000-1200 σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021.
Σε κάθε περίπτωση το προσεχές διάστημα θα δούμε αύξηση των διασωληνωμένων που μοιραία θα φέρει και αύξηση των νεκρών από τη νόσο COVID 19.

15 Μαρτίου η νέα ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς

Πάντως, εάν δούμε και τις επόμενες μέρες αυξημένα κρούσματα τότε το άνοιγμα σε λιανεμπόριο και τα σχολεία θα μετακινηθεί ακόμα πιο πίσω χρονικά.
Ενώ το αρχικό σενάριο για ένα μερικό άνοιγμα στο λιανεμπόριο ήταν από 1/3 και πλέον έχει πάει στις 8/3, υπάρχει και το κακό σενάριο να δούμε το μερικό άνοιγμα στις 15 Μάρτιου όπως, άλλωστε, είχαμε προβλέψει εδώ και πολύ καιρό στο ΒΝ όταν αποφασίστηκε το νέο lockdown.
Και μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε νέο πενταψήφιο αριθμό που θα χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες για τα ψώνια τους αλλά οι σχεδιασμοί της μπορεί να πάνε πίσω εάν έχουμε αριθμό κρουσμάτων 1500-2000 στις αρχές Μαρτίου.
Πάντως, σύμφωνα με μερίδα επιδημιολόγων 1500-2000 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να δούμε αρχές του Μαρτίου.
«Θα αναζητηθούν τρόποι για αναίμακτο άνοιγμα της αγοράς» θα πει στέλεχος της κυβέρνησης και εννοεί ότι ενδεχομένως να ανοίξει κάποια στιγμή το click away ακόμα και αν έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο της τάξης των 1000 κρουσμάτων τη μέρα.
Όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν με την υπάρχουσα απογοήτευση που υπάρχει στον πληθυσμό και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Στέλεχος της κυβέρνησης ομολογούσε ότι «εάν έχουμε 2.147 κρούσματα τώρα που έχουμε σκληρό lockdown, τότε όταν θα ανοίξουμε πόσο θα φτάσουμε», δήλωση που υποδηλώνει μία απόγνωση του Μαξίμου εν μέσω, άλλωστε, και άλλων ανοικτών μετώπων που έχει η κυβέρνηση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης