Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Μείωση κατά 56% τα κέρδη των ισπανικών τραπεζών λόγω Covid-19

DBRS: Μείωση κατά 56% τα κέρδη των ισπανικών τραπεζών λόγω Covid-19
Τα αποτελέσματα των ισπανικών τραπεζών επηρεάστηκαν σοβαρά από την κρίση COVID-19, σύμφωνα με την DBRS Morningstar
Σχετικά Άρθρα

Τα κέρδη των μεγάλων ισπανικών τραπεζών ανήλθαν σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, μειωμένα κατά 56% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με όσα αναφέρει o οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Όλες οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στο δείγμα εξέτασης της DBRS ανέφεραν μείωση των εγχώριων κερδών, από -40% έως -74% (Έκθεμα 1).
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν σοβαρά από την κρίση COVID-19 και από το πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Ισπανία
Σημειώνεται πως η Ισπανία είχε τη χειρότερη επίδοση ως χώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27, με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 11% το 2020, σε σύγκριση με μια μέση μείωση 6,3%.
Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίστηκε επίσης στην υποκείμενη κατανομή κερδών του Banco Santander ανά περιοχή, με τις ισπανικές επιχειρήσεις να βιώνουν τη μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με άλλες γεωγραφικές περιοχές το 2020 (γράφημα 2).
Ο κύριος μοχλός πίσω από τον αντίκτυπο στα κέρδη ήταν οι υψηλότερες εγχώριες προβλέψεις δανείου (LLPs).
Παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις, οι ισπανικές τράπεζες παρουσίασαν ανθεκτικότητα, με τα καθαρά τέλη να αυξάνονται ελαφρώς και τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) να μειώνονται οριακά μόνο 0,4% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, το NII αναμένεται να επιδεινωθεί στα επόμενα τρίμηνα, δεδομένης της τρέχουσας αρνητικής εξέλιξης του Euribor.
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι η εγχώρια κερδοφορία για τις ισπανικές τράπεζες θα παραμείνει υπό πίεση το 2021.
ααα.jpg
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων δεν έχει ακόμη δείξει επιδείνωση, με τα NPLs να μειώνονται σε ετήσια βάση σε 8 από τις 10 τράπεζες.
Γενικότερα, τα NPL μειώθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση ενώ ο λόγος NPL μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, σε 3,7% (γράφημα 3).
Σε σχέση με το μορατόριουμ στα δάνεια, η DBRS Morningstar έχει εκτιμήσει το ποσό των ενεργών εγχώριων μορατόριων έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ - περίπου 2,5% επί του συνόλου των εγχώριων ακαθάριστων δανείων.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η λήξη της αναστολής δανείων θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς επί του παρόντος το χρονοδιάγραμμα λήξης αφορά το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2021, με περίπου το 75% επί των συνολικών αναστολών να λήγουν εκείνη την περίοδο (γράφημα 4).
ββββ.jpg
Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, οι ισπανικές τράπεζες μπορούσαν να καλύψουν επί περίπου τρεις φορές τις προβλέψεις επί επισφαλειών (LLP) που ενεγράφησαν το 2020 χωρίς να παραβιάσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις (γράφημα 6)
γγγ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης