Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δημήτρης Κοίλιαρης SABO: Από το Βασιλικό Ευβοίας στην κορυφή του κόσμου στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς

tags :
Δημήτρης Κοίλιαρης SABO: Από το Βασιλικό Ευβοίας στην κορυφή του κόσμου στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς

Στόχος η πρώτη επιλογή στο μυαλό των ελληνικών βιομηχανιών

Σχετικά Άρθρα
Εμπνευστής και δημιουργός της SABO S.A., ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους παραγωγής κεφαλαιουχικού εξοπλισμού στον κόσμο με ελληνική ταυτότητα, ο κ. Δημήτρης Κοίλιαρης εδώ και 37 χρόνια έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε έναν Όμιλο που συνεχώς γιγαντώνεται.

Ο Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SABO S.A. Δημήτρης Κοίλιαρης μιλάει για τις δυσκολίες της χρονιάς που πέρασε την οποία δε συγκρίνει με καμία άλλη κρίση – ούτε καν με την πτώχευση της Lehman Brothers ή τα Capital Controls, για τους τομείς που δραστηριοποιείται ο όμιλος, για τους ανθρώπους του και τα bonus της τάξεως του 25% που θα δώσει στις δύο εταιρείες του ομίλου αλλά και για τα επόμενα βήματα καθώς όπως ο ίδιος λέει: «με τους νέους τομείς που έχουμε αναπτύξει πλέον, στοχεύουμε να γίνουμε η πρώτη επιλογή στο μυαλό των ελληνικών βιομηχανιών».

Κύριε Κοίλιαρη, έχετε το προνόμιο να ηγείστε -πέρασαν 37 χρόνια από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της SABO- μιας από τις παλαιότερες εταιρείες στην Ελλάδα στις ολοκληρωμένες λύσεις βιομηχανικών αυτοματισμών.
Πως βιώσατε την χρονιά που επισκιάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού;

Θα τη συγκρίνατε με κάποια άλλη, ίσως δύσκολη, χρονιά στο χώρο των επιχειρήσεων;

Δεν νομίζω να υπάρχει σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Ήταν μια χρονιά με δυσκολίες και ανατροπές, μια χρονιά που δεν μπορούσες να κάνεις κανέναν προγραμματισμό σε κανένα επίπεδο της εταιρίας, ήταν σαν να οδηγείς μέσα σε ομίχλη.
Όχι δεν υπάρχει σύγκριση με κάποια άλλη κρίση.
Το 2008 με την πτώχευση της Lehman Brothers, το 2016 με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, τα Capital Controls και η δεκαετής Ελληνική κρίση με τα μνημόνια δεν μας άγγιξαν.
Αλλά αυτό ήταν το κάτι άλλο σε παγκόσμιο επίπεδο τίποτα από όσα γνωρίζαμε δεν ισχύει πια, πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών.
Αν σας ζητούσαμε να μας… συστήσετε τη SABO, η οποία είναι μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες ανά τον κόσμο με πολύ υψηλά standards στον τομέα της, πως θα την σκιαγραφούσατε;
Είναι μια Ελληνική εταιρεία παραγωγής κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τις δυσκολίες που βρήκε στο δρόμο της στο ταξίδι ανά τον κόσμο τα 37 αυτά χρόνια.
Αλλά με υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, θάρρος και ταπεινότητα τα ξεπεράσαμε. Και όχι μόνο!
Θωρακιστήκαμε, δηλαδή δεν έχουμε μείνει μόνο στην κεραμοποιία που είμαστε μέσα στους δύο πρώτους στον κόσμο (ήμασταν τρεις οι δυνατοί, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, ο ένας εκ των άλλων δύο Γερμανών ανταγωνιστών μας έκλεισε).
Εδώ και έξι χρόνια επενδύουμε στον τομέα την ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων.
Ο κύκλος εργασιών το 2021 στον τομέα αυτόν θα είναι περίπου 15.000.000 ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσει τον τομέα της κεραμοποιίας τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, λόγω της ποιότητας που έχουμε στα μηχανήματά μας, ο ανταγωνισμός με τους Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς κτλ μας ανάγκασε να έχουμε υψηλά standards ποιότητας και μας δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουμε και σε άλλους τομείς, στον τομέα της διακίνησης προϊόντων και συσκευασίας με ρομποτικά συστήματα (έχουμε βάλει περισσότερους από 500 ρομποτικούς βραχίονες σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα).
Το Ηλεκτρολογικό μας τμήμα με πίνακες, SCADA, με συντηρήσεις, μεταφορές γραμμών και άλλες εξειδικευμένες εργασίες στη βαριά βιομηχανία, αλλά και με το σύστημα RDA.
(Το σύστημα Remote Data Acquisition είναι πλατφόρμα συλλογής- επεξεργασίας δεδομένων που παράγονται από βιομηχανικές μονάδες.
Τα δεδομένα μετασχηματίζονται σε δείκτες λήψης αποφάσεων (KPI’s) και προβάλλονται στον τελικό χρήστη σε πραγματικό χρόνο μέσω προσωποποιημένων αναφορών σε οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο).
Η SABO έχει σαν βασικό της πυρήνα τον τομέα της «Κεραμοποιίας» και πλαισιώνεται από άλλους τέσσερις τομείς: Waste Management, Industrial Solutions, Power&Automation και Heavy Industry.
Βασίζουμε τη λειτουργία μας σε μια κοινή ομάδα έμπειρων εργαζόμενων και τις καθετοποιημένες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας για την υποστήριξη όλων των τομέων που σας ανέφερα. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να δίνουμε ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις στους πελάτες μας, με μειωμένο κόστος άλλα με υψηλές προδιαγραφές.

Που βασίζεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της SABO;

Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες: Γεωγραφική Διασπορά (έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις χώρα ή ήπειρο ανάλογα με τις οικονομικές ή πολίτικες αναταραχές) και Διαφοροποίηση προϊόντων.
Πέρα από την Ποιότητα Προϊόντων, Τεχνολογική Υποστήριξη στον πελάτη και το After Sales Service που χωρίς αυτά δεν πας πουθενά.
Από το 1984 που δημιουργήσατε την εταιρεία συνεχώς θέτετε ψηλότερα τον πήχη.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας τώρα και ποια η προοπτική που βλέπετε για το 2021;
Το 2021 είναι ιδιαίτερο.
Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με μεγάλη προσοχή στην υγεία των ανθρώπων μας.
Το πρώτο εξάμηνο θα συνεχίσουμε να είμαστε στο κέντρο του κυκλώνα, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.
Αντίθετα θέλει μεγαλύτερη προσοχή.
Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον όμιλο SABO.
Για εμάς το σημαντικότερο ήταν, είναι και θα είναι να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες όπως πάντα.
Να καλύπτουμε τις ανάγκες κάθε πελάτη, στη σωστή τιμή και με την καλύτερη ποιότητα.
Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας σταδιακά σε όλους τους τομείς, να αυξήσουμε τις πωλήσεις στην Γερμανία και να μπούμε στην μόνη ήπειρο που μας μένει, στην Αυστραλία.
Η SABO έχει δείξει κατ΄ επανάληψη ότι βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία.

Μόλις πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήσατε μία δωρεά ιατρικών μηχανημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας αλλά και προ μηνών σταθήκατε στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας, πόσο σημαντική είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο για εσάς;

Ο σεβασμός στο συνάνθρωπο, η κοινωνική ευσυνειδησία, η ευαισθησία και η προσφορά είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη SABO. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτή, οι οικογένειές τους και η τοπική κοινωνία, είναι η καρδιά της SABO. Η στήριξη λοιπόν είναι αμοιβαία.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να φροντίζουμε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την επιβράβευση αυτών που εργάζονται σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες και θα είμαστε αρωγοί σε όποια ενέργεια κρίνουμε ότι ωφελεί το κοινωνικό σύνολο.

Η επιτυχία της SABO κρίνεται από την μεγάλη και αδιάλειπτη παρουσία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τι ρόλο παίζουν σε αυτή την ανοδική πορεία οι εργαζόμενοί της και η σχέση που έχετε μαζί τους;

Έχουμε ξοδέψει πάρα πολλά κεφάλαια, πάρα πολλά εκατομμύρια σε κτίρια και εξοπλισμό, αλλά τα κεφάλαιο της εταιρίας μας είναι αυτοί που μπαίνουμε μέσα το πρωί και βγαίνουμε το βράδυ.
Είναι αυτοί που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται ανά τον κόσμο να στήσουν εργοστάσια ή να πουλήσουν. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.Φέτος μοιράσαμε Bonus στις δύο από τις τρεις εταιρείες του Ομίλου που παρ’ όλες τις δυσκολίες, κατάφεραν να έχουν κέρδη.
Η SICAP ΑΤΕ, η τεχνική εταιρεία του Ομίλου μετά από πολλά χρόνια άσχημης πορείας, αύξησε κατά 28% τον τζίρο της καλύπτοντας έτσι ζημιές παλιότερων χρόνων.
Όπως είχαμε υποσχεθεί στο προσωπικό της SICAP, το 25% των κερδών θα μοιραστεί σε αυτούς ως ανταμοιβή για τη συμβολή τους.
Όπως και η δεύτερη εταιρεία του ομίλου, η SABO FILIERE, η οποία επίσης αύξησε τον τζίρο της κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, βελτιώνοντας σημαντικά ρευστότητα και κερδοφορία μετά από μία μακροχρόνια περίοδο κάμψης.
Για την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, την ομαδική δουλειά, την προσωπική προσπάθεια και τη βελτίωση της ποιότητας που πέτυχαν, θα τους μοιραστεί το 25% των κερδών.
Είμαι σίγουρος ότι το 2021 θα είναι η σειρά της SABO να ξεπεράσει τους στόχους της και να ανταμείψουμε και τους δικούς της εργαζόμενους για την αδιαμφισβήτητη συμβολή τους.

Κύριε Κοίλιαρη, είστε ο δημιουργός μιας εταιρείας που αναπτύσσεται από το Βασιλικό Ευβοίας ως τα πέρατα του κόσμου με διεθνείς περγαμηνές.
Πως οραματίζεστε την επόμενη ημέρα της;

Η SABO είναι μια καταξιωμένη εταιρεία στο εξωτερικό στον τομέα της Κατασκευής Εργοστασίων Κεραμοποιίας.
Μάλιστα ανήκει στις 2 καλύτερες όλου του κόσμου!
Με τους νέους τομείς που έχουμε αναπτύξει πλέον, στοχεύουμε να γίνουμε η πρώτη επιλογή στο μυαλό των ελληνικών βιομηχανιών.
Θέλουμε να είμαστε ο Νο 1 προορισμός για τους βιομηχανικούς αυτοματισμούς, για εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες, για τη βαριά βιομηχανία, για ηλεκτρολογικούς πίνακες και κυρίως για τις ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
sabo.JPG

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης