Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναμμένα κάρβουνα για το Ιράν ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Σε αναμμένα κάρβουνα για το Ιράν ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ πρόθυμος να ταξιδέψει στο Ιράν για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και να επιτραπεί στην ΙΑΕΑ να συνεχίσει το ουσιαστικό της έργο του ελέγχου

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πρότεινε να μεταβεί στο Ιράν σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, την ώρα που η Τεχεράνη σκοπεύει να περιορίσει προσεχώς την πρόσβαση των επιθεωρητών σε ορισμένες εγκαταστάσεις.

Σε έκθεση που παρέδωσε στα κράτη μέλη, ο R. Grossi επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε από το Ιράν για το γεγονός ότι από τις 23 Φεβρουαρίου «η χώρα θα σταματήσει να εφαρμόζει τα εθελοντικά μέτρα διαφάνειας», σύμφωνα με δήλωση της ΙΑΕΑ που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπό τον έλεγχο των συντηρητικών, το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Δεκέμβριο νόμο που ουσιαστικά επιβάλλει στη μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να σταματήσει τον Φεβρουάριο την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου" της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), εάν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης από το 2018 δεν καταργηθούν μέχρι τότε.
Αυτό θα σήμαινε, μεταξύ άλλων, ότι η Τεχεράνη μπορεί να σταματήσει να επιτρέπει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την περιορισμένη πρόσβαση σε μη πυρηνικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε στρατιωτικές, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ «είναι πρόθυμος να ταξιδέψει στο Ιράν για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και να επιτραπεί στην ΙΑΕΑ να συνεχίσει το ουσιαστικό της έργο του ελέγχου».
Προσθέτει ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις» με την Τεχεράνη, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες για την ενδεχόμενη αυτή επίσκεψη.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2019, ο Grossi μετέβη μόνο μια φορά στο Ιράν, τον Αύγουστο του 2020 και το ταξίδι του ήταν επιτυχές:
Οι επιθεωρητές μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε δυο εγκαταστάσεις όπου μη δηλωμένες πυρηνικές δραστηριότητες μπορεί να είχαν πραγματοποιηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 και την επαναφορά των κυρώσεων, το Ιράν αποδεσμεύτηκε σταδιακά από έναν αριθμό περιορισμών που είχε δεχθεί με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Biden δηλώνει έτοιμος να διασώσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αυτό το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA), που στοχεύει στο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομικό όπλο, αλλά μόνο όταν η Τεχεράνη επανέλθει στους περιορισμούς που προβλέπει η συμφωνία.
Η Ισλαμική Δημοκρατία απαιτεί από την πλευρά της από την Ουάσιγκτον να άρει προηγουμένως όλα αυτά τα τιμωρητικά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης