Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες οδηγίες για το εμβόλιο της Pfizer – Καθυστερήστε τη β’ δόση – Σε κίνδυνο ο πλανήτης από τις ανισότητες στους εμβολιασμούς

Νέες οδηγίες για το εμβόλιο της Pfizer – Καθυστερήστε τη β’ δόση – Σε κίνδυνο ο πλανήτης από τις ανισότητες στους εμβολιασμούς
10 κράτη έχουν το 75% των εμβολίων, 130 χώρες δεν έχουν ούτε μια δόση
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Με τις μεταλλάξεις να έχουν καταστήσει την covid πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, οι επιστήμονες παγκοσμίως δίνουν τη δική τους μάχη για να προλάβουν αυτές τις παραλλάξεις του ιού και να αναχαιτίσουν την επιδημία.
Με την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα εμβόλια να αυξάνεται, ένα ακόμα μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη εμβολίων αλλά και η άνιση κατανομή τους παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 10 έθνη έχουν διασφαλίσει το 75% των εμβολίων, τη στιγμή που 130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση.
Το γεγονός αυτό ώθησε τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιήσουν πως οι τεράστιες ανισότητες στην προμήθεια των εμβολίων, θέτει σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε χώρες που δεν θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός τους, να υπάρξουν νέες μεταλλάξεις του ιού που ενδεχομένως να καταστήσουν άκυρα τα εμβόλια.

Νέες οδηγίες για το εμβόλιο της Pfizer

Εν τω μεταξύ, ερευνητές προτρέπουν τις κυβερνήσεις να καθυστερούν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, καθώς όπως υποστηρίζουν, αυτό έχει αποτελεσματικότητα 92,6% μετά την πρώτη δόση.
Οι δύο ερευνητές σε επιστολή τους στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (NEJM), αναφέρουν πως κατέληξαν στα ευρήματά τους μελετώντας έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Pfizer στον ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA).
Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για το εμβόλιο της Moderna, που έχει αποτελεσματικότητα 92,1% μετά την πρώτη δόση και βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία με αυτό της Pfizer, το λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA ή mRNA.
Επισήμαναν ότι μπορεί να υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχει η μία δόση, ωστόσο η χορήγηση της δεύτερης δόσης μέσα σε έναν μήνα από την πρώτη δεν παρέχει «παρά λιγοστό όφελος βραχυπρόθεσμα».
«Με δεδομένη τη έλλειψη εμβολίων, η αναβολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας το οποίο, εάν αγνοηθεί, ασφαλώς θα έχει αποτέλεσμα χιλιάδες εισαγωγές ασθενών με την COVID-19 σε νοσοκομεία και θανάτους αυτόν τον χειμώνα στις ΗΠΑ», επισήμαναν στην επιστολή τους.

Τι απαντά η Pfizer

Σε απάντησή της, η Pfizer αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εναλλακτικές δοσολογίες του εμβολίου της και η όποια απόφαση για τη χορήγηση μόνο της μίας δόσης επαφίεται στις υγειονομικές αρχές.
«Εμείς στην Pfizer πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο οι υγειονομικές αρχές να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τη δοσολογία, για να εξασφαλίσουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προστασία» επισημαίνει η εταιρεία

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 110.083.623 και οι νεκροί 2.434.443
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.838.494 κρούσματα και 491.030 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 242.090 και τρίτη σε κρούσματα με 9.978.747
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 177.061 και τέταρτη η Ινδία με 156.014
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.083.092
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.066.164, έκτη η Γαλλία με 3.573.638
• Έβδομη η Ισπανία με 3.107.172 και όγδοη η Ιταλία με 2.751.657
• Ένατη η Τουρκία με 2.609.359 και δέκατη η Γερμανία με 2.362.364
156743.JPG
ΗΠΑ: Εμβόλια για όλους τους Αμερικάνους έως τον Ιούλιο – Πάνω από 490.000 οι νεκροί

Έως τα τέλη Ιουλίου θα υπάρχουν εμβόλια για όλους τους Αμερικάνους υποστήριξε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, τη στιγμή που οι νεκροί στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τους 490.000.
Ωστόσο, ο Fauci υποστήριξε πως αν και θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες, θα χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμα για να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
«Χρειάζονται περίπου 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.
Το πόσο όμως θα χρειαστεί για να εμβολιαστεί ο κόσμος, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα μας να φέρουμε τα εμβόλια στους ώμους τους» είπε ο Fauci, τονίζοντας ότι θα πρέπει εμβολιαστεί το 70% με 85% του πληθυσμού προκειμένου να δημιουργηθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης.
Συνολικά έχουν διανεμηθεί περίπου 72,43 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί οι 56,28 εκατομμύρια δόσεις.

Μην ταξιδεύετε

Πάντως αν και ολοένα και περισσότερες Πολιτείες προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ανοίγοντας δραστηριότητες, η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Rochelle Walensky καλεί τους Αμερικάνους να μην ταξιδεύουν λόγω του αυξημένου κινδύνου για περαιτέρω διάδοση του ιού λόγω των μεταλλάξεων.
Σημειώνεται πως οι νεκροί στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 490.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε περισσότερα από 27,8 εκατομμύρια.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 68.000 νέα κρούσματα και 2.366 θάνατοι.
605905968966565464363.JPG
Συμφωνίες Κομισιόν σε Pfizer και Moderna για επιπλέον δόσεις εμβολίων

Συμφωνία για επιπλέον 200 εκατ. δόσεων εμβολίου για τον κορωνοϊό υπέγραψαν οι Pfizer/BioNTech με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για μια συμφωνία που θα εκτοξεύσει την προσφορά εμβολίων στις χώρες της ΕΕ κατά το β' τρίμηνο του 2021, τη στιγμή που η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται.
Η σύμβαση περιλαμβάνει μια σταθερή παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια, κάτι που θα μπορούσε να διπλασιάσει τη συνολική προσφορά της ΕΕ από τις εν λόγω εταιρείες.
Το δεύτερο τρίμηνο θα αποσταλούν έως και 75 εκατ. δόσεις από την παραγγελία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η συμφωνία τον Ιανουάριο.
Mετά τη νέα συμφωνία με τη Pfizer την προμήθεια επιπλέον 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά της covid - 19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία και με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Βάσει της συμφωνίας, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί τη Δευτέρα από το Reuters, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.
Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna.
Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της ΕΕ με την Κομισιόν να βρίσκεται στο στόχαστρο των κρατών - μελών.

Διατηρούνται τα lockdown στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή πάντως και ενώ τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα κατά 18% την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown έως την 1η Απριλίου.

Μ. Βρετανία: Μεγάλη μείωση κρουσμάτων

Μεγάλη μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναφέρει η Μ. Βρετανία, τη στιγμή πάντως που αυξάνονται οι μολύνσεις ανάμεσα στους νέους.
Σχετική μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου δείχνει πως το τρίτο lockdown συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των νέων μολύνσεων και παρά τις μεταλλάξεις, ενώ γίνεται λόγος για μείωση της τάξης του 80% των νέων κρουσμάτων στο Λονδίνο.
Σημειώνεται πως στις 22/2 ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει το πότε θα λήξει το lockdown.
Ο Johnson αναμένεται να παρουσιάσει στις 22 Φεβρουαρίου το σχέδιο του για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown καθώς δέχεται πιέσεις από βουλευτές του κόμματός του για να άρει τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 300 ετών.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, τα δημοτικά και τα γυμνάσια πιθανώς να επαναλειτουργήσουν από τις 8 Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται να επιτραπούν οι συναντήσεις πολιτών σε πάρκα και τα πικνίκ για οικογένειες και να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 ενώ τα περιοριστικά μέτρα σε γήπεδα τένις και γκολφ, όπου είναι ευκολότερη η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, αναμένεται να χαλαρώσει από τον Απρίλιο.

Κίνα: Υπό πλήρη έλεγχο η covid, μόλις 11 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό πλήρη έλεγχο έχει θέσει η Κίνα την επιδημία του κορωνοϊού καθώς συνεχίζεται ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων σε ημερήσια βάση.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 11 κρούσματα – από 7 που ήταν την προηγούμενη -, εκ των οποίων όλα ήταν εισαγόμενα, δεν αφορούσαν δηλαδή εγχώριες μεταδόσεις.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που δεν καταγράφονται μεταδόσεις στην κοινότητα.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 520 ασθενείς με την COVID-19 (- 37 από την προηγουμένη), δέκα εκ των οποίων παραμένουν σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.806 μολύνσεων.

Ινδία: Στα 11 εκατ. τα κρούσματα αλλά η επιδημία υποχωρεί

Μια ανάσα από τα 11 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού είναι η Ινδία, όπου η επιδημία όμως είναι σε συνεχή υποχώρηση.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 12.881 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 10.950.201.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλοι 101 ασθενείς με την COVID-19 με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 156.014.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 9,4 εκατομμύρια Ινδοί, στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και ηλικιωμένοι.

Θερίζει η covid τη Βραζιλία – Το β’ κύμα της επιδημίας πλήττει την Κούβα

Παρά τη μείωση που καταγράφεται παγκοσμίως αλλά και στην αμερικανική ήπειρο όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού, η covid εξακολουθεί να θερίζει τη Βραζιλία.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 56.766 νέα κρούσματα και άλλοι 1.150 θάνατοι, αριθμοί που έχουν ως αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 9.978.747 και των θανάτων σε 242.090.
Η Βραζιλία, σε απόλυτους αριθμούς, καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, η χώρα καταγράφει 115 θανάτους και 4,748 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Μεξικό: Περιμένοντας το Sputnik

Αλλά και το Μεξικό είναι από τις πλέον πληττόμενες χώρες όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής και παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Μεξικό είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανακοίνωσε 8.988 νέα κρούσματα και 1.075 θανάτους.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 177.061 νεκρούς επί συνόλου 2.013.563 μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αναμένει τις πρώτες δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik, οι οποίες αναμένονται το Σάββατο 20/2.
Το Μεξικό έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να παραλάβει 24 εκατομμύρια δόσεις.

Το β’ κύμα πλήττει την Κούβα

Την ίδια στιγμή η Κούβα εξακολουθεί να πλήττεται από το β’ κύμα της επιδημίας, το οποίο και αδυνατεί να ελέγξει.
Παρόλο αυτά η κατάσταση στην χώρα είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες της Λατινικής Αμερικής.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 824 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Κούβα μετρά 277 νεκρούς επί συνόλου 40.765 μολύνσεων.

Παγκόσμια μείωση κρουσμάτων

Ελπίδες γεννούν τα νέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσον αφορά την πορεία της covid 19 παγκοσμίως καθώς όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση της τάξης του 16% στον αριθμό των κρουσμάτων και 10% στον αριθμό των θανάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα σε 2,7 εκατομμύρια και των νεκρών σε 81.340.
Όπως αναφέρεται, πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο ΠΟΥ κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων, με εξαίρεση την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου και καταγράφηκε αύξηση ύψους 7%.

Σε 94 χώρες η βρετανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταγραφεί σε 94 χώρες, ενώ το παραλλαγμένο στέλεχος από τη Νότια Αφρική έχει εντοπιστεί σε 46 χώρες.
Όσον αφορά το παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, αυτό έχει εντοπιστεί σε 21 χώρες.
6796965678554754.JPG
Νέα μετάλλαξη Covid απρόσβλητη στα εμβόλια

Οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία εντόπισαν 38 κρούσματα μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που πιστεύεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι μεταλλάξεις προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή αυξάνουν τη μεταδοτικότητα» ανέφερε η καθηγήτρια Yvon Doyle Ιατρική Διευθύντρια της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) στην ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την PHE, τα κρούσματα της νέας παραλλαγής βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας.
Η παραλλαγή, με την κωδική ονομασία Β.1.525, φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία είναι επίσης παρούσα στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.
Η μετάλλαξη αυτή πιστεύεται ότι υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η μετάλλαξη Β.1.525 έχει επίσης εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Νιγηρία, τη Δανία και τον Καναδά.

Έως και 3,5 φορές πιο θανατηφόρα η covid

Έως και 3,5 φορές πιο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός σε σχέση με την γρίπη όπως αναφέρει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο συνέκριναν στοιχεία από νοσηλείες σε επτά νοσοκομεία του Οντάριο είτε λόγω Covid-19 (1.027 ασθενείς με μέση ηλικία 65 ετών) είτε λόγω γρίπης (783 με μέση ηλικία 68 ετών).
Η εντός νοσοκομείου θνητότητα της πρώτης ομάδας του κορωνοϊού ήταν σχεδόν 20%, ενώ της γρίπης 6%.
Η πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν 26,4% και 18%, αντίστοιχα, ενώ η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 8,7 και 4,8 ημέρες, αντίστοιχα.
«Μπορούμε, πλέον, να πούμε με βεβαιότητα ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι η εποχική γρίπη.
Οι ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με Covid-19 είχαν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και μιάμιση φορά μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία, σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας γρίπης» ανέφεραν οι επιστήμονες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης