Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Νέα δόγμα ασφάλειας διά χειρός Biden – Κατά Κίνας και Ρωσίας με αιχμή τη Δημοκρατία

ΝΑΤΟ: Νέα δόγμα ασφάλειας διά χειρός Biden – Κατά Κίνας και Ρωσίας με αιχμή τη Δημοκρατία

Τι σημαίνει το σύνθημα Biden «Η Αμερική Επέστρεψε» στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ – Πώς αναδιατάσσονται οι προτεραιότητες σε σχέση με τους νέους γεωπολιτικού κινδύνους

Σχετικά Άρθρα

Την επιβεβαίωση των κανόνων της διεθνούς φιλελεύθερης τάξης έναντι των απειλών που αναδύονται από την άνοδο της ισχύος της Κίνας επιδιώκει η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Joe Biden, όπως αναδείχθηκε στην ομιλία που πραγματοποίησε στη σύνοδο της ομάδας των G7.
Ταυτόχρονα ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να αναβαθμίσει τη σχέση του με την ΕΕ, πραγματοποιώντας σημαντική στροφή σε σχέση με τον προκάτοχό του Donald Trump.
To στίγμα της αποφασιστικότητας για την εμπέδωση των κανόνων της φιλελεύθερης τάξης στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ο οποίος κάλεσε την ΕΕ τον Καναδά και τις ΗΠΑ να αποτελέσουν τους θεματοφύλακες των κανόνων αυτών.
Την ίδια ώρα, και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron συντάχθηκε με αυτή την στρατηγική, καθώς επισήμανε ότι «πιστεύει» στη βορειοατλανική συμμαχία και επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ σε αυτήν στο πλαίσιο ενός πιο αυτόνομου ρόλου.

Η επιστροφή

«Σας μιλώ σήμερα ως πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή της θητείας μου και στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο - η Αμερική επέστρεψε», δήλωσε ο Joe Biden, σε μια ομιλία που θεωρήθηκε ιστορική, καθώς είναι η πρώτη του νέου προέδρου σε διεθνές ακροατήριο και σηματοδοτεί την επιστροφή της Ουάσιγκτον στη διατλαντική σχέση με την Ευρώπη, μετά την τετραετία του Donald Trump την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Biden, μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τόνισε κατ' επανάληψη ότι «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες - αποφασισμένες! - να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη», ενώ περιέγραψε τη σχέση της χώρας του με τους Ευρωπαίους εταίρους της ως «ακρογωνιαίο λίθο όλων αυτών που ελπίζουμε να πετύχουμε στον 21ο αιώνα».
«Είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους συζήτησης σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του κόσμου μας, σημείωσε για να τονίσει τις νέες προτεραιότητες στον τομέα ασφάλειας.

Κίνα και αυταρχικά καθεστώτα

Η αντιπαράθεση είναι «μεταξύ εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε και εκείνων που θεωρούν ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και τόνισε την ανάγκη ΗΠΑ και Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Κίνα και να την εμποδίσουν «να παίζει με διαφορετικούς κανόνες».
Ο ανταγωνισμός με την Κίνα «θα είναι σκληρός.
Αυτό περιμένω.
Αλλά ταυτόχρονα το καλωσορίζω», δήλωσε και έκανε λόγο για τον «αγώνα του μέλλοντος».
Άλλωστε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο του Λευκού Οίκου για απεξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας και αμυντικής βιομηχανίας από τις κινεζικές εξαγωγές είτε αφορούν τους ημιαγωγούς για τη αυτοκινητοβιομηχανία είτε τα μέταλλα των σπάνιων γαιών για την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού.

Για τη Ρωσία

Ο Joe Biden αναφέρθηκε ακόμη στη Ρωσία ως ανταγωνιστή ο οποίος «απειλεί την ελευθερία του λαού του» και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη Ρωσία είναι διαφορετικές από αυτές που αφορούν την Κίνα, αλλά είναι εξίσου αληθινές.
Ως απειλή για την Μέση Ανατολή περιέγραψε ο πρόεδρος Biden το Ιράν, αλλά εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να επιστρέψει στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στο πλαίσιο του Ρ5+1.

Stoltenberg (γ.γ. ΝΑΤΟ): Οι νέες προτεραιότητες

Πρόσκληση προς την Ευρώπη, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν ενεργώς τη διεθνή τάξη, που στηρίζεται σε κανόνες τους οποίους αμφισβητούν η Ρωσία και η Κίνα, χαρακτηρίζοντας «καθοριστικό ζήτημα» την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.
Η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας αναδιαμορφώνει τις προτεραιότητες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, οι οποίες παραδοσιακά είχαν στο επίκεντρο την απειλή από τη Ρωσία, ενώ τώρα επιβάλλεται σύμφωνα με τον ίδιο να υπάρξει συναίνεση στο γεγονός ότι η Κίνα είναι ένας κακόβουλος εμπορικός εταίρος.

Οι απειλές

Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να συσφίξουν τους δεσμούς τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας (εμπορική και στρατιωτική), η οποία «έχει συνέπειες» για τη διατλαντική ασφάλεια, την ευημερία και τον δυτικό τρόπο ζωής, τόνισε ο Stoltenberg.
«Η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να ξαναγράψουν τους κανόνες με βάση τα δικά τους συμφέροντα», είπε ο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλώντας στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στρατηγική

Αν και η Ρωσία πρόκειται να παραμείνει ο κύριος αντίπαλος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η συμμαχία σκέφτεται να συμπεριλάβει την Κίνα στο επίσημο κείμενο στρατηγικής του ΝΑΤΟ, όπου περιγράφονται οι προτεραιότητες της βορειοατλαντικής συμμαχίας με τον τίτλο «Στρατηγική Αντίληψη», προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο νέος γεωπολιτικός της ρόλος εξαιτίας της αύξησης της στρατιωτικής της ισχύος.
Η 30μελής συμμαχία θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με χώρες εκτός ΝΑΤΟ. όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία, δήλωσε ο Stoltenberg.

Macron (Γαλλία): Αυτόνομια της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ

Η ιδέα της «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» στον αμυντικό τομέα δεν σήμαινε ότι η στόχευση πρέπει να είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι θα καθιστούσε την Ευρώπη περισσότερο αξιόπιστο εταίρο και θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters.
«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Macron κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, περισσότερο από ένα χρόνο αφότου προκάλεσε σύγχυση μεταξύ άλλων μελών της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ «είναι εγκεφαλικά νεκρό».

Νέα προσέγγιση

«Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια νέα πολιτική προσέγγιση και αποσαφήνιση του στρατηγικού του ρόλου.
Το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη από μια πιο πολιτική προσέγγιση», πρόσθεσε, μιλώντας μετά την πρώτη συνάντηση της G7 στην οποία ήταν παρών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Από τις εκλογές του το 2017, ο Macron πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει έναν πιο αυτόνομο ρόλο όσον αφορά τη στρατηγική ασφάλειας και να μην βασίζεται πλέον αποκλειστικά στην αμερικανική στρατιωτική προστασία καθεστώς που κληρονομήθηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η στροφή

Τα σχόλιά του σχετικά με τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την απόφασή του να επιδιώξει περισσότερη συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι θεωρούν τις ΗΠΑ ως τη μόνη αξιόπιστη δύναμη προστασίας από τη γειτονική Ρωσία
«Θεωρώ ότι η βέλτιστη δυνατή συμμετοχή της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ είναι να είναι να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια», δήλωσε ο Macron.
Όλα αυτά θα καταστήσουν το ΝΑΤΟ «ακόμη πιο δυνατό από πριν», πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης