Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Credit positive οι τιτλοποιήσεις NPEs μέσω του Ηρακλή για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

Fitch: Credit positive οι τιτλοποιήσεις NPEs μέσω του Ηρακλή για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες
Credit positive θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πρόοδο από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων NPEs

Credit positive θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πρόοδο από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων NPEs χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα «Ηρακλής», μετά από καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν σημαντικά την ευπάθεια κεφαλαίων των τραπεζών απέναντι στα NPEs και θα μπορούσαν να μειώσουν τις προβλέψεις, παρά τις αρνητικές αρχικές κεφαλαιακές επιπτώσεις.
Η Fitch αναμένει ότι ο δείκτης NPEs θα μειωθεί σε περίπου 30% ή χαμηλότερα στα τέλη του 2021 από 36% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Ωστόσο, οι τράπεζες θα παραμείνουν εκτεθειμένες σε κινδύνους, καθώς τα NPEs θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις.
Πρόσθετες επενδυτικές ενέργειες από τράπεζες και δυνητικά νέες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του προγράμματος «Ηρακλής» αι της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μεταφορά επισφαλών δανείων, θα μπορούσαν να επιταχύνουν την αύξηση της ποιότητας του ενεργητικού μεσοπρόθεσμα.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι είχε εξασφαλίσει δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, Cepal Holdings Single Member S.A. (Νέα CEPAL) και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ ύψους 10,8 δις. ευρώ.
Η Alpha Bank μέσω της συναλλαγής μειώνει τους δείκτες ΜΕΑ και ΜΕΔ στην Ελλάδα σε 24% και 13% αντίστοιχα.
Αυτή η συμφωνία υποδηλώνει επίσης ότι η όρεξη των επενδυτών για τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών είναι ανθεκτική παρά την πανδημία.
Η Alpha Bank, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, θα προχωρήσει εταιρική αναδιάρθρωση πριν από την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης για να αποφευχθεί το dilution των μετόχων ενεργοποιώντας αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις από την αναγνώριση ζημιών της συναλλαγής.
Ο συνδυασμός κεφαλαιακών επιπτώσεων από τις συναλλαγές είναι πιθανό να είναι περίπου 280 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου pro-forma να είναι 15,5% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 (συμπεριλαμβανομένων των κερδών 9M20).

Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει επίσης πρόοδο.
Έχει ολοκληρώσει την απαραίτητη εταιρική αναδιάρθρωση πριν από τις δύο προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις.
Η τράπεζα αναμένει να τιτλοποιήσει και να πουλήσει 7 δισ. ευρώ σε απομειωμένα δάνεια, τα οποία η Fitch εκτιμάει ότι θα μειώσουν τον δείκτη προβληματικών ανοιγμάτων της σε περίπου 37% από 48% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για να επωφεληθεί από το πρόγραμμα «Ηρακλής».
Προετοιμάζεται για την τιτλοποίηση των 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs (Frontier) η οποία θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε λιγότερο από 15% από 29% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Σε αντίθεση με τις άλλες συστημικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα προχωρήσει σε εταιρική αναδιάρθρωση καθώς το κέρδος πριν από την απομείωση θα πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιακής επίπτωσης της συναλλαγής.

Eurobank

Η Eurobank τιτλοποίησε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ NPEs τον Ιούνιο του 2020, μειώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων σε 15% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 από 29% στα τέλη του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης