Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Athens Energy Dialogues: Οι προοπτικές του δικτύου φυσικού αερίου στο δρόμο για το 2050

Athens Energy Dialogues: Οι προοπτικές του δικτύου φυσικού αερίου στο δρόμο για το 2050
Τις επενδύσεις της ΔΕΣΦΑ τόσο στην Αλεξανδούπολη όσο και τη Ρεβυθούσα ανέλυσε η επικεφαλής του Διαχειριστή κα Galli

Οι προοπτικές του δικτύου φυσικού αερίου στο δρόμο για το 2050 ήταν το θέμα που ανέλυσαν η Maria Rita Galli, CEO, Hellenic Gas Transmission System Operator – DESFA και ο Dr Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος, Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου – ΔΕΔΑ, μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση Athens Energy Dialogues.

R. Galli: «Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου της περιοχής»

Τις επενδύσεις της ΔΕΣΦΑ τόσο στην Αλεξανδούπολη όσο και τη Ρεβυθούσα ανέλυσε η επικεφαλής του Διαχειριστή κα Galli κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές αποθήκευσης LNG που υλοποιούνται στα δύο σημεία.
Αναφέρθηκε στις προοπτικές διασύνδεσης μέσω της δημιουργίας αγωγών φυσικού αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στο εσωτερικό της αλλά και ως διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου στην περιοχή».
Όπως είπε, «πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν ακόμα διασυνδεθεί με το δίκτυο, συνεπώς έχουν να γίνουν πολλά ακόμα»
Σύμφωνα με ην κα Galli η ολοκλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου είναι βασική προϋπόθεση για την μετάβαση σε περισσότερο πράσινες υποδομές.
Ενώ, όπως είπε μεσοπρόθεσμα ο ΔΕΣΦΑ θα παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ειδικότεερα δε, έκανε λόγο για τις δυνατότητες αποθήκευσης “πράσινου” αερίου, αλλά και την υπόγεια αποθήκευση υδρογόνου.
«Ολοκληρώνοντας το δίκτυο του φυσικού αερίου θα έχουμε ήδη ετοιμάσει το δρόμο για ανανεώσιμα αέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Galli.
Tέλος, τόνισε ότι στόχος της είναι η ενίσχυση των γυναικών «να σπάσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν σε ανδροκρατούμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους», ενώ όπως έκανε γνωστό η εταιρεία ήδη ενσωματώνει τους στόχους ESG για την εταιρική περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση.

Μ. Τσάκας: «Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας»

Στα 300 εκατομμύρια επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια και μισό εκατομμύρια μέχρι το 2026, προκειμένου μικρά και μεσαία νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΑ Δρ. Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του.
Όπως είπε, προβλέπεται κατασκευή υποδομών σε 34 πόλεις και η άμεση διασύνδεση 70.000 νέων καταναλωτών. Μάλιστα αυτό το νούμερο θα αυξηθεί εάν αυξηθεί η ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε ο κ. Τσάκας.
Όπως είπε τα έργα σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά στην αγορά του αερίου ένα τέτοιο επενδυτικό πλάνο λαμβάνει χώρα για ένα περισσότερο πράσινο μέλλον».
Όπως τόνισε, «οι επενδύσεις σε υποδομές για το αέριο είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την ενεργειακή μετάβαση της χώρας», προσθέτοντας ότι «ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή, καθώς το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο επιλογής για την επόμενη δεκαετία, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Ταυτόχρονα θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εξόδων για τα ελληνικά νοικοκυριά, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενώ θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Παράλληλα σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών για την μίξη πράσινου αερίου, ενώ όπως έκανε γνωστό ολοκληρώνονται μονάδες βιομεθανίου.
Τέλος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΕΔΑ, η εταιρεία δίνει έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, αύξησε τις θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης, ενώ έδωσε ευκαιρίες σε γυναίκες να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Baroudi: Η προεδρία Biden προσφέρει «νέες ευκαιρίες» να ξεκλειδώσει το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

«Ο κόσμος στην μετά Covid εποχή θα εξακολουθεί να χρειάζεται φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ίσως να έχει τα κατάλληλα διαπιστευτήρια ώστε να προσπεράσει τα διπλωματικά εμπόδια» ένας βετεράνος της περιφερειακής ενεργειακής σκηνής δήλωσε σε συνέδριο στην Αθήνα την Τετάρτη.
Ο Roudi Baroudi, Διευθύνων Σύμβουλος της Energy and Environment Holding, μια ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Κατάρ δήλωσε την πρώτη μέρα του συνεδρίου Athens Energy Dialogues, ότι ο Biden έχει πολλές ικανότητες που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να λύσει τον γόρδιο δεσμό.
«Ο Biden στο παρελθόν έχει επιδείξει αξιοπρόσεκτη κατανόηση σε θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης σε μια προοπτική που δίνει έμφαση σε νομικές και διπλωματικές λύσεις» τόνισε ο Baroudi στην διαδικτυακή τοποθέτησή του.
Επιπλέον, υπογράμμισε, σε ένα κοινό που αποτελούνταν από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του ενεργειακού και του επιχειρηματικού τομέα, ο νέος πρόεδρος έχει ήδη διατυπώσει την αποφασιστικότητα να επαναβεβαιώσει ορισμένα από τα βασικά προνόμια της Ουάσιγνκτον στη διεθνή σκηνή.
Σε αυτά περιλαμβάνεται ο παραδοσιακός σταθεροποιητικός της ρόλος στη Μεσόγειο καθώς επίσης και η υπεράσπιση του ΝΑΤΟ, μέλη του οποίου η Ελλάδα και η Τουρκία και ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια η διακυβέρνηση του Donald Trump υπονόμευσε τη συμμαχία με κάθε ευκαιρία.
Πρόσφατες ανακαλύψεις off shore πετρελαίου και φυσικού αερίου έφεραν τις ανοιχτές επι δεκαετίες ελληνοτουρκικές εντάσεις πάλι στο προσκήνιο, με την Αγκυρα να γίνεται περισσότερο αποφασιστική στους ισχυρισμούς της επι των θαλασσίων ζωνών ιδιαίτερα σε αυτές που έχει αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Baroudi ο οποίος επι χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει στη συνεργασία επί των θεμάτων ενέργειας, έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο για τους συμβιβασμούς που απαιτούνται μεταξύ των ανταγωνιστικών ισχυρισμών στην περιοχή ως ένας τρόπος να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα στο βιβλίο του με τίτλο «Διαφορές επι των θαλάσσιων θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο: Ο τρόπος να πάμε μπροστά» εξετάζει τα εργαλεία και οι ευκαιρίες που απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS).
H σύμβαση, είπε στο ακροατήριο, παρέχει όλα τα εργαλεία και τις διαδικαστικές βάσεις για την ειρηνική επίλυση των αντιμαχόμενων ισχυρισμών.
Η ενεργοποίηση του Biden σε μια πιο συμβατική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σημαίνει νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής να σχεδιάσουν ένα πιο συνεργάσιμο και παραγωγικό μέλλον, πρόσθεσε ο Baroudi.
Τα κέρδη σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνουν όχι μόνο τη μείωση των εντάσεων και τη διευκόλυνση των πωλήσεων ενέργειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα στη μεταβίβαση της περιοχής σε ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία της ενέργειας, ο Baroudi έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση πολιτικών και επενδυτικών επιλογών για εταιρείες, κυβερνήσεις, επενδυτές και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαική Ενωση.
Η τελευταία, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, παιζει ένα σημαντικό ρόλο στο να κρατά τις εντάσεις χαμηλά.

Η ψηφιακή εκδήλωση Athens Energy Dialogues είναι ανοιχτή στο κοινό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν δωρεάν την εγγραφή ΕΔΩ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης