Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η εταιρεία μισθοφόρων Blackwater βοήθησε τον Haftar να αποφύγει το εμπάργκο όπλων

Πώς η εταιρεία μισθοφόρων Blackwater βοήθησε τον Haftar να αποφύγει το εμπάργκο όπλων
Ο επικεφαλής της εταιρείες μισθοφόρων Blackwater πρότεινε ιδιωτική στρατιωτική επιχείρηση - γνωστή ως «Project Opus» - στον στρατάρχη Khalifa Haftar
Σχετικά Άρθρα

Ο Erik Prince, ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater βοήθησε τον Λίβυο στρατάρχη Haftar να αποφύγει το εμπάργκο όπλων που της επιβλήθηκε από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Prince πρότεινε ιδιωτική στρατιωτική επιχείρηση - γνωστή ως «Project Opus» - στον στρατάρχη Khalifa Haftar, τον Απρίλιο του 2019 και τον βοήθησε να προμηθευτεί τρία αεροσκάφη για τον σκοπό αυτό.
Ο επικεφαλής της Blackwater αρνήθηκε μέσω εκπροσώπου του τις κατηγορίες, που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, η οποία υποβλήθηκε στην επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Αρνείται κάθε ανάμιξη ο επικεφαλής της Blackwater

«Ο Erik Prince δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε επιχείρηση στη Λιβύη το 2019 ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ έγραψαν στην έκθεση ότι « ο Erik Prince υπέβαλε πρόταση για την επιχείρηση στον Khalifa Haftar στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 14 Απριλίου 2019».
Ο Haftar βρισκόταν εκεί στο Κάιρο για να συναντήσει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi.
Η έκθεση περιγράφει την πρόταση του Prince ως «μια καλά χρηματοδοτούμενη επιχείρηση ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας» που είχε σχεδιαστεί για να παρέχει στον Haftar επιθετικά ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, drones και άλλες δυνατότητες για τη συλλογή πληροφοριών.

Απαγωγές και δολοφονίες

«Το σχέδιο Project Opus περιελάμβανε επίσης ένα στοιχείο για την απαγωγή ή τη δολοφονία ατόμων που θεωρούνται ως στόχοι υψηλής αξίας στη Λιβύη».
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Muammar Gaddafi, το 2011 όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε εμπάργκο όπλων.
Η χώρα έχει χωριστεί από το 2014 μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στα δυτικά της και των δυνάμεων του Haftar που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης