Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Πτώση 1,62% ο δείκτης αγροτικών προϊόντων - Σημαντικές πιέσεις για χυμός πορτοκαλιού, σιτάρι και ζάχαρη

Πειραιώς: Πτώση 1,62% ο δείκτης αγροτικών προϊόντων - Σημαντικές πιέσεις για χυμός πορτοκαλιού, σιτάρι και ζάχαρη
Πώς κινούνται οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα
Άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +4,42% ο MCSI EM +5,22%), παρά τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, κι ενώ το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν εξελίσσεται με την ταχύτητα που αναμενόταν σημειώνει η Πειραιώς στο 2ο μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2021.

Στις ΗΠΑ, οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο.
Αντίθετα, οι πρόδρομοι δείκτες των προσδοκιών των καταναλωτών δεν έχουν ανακάμψει.
Για το 2021, αναμένουμε ανάκαμψη 5,5%, ενώ στην Ευρωζώνη αναμένουμε ανάκαμψη 3,5%.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, στις συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ (1,9 τρισ. δολάρια), αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία (ανάληψη εξουσίας από τον M. Draghi).
Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επισημαίνοντας επιβράδυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, απομακρύνοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο πρόωρου τερματισμού της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία έως τον Μάρτιο του 2022, με το πρόγραμμα PEPP.
Η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύθηκε στο 1,21 %, ενώ η απόδοση του 2ετούς διαμορφώθηκε στο 0,11%.
Οριακά κέρδη είχε ο χρυσός, ενώ το πετρέλαιο κατέγραψε σημαντικά κέρδη, ενισχυμένο από τις προσδοκίες αύξησης της ζήτησης, αλλά και από τη συνεχιζόμενη τήρηση των περιορισμών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+.
Οριακή υποχώρηση σε μηνιαίο επίπεδο εμφάνισε το δολάριο, ευνοώντας αξίες που αποτυπώνονται σε όρους δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, τα βιομηχανικά μέταλλα, το πετρέλαιο.
Ωστόσο, σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης αγροτικών προϊόντων (-1,62%).
Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν το βαμβάκι, τα βοοειδή και το καλαμπόκι.
Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν ο χυμός πορτοκαλιού, το σιτάρι, η σόγια και η ζάχαρη.
Στην τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (Ιαν. 2021) διαφαίνεται ότι οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ πιθανά να λειτουργήσουν αρνητικά στην παραγωγή σιτηρών (σιτάρι, σόγια), ενισχύοντας την τιμή τους.
Για το καλαμπόκι και το βαμβάκι, η ενίσχυση της ζήτησης από την Κίνα παραμένει ισχυρός καταλύτης, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει.
Η ζάχαρη πιθανά να έχει πτωτικές πιέσεις, με τους αναλυτές να εκτιμούν διεύρυνση του πλεονάσματος παραγωγής κατά 5 εκατ. τόνους, όπως και για τον χυμό πορτοκαλιού, η τιμή του οποίου επιστρέφει σιγά σιγά στα προ-πανδημίας επίπεδα.
Για τα βοοειδή, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε πιθανή ενίσχυση των τιμών τους, λόγω αυξημένου κόστους ζωοτροφών, ενώ για το ρύζι αναμένεται να κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

Σιτάρι

Ήπια πτωτική αναθεώρηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού για το 2020/21 προβλέπει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ στην έκθεση του Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένει πτώση κατά 1 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας την σε 772,64 εκατ. τόνους, καθώς αναμένει μείωση παραγωγής 1,75 εκατ. τόνων και 0,5 εκατ. τόνων, προερχόμενη από Κίνα και Αργεντινή αντίστοιχα. Λόγοι της πτώσης αποτέλεσαν οι πρόσφατες άσχημες καιρικές συνθήκες (ξηρασία), επιδρώντας αρ-νητικά σε στρεμματική απόδοση και συγκομιδή σιταριού.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για την παραγωγή σιταριού στη Ρωσία αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 2% (85,3 εκατ. τόνοι).
Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. τόνους, σε 759,5 εκατ. τόνους, προερχόμενη από Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα να φτάσουν τους 313,19 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 39,54% (από 41,23%). Αν και οι τιμές στα συμβόλαια σιταριού δέχθηκαν μια πίεση, το προηγούμενο διάστημα, οι ανησυχίες για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στις ΗΠΑ, προκαλώντας μείωση της παραγωγής σιταριού, πιθανά να έχουν θετικό αντίκτυπο στις τιμές του βραχυπρόθεσμα.
σιταρι.JPG

Ζάχαρη

Σύμφωνα με προβλέψεις του USDA, η παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2020/21, σε 9,156 εκατ. τόνους (από 8,960 εκατ. τόνους), λόγω της ανοδικής αναθεώρησης παραγωγής ζάχαρης από τεύτλα (σε 4,992 ε-κατ. τόνους).
Οι συνολικές εισαγωγές ζάχαρης αναθεωρήθηκαν ελαφρά πτωτικά (σε 3,344 εκατ. τόνους από 3,428 εκατ. τόνους), καθώς ενισχύθηκαν οι δασμολογικές ποσοστώσεις, ενώ οι εξαγωγές ζάχαρης διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα (35 εκατ. τόνοι), διαμορφώνοντας τη συνολική προσφορά ζάχαρης σε 14,117 εκατ. τόνους (από 14,006 εκατ. τόνους).
Αν και η χρήση ζάχαρης παρέμεινε αμετάβλητη (12,340 εκατ. τόνοι), ο δείκτης αποθέματα προς κατανάλωση των ΗΠΑ διαμορφώνεται σε 14,40% από 13,60%, λόγω της ενίσχυσης των αποθεμάτων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το παγκόσμιο πλεόνασμα ζάχαρης αναμένεται να φτάσει τους 5 εκατ. τόνους για το 2021/22, δημιουργώντας πτωτικές πιέσεις στην τιμή της ζάχαρης βραχυπρόθεσμα.
zaxari.JPG

Καλαμπόκι

Στην πρόσφατη έκθεσή του, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού σε 1,134.05 εκατ. τόνους (από 1,1333.89 εκατ. τόνους), σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Παράλληλα, οι παγκόσμιες εισαγωγές και οι εξαγωγές καλαμποκιού αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 179,01 εκατ. τόνους και 185,70 εκατ. τόνους αντίστοιχα.
Η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού προβλέπεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε 1,150.52 εκατ. τόνους (από 1,153.06 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα προβλέπεται να κινηθούν σε 286,53 εκατ. τόνους (από 283,83 εκατ. τόνους), ενισχύοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 24,90% από 24,62%.
Με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι η ζήτηση από την Κίνα θα συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενη, κυρίως στις ζωοτροφές, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενίσχυση στις long θέσεις που κατέχουν οι διαχειριστές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ενδεικτικά αναφέρουμε την ενίσχυση κατά 13.660 θέσεις την εβδομάδα που έληξε στις 9/2), γεγονός που θα λειτουργήσει, ενδεχομένως, θετικά στην τιμή του καλαμποκιού.
kalaboki.JPG

Χυμός πορτοκαλιού

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο τεύχος (Ιαν. 2021), οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Φλόριντα το προηγούμενο διάστημα επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή πορτοκαλιών, δημιουργώντας ελλείψεις στην αγορά πορτοκαλιού, το οποίο αποτυπώθηκε στις πτωτικές προβλέψεις του USDA, στην έκθεση Ιαν. 2021.
Με τις καιρικές συνθήκες, στη Φλόριντα, να βελτιώνονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Ωκεανικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, η παραγωγή και η συγκομιδή πορτοκαλιών αναμένεται να βελτιωθεί.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει επιδείνωση στο θέμα της πανδημίας, με έξαρση κρουσμάτων, και το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών επιταχυνθεί, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού πιθανά να δεχθεί περαιτέρω πτωτική πίεση βραχυπρόθεσμα.
portokali.JPG

Βαμβάκι

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπουν ήπια ανοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού, σε 114,14 εκατ. μπάλες για το 2020/21 από 112,87 εκατ. μπάλες, λόγω των αναθεωρημένων προοπτικών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι παγκόσμιες εισαγωγές και εξαγωγές βαμβακιού για το 2020/21 αναθεωρήθηκαν ελαφρά ανοδικά σε 43,92 εκατ. μπάλες και 43,90 εκατ. μπάλες αντίστοιχα.
Η παγκόσμια χρή-ση βαμβακιού προβλέπεται να κυμανθεί σε 117,21 εκατ. μπάλες, ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να κυμανθούν σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα, στις 95,74 εκατ. μπάλες, δια-μορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 81,68% από 83,23%.
Αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση βαμβακιού από την Κίνα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην ενίσχυση των αμερικανι-κών εξαγωγών.
Παράλληλα, εκτιμούν ότι η παραγωγή βαμβακιού στις ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί, κάτι το οποίο θα ενισχύσει την τιμή του βαμβακιού.

vambaki.JPG

Σόγια

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2020/21 αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά, σε 361,08 εκατ. τόνους από 361,00 εκατ. τόνους, όπως και οι παγκόσμιες εισαγωγές και εξαγωγές σόγιας σε 196,66 εκατ. τόνους και 169,69 εκατ. τόνους αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση Ιανουαρίου του USDA.
Η παγκόσμια χρήση προβλέπεται να κινηθεί σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα, σε 369,84 εκατ. τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα αναμένονται σε 83,36 εκατ. τόνους (από 84,31 εκατ. τόνους), διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 22,54% από 22,80%.
Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν σε αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις σόγιας στις ΗΠΑ, πιθανά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συγκομιδή σόγιας, ευνοώντας την τιμή της σόγιας. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι long θέσεις, στα συμβόλαια, από τους διαχειριστές, κάτι το οποίο πιθανά να λειτουργήσει θετικά μεσοπρόθεσμα.
sogia.JPG

Βοοειδή

Η πρόβλεψη για την παραγωγή βόειου κρέατος το 2020/21 μειώθηκε κατά 70 εκατ. λίβρες σε σχέση με την προηγούμε-νη πρόβλεψη.
Λόγοι της πτωτικής αναθεώρησης αποτέλεσαν ο μειωμένος ρυθμός σφαγής των βοοειδών το Β ́ τρίμηνο του 2021, ως αποτέλεσμα του μειωμένου αριθμού εκτροφής-αναπαραγωγής βοοειδών και το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών το οποίο αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στο βάρος των βοοειδών. Καθώς το κόστος σίτισης των βοοειδών είχε ενισχυθεί μέχρι και 30% στο τέλος του 2020, ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών σόγιας και καλαμποκιού για ζωοτροφές, αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκτροφείς βοοειδών πιθανά να αυξήσουν τις τιμές του βόειου κρέατος τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν κερδοφόρες οι επιχειρήσεις τους.
Παράλληλα, εκτιμούν ότι το βόειο κρέας πιθανά να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων που αναμένεται να ενισχυθεί.
vooeidi.JPG

Ακατέργαστο ρύζι

Η παραγωγή ακατέργαστου ρυζιού για το 2020/21, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά σε 504,02 εκατ. τόνους, όπως και οι παγκόσμιες εισαγωγές και εξαγωγές ρυζιού σε 43,80 εκατ. τόνους και 46,25 εκατ. τόνους αντίστοιχα.
Η παγκόσμια κατανάλωση ρυζιού αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 504,21 εκατ. τόνους από 501,97 εκατ. τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού προβλέπεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, σε 178,10 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 35,32% από 37,76%.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι πιθανά οι τιμές του ρυζιού να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα για βραχυπρόθεσμο διάστημα.

rizi.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης