Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σε μία νέα win – win βάση

Erdogan: Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σε μία νέα win – win βάση
Ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή και ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχία βασισμένη σε κοινά συμφέροντα
Σχετικά Άρθρα

Την πρόθεση της Τουρκίας να βελτιώσει τις περαιτέρω τις σχέσεις της με τη νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Joe Biden, γνωστοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος τα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ – Τουρκίας σημαίνουν πολλά περισσότερα από τις όποιες διαφωνίες.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη νέα αμερικανική διοίκηση με μακροπρόθεσμη προοπτική, σε μία νέα win-win βάση», δήλωσε ο Erdogan σε μήνυμά του προς την τουρκο-αμερικανική ένωση στις ΗΠΑ.
Ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή και ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχία βασισμένη σε κοινά συμφέροντα, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες μέχρι στιγμής παρά τις διαφωνίες.

«Η φιλία μας με τις ΗΠΑ δοκιμάστηκε»

«Πρόσφατα, είδαμε μια διαδικασία που η τουρκοαμερικανική φιλία δοκιμάστηκε σοβαρά.
Δεν μπορούσαμε να δούμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, ειδικά στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ και των παραφυάδων της.
Ομοίως, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε παραδώσει στις αμερικανικές αρχές, δεν έχουν ληφθεί μέτρα σχετικά με την (έκδοση) του ηγέτη της FETΟ εδώ και τέσσερα χρόνια η οποία έχει απογοητεύσει βαθιά το έθνος μας και τις οικογένειες των 251 μαρτύρων μας », δήλωσε ο Erdoga σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Η FETO - με επικεφαλής τον Fetullah Gulen, ο οποίος ζει σήμερα στις ΗΠΑ και εμπλέκεται σε έναν μακρύ κατάλογο κατηγοριών για τρομοκρατικές πράξεις – ενορχήστρωσε σύμφωνα με την Άγκυρα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πριν από τέσσερα χρόνια.
Κατηγορούνται ότι σκότωσαν 251 άτομα και τραυμάτισαν σχεδόν άλλα 2.200 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του πραξικοπήματος.
Ο Erdogan επέκρινε επίσης την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στους Κούρδους μαχητές YPG, που συνεργάζονται με το ΡΚΚ.
«Είναι σημαντικό όλες οι χώρες που εργάζονται με στόχο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα να συναντηθούν από κοινού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να ενεργήσουν καταρχήν κατά της τρομοκρατίας. Περιμένουμε μια σταθερή στάση από όλους τους συμμάχους μας, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε τους 13 πολίτες μας », σημείωσε.
Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν κυρίως με τους μαχητές YPG στη βορειοανατολική Συρία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά στην παρουσία της οργάνωσης στη βόρεια Συρία, η οποία υπήρξε ένα σημαντικό σημείο που επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης