Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Η κύρια οικονομική ανησυχία σήμερα η ανεπαρκής και χαμηλή ανάπτυξη

tags :
HellasFin: Η κύρια οικονομική ανησυχία σήμερα η ανεπαρκής και χαμηλή ανάπτυξη
Είναι ευκρινέστατο ότι οι προκλήσεις προς αντιμετώπιση και διαχείριση από τους διαμορφωτές πολιτικής είναι πολλές, αναφέρει η Hellas Fin

Η κύρια οικονομική ανησυχία του πλανήτη σήμερα είναι η ανεπαρκής και χαμηλή ανάπτυξη.
Έχοντας σαν δεδομένο ότι η ανάπτυξη ισοδυναμεί με το άθροισμα της αύξησης της παραγωγικότητας και της πληθυσμιακής μεγέθυνσης, οποιαδήποτε προσπάθεια κατανόησης των τάσεων που διαμορφώνουν τον σημερινό κόσμο και θα καθορίσουν τις μελλοντικές αναπτυξιακές προκλήσεις σε διάφορες περιοχές του, προϋποθέτει την γνώση των συνθηκών που συνέχουν αυτούς τους δύο παράγοντες.
Οι δημογραφικές προκλήσεις του σήμερα με πληθυσμό 8 δις και οι δοκιμασίες του 2060 με 10 δις κατοίκους επί της γης φαίνονται ανυπέρβλητες.
Ήδη εδώ και αρκετό διάστημα σχεδόν όλες οι χώρες έχοντας να διαχειριστούν είτε την ραγδαία γήρανση είτε την ταχεία αύξηση του πληθυσμού τους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην δημιουργία αρκετών νέων θέσεων εργασίας.
Για να δούμε όμως κάποιες ορατές η αόρατες τεκτονικές μετατοπίσεις που διαμορφώνουν τον σημερινό κόσμο:
Συνέχιση της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 2025 η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη και μετα το 2030 θα φθίνει ο πληθυσμός της Κίνας.
Τρεις αφρικανικές χώρες Νιγηρία, Αιθιοπία και Αίγυπτος θα ανήκουν στις 10 πολυπληθέστερες το 2050.
Εκεί θα ανήκουν εκτός της Κίνας και της Ινδίας, επίσης η Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα πρέπει οπωσδήποτε να αναλογιστούμε τους κινδύνους που αναδύονται σχετικά με την ενδεχόμενη ανεπαρκή αλλά και την κακή διατροφή αυτών των πληθυσμών.

Η αστικοποίηση συνεχίζεται

Ήδη ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει στις πόλεις και η τάση αυτή συνεχίζεται ιδιαίτερα στην Αφρική και την Ασία. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι οι μεσαίου μεγέθους πόλεις μεγεθύνονται περισσότερο από τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Το γεγονός αυτό οπωσδήποτε θα πρέπει να απασχολήσει τις στρατηγικές και τα δίκτυα διανομής των εταιριών που επιθυμούν να αναπτυχθούν σ’ αυτές τις πόλεις

Τηλεργασία

Αυτή η νέα κατάσταση οδηγεί στον ανταγωνισμό μεταξύ πόλεων προκειμένου να προσελκύσουν τα κινητικότερα τμήματα του εργατικού δυναμικού.
Αυτό προϋποθέτει περισσότερο ανοικτούς χώρους και πράσινες πόλεις αλλά και λιγότερη ρύπανση.
Επίσης προϋποθέτει υποδομές ισχυρής επεξεργασίας δεδομένων.
Αντίθετα πόλεις με υψηλό κόστος στέγασης θα πρέπει μάλλον να υποστούν συρρίκνωση.

Εκπαίδευση

Πολλές χώρες θα μπορέσουν να δουν τις κοινωνικές τους δυναμικές να τροποποιούνται μέσα σε ένα νέο καθεστώς εντατικών επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.
Αυτό αφορά χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αργεντινή και η Βραζιλία.
Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και εργασιακού βίου.
Αυτή η συνθήκη οδηγεί στην περισσότερη αποταμίευση και την συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων στην διάρκεια του εργασιακού βίου, με αποτέλεσμα την πίεση των επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού κλάδου της διαχείρισης περιουσίας.
Ο κλάδος της υγείας και της ευεξίας είναι σημαντικός και ανθεί σε γηράσκουσες κοινωνίες.
Η επιβεβαιωμένη τάση για λιγότερες γεννήσεις, απελευθερώνει πολλές γυναίκες επαγγελματικά και αυξάνει το εισόδημα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια την ποσότητα και την ποιότητα των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται.
Η σμίκρυνση του μεγέθους των νοικοκυριών στην βόρεια Ασία ή σε αλλά μέρη του αναπτυγμένου κόσμου, οδηγεί επίσης σε αλλαγές του καταναλωτικού προτύπου.
Ένα μονοπρόσωπο για παράδειγμα νοικοκυριό δαπανά περισσότερο σε έτοιμα γεύματα και σε διασκέδαση εκτός οικίας συγκριτικά με μια τετραμελή οικογένεια.
Οι empty-nesters τα νοικοκυριά δηλαδή όπου τα παιδιά έχουν ανεξαρτοποιηθεί και έχουν φύγει από το σπίτι και οι γονείς βρίσκονται σε άνετη οικονομική κατάσταση.
Αυτή η πληθυσμιακή κατηγορία είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά καταναλωτών παγκοσμίως.
Ο αριθμός των κινεζικών νοικοκυριών για παράδειγμα με αυτά τα χαρακτηριστικά και με ετήσιο εισόδημα περισσότερο από 50.000 $, αυξάνεται με ετήσιους ρυθμούς 15,5% και αναμένεται να ανέλθει το 2030 σε 64 εκατομμύρια.
Οπωσδήποτε μπορούμε να φανταστούμε το όφελος των εταιρειών που θα καταρτήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές και θα προσανατολιστούν σε τέτοιους καταναλωτές.
Είναι ευκρινέστατο ότι οι προκλήσεις προς αντιμετώπιση και διαχείριση από τους διαμορφωτές πολιτικής είναι πολλές.
Θέματα που αφορούν την καταναλωτική ζήτηση, την εργασία, τον καθορισμό προτεραιοτήτων στην εκπαίδευση και τις επενδύσεις σε υποδομές, την κατανόηση κοινωνικών δυναμικών και τάσεων και τέλος την δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης