Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι αποφάσισε η Κομισιόν για τα slots στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

tags :
Τι αποφάσισε η Κομισιόν για τα slots στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Οι νέοι κανόνες θα προσφέρουν επίσης ευελιξία στην προσαρμογή σε διαφορετικά σενάρια
Η Κομισιόν ενέκρινε τροποποίηση του κανονισμού για τα slots στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Και απαλλάσσει τις αεροπορικές εταιρείες από τις απαιτήσεις χρήσης τους για την καλοκαιρινή περίοδο προγραμματισμού 2021.
Η τροπολογία επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέφουν έως και τους μισούς χρόνους αεροδρομίου που τους έχουν διατεθεί πριν από την έναρξη της σεζόν.

Ευελιξία σε διαφορετικά σενάρια έως το 2022

Η ΕΕ με τους νέους προσωρινούς κανόνες στόχο έχει να βοηθήσει τους αερομεταφορείς να αντιμετωπίσουν τη μείωση της εναέριας κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας και να αποφύγουν τη λειτουργία κενών πτήσεων.
Οι νέοι κανόνες θα προσφέρουν επίσης ευελιξία στην προσαρμογή σε διαφορετικά σενάρια. Και θα επιτρέψουν τη λήψη μέτρων έως την περίοδο προγραμματισμού του καλοκαιριού 2022.
Οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 50% των υπόλοιπων slots τους για να διατηρήσουν τα δικαιώματα αυτών για μελλοντικά χρόνια.
Εάν τα δρομολόγια επηρεάζονται από μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του COVID-19, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να εξαιρούνται από αυτό το όριο 50% χωρίς να χάνουν τα δικαιώματα τους.

Η απόφαση της Κομισιόν προάγει τον ανταγωνισμό, λέει Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ

“H τροπολογία επιτρέπει την καλύτερη προσαρμογή των κανόνων για την υποδοχή στη ζήτηση των καταναλωτών για αεροπορικά ταξίδια, δηλώνει η Αντίνα Βαλεάν Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προάγει τον ανταγωνισμό και θέτει το δρόμο για σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς κανόνες.
Αναμένω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα να παρακινήσει τις αεροπορικές εταιρείες να κάνουν αποτελεσματική χρήση της χωρητικότητας των αερολιμένων και ότι θα ωφελήσει τελικά τους καταναλωτές της ΕΕ”.

Πλήρης παραίτηση για σειρά slots

Η τροποποίηση επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να επωφελούνται από πλήρη παραίτηση για σειρά slots που επιστρέφονται πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία (8 ημέρες μετά τη δημοσίευση της τροποποίησης).
Αλλά περιορίζει τον αριθμό των κουλοχέρηδων που μπορούν να επιστραφούν στο 50% των slots που διαθέτει μια αεροπορική εταιρεία συγκεκριμένο αεροδρόμιο.
Η υποχρέωση ποσοστού χρήσης 50% για διατηρημένα slots κουλοχέρηδες είναι χαμηλότερη από το πρότυπο 80% που ορίζεται στον κανονισμό τους.
Οι αεροπορικές εταιρείες με περιορισμένες πτήσεις σε ένα αεροδρόμιο μπορούν να επιστρέψουν όλους τους διαθέσιμους χρόνους.
Αυτή η διάταξη θα ωφελήσει τόσο τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ όσο και τις εκτός ΕΕ.
Αυτή η τροπολογία αντικαθιστά την τρέχουσα πλήρη παραίτηση από το slot, η οποία δεν δικαιολογείται πλέον για την επόμενη σεζόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δώσει παράταση

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να την παρατείνει έως το τέλος της θερινής περιόδου 2022, εάν είναι απαραίτητο.
Μπορεί επίσης να προσαρμόσει το ποσοστό χρήσης σε εύρος 30%-70%, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο όγκος της εναέριας κυκλοφορίας.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης