Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα για την υπόθεση Navalny – Μη συνεργάσιμη κρίθηκε η Ρωσία

ΕΕ: Κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα για την υπόθεση Navalny – Μη συνεργάσιμη κρίθηκε η Ρωσία
O ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, καλείται να υποβάλει τις προτάσεις του για τους «στόχους» των κυρώσεων εντός των επόμενων ημερών ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στη φυλάκιση του Alexei Navalny, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι σίγουρα στο ναδίρ, δεν υπάρχει άλλη λέξη γι’ αυτό» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής τηε ευρωπαϊκής διπλωματίας  Josep Borrell  δήλωσε ότι «η ερμηνεία που έδωσαν οι Υπουργοί στις ενέργειες της Ρωσίας είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία, αλλά για αντιπαράθεση με την ΕΕ».
.
Προτάσεις
.
«Αποφασίσαμε να επιβάλλουμε περαιτέρω κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα» πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, καλείται να υποβάλει τις προτάσεις του για τους «στόχους» των κυρώσεων εντός των επόμενων ημερών.

Στο στόχαστρο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο στόχαστρο βρίσκονται κατά κύριο λόγο ο επικεφαλής της ρωσικής Επιτροπής Ερευνών, η οποία αναλαμβάνει τη διερεύνηση μεγάλων εγκλημάτων, οι επικεφαλής των φυλακών και της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας καθώς και ο γενικός εισαγγελέας.
Το περασμένο Σάββατο, το δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε την έφεση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny, αν και προχώρησε σε μείωση της ποινής φυλάκισης από 3,5 χρόνια σε περίπου δύο χρόνια και οκτώ μήνες.

Δηλώσεις Borrell

O Ύπατος Εκπροσωπος της ΕΕ Josep Borrell κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ., σημείωσε ότι το σημερινό συμβούλιο «είχε την περισσότερη ένταση που είχε κάποιο συμβούλιο», σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ τη Δειτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.
Αναφορικά με τη Ρωσία, σημείωσε ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι «η ερμηνεία που έδωσαν οι Υπουργοί στις ενέργειες της Ρωσίας είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία, αλλά για αντιπαράθεση με την ΕΕ».
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην πολιτική απόφαση για επιβολή περιοριστικών μέτρων εναντίον προσώπων.
Σχετικά με το Ιράν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «έντονες διπλωματικές επαφές» επισημαίνοντας ότι οι εργασίες συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχουν νέα.

ΗΠΑ

O Josep Borrell αναφέρθηκε επίσης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών με τον Αμερικανό ομόλογό τους Anthony Blixten κάνοντας λόγο για «θετική συζήτηση».
Να σημειωθεί ότι Ρωσία και η Κίνα ήταν από τα βασικά θέματα που τέθηκαν, ενώ μεταξύ όσων συζητήθηκαν ήταν το Ιράν, η Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης