Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται προληπτική εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για τις πτωχεύσεις εταιριών

Έρχεται προληπτική εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για τις πτωχεύσεις εταιριών
Διαβούλευση για τα μεγάλα ανοίγματα των τραπεζών
Σχετικά Άρθρα

Τα μεγάλα όρια έκθεσης των τραπεζών - τα μεγάλα δάνεια δηλαδή- ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί η επόμενη ημέρα της κανονικότητας του τραπεζικού συστήματος.
Οι εγγυήσεις και οι ανάγκες αλλαγής των δεδομένων λόγω Covid δεν θα πρέπει να μεταβάλουν τη φιλοσοφία των τραπεζών με δεδομένο πως όλη η Ευρώπη είναι ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ένα κύμα πτωχεύσεων που θα μεταβάλει τα δεδομένα για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Το σύστημα επιχειρεί να κλείσει τις τρύπες που άνοιξε η πανδημία πριν αρχίσουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Διαβούλευση

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ξεκίνησε σήμερα μια διαβούλευση σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιούν οι αρμόδιες αρχές για να εκτιμήσουν την παραβίαση των μεγάλων ορίων έκθεσης.
Το έγγραφο διαβούλευσης περιγράφει λεπτομερώς τα κριτήρια για τον καθορισμό της χρονικής περιόδου και τα μέτρα για την επιστροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτά τα όρια.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου 2021.
Οι κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν ότι οποιαδήποτε παραβίαση των μεγάλων ορίων έκθεσης του κανονισμού κεφαλαιακών απαιτήσεων (CRR) πρέπει πάντα να θεωρείται ως μια εξαιρετική περίπτωση και όχι ως καθημερινότητα.
Για να υποστηρίξει τις αρμόδιες αρχές στην αξιολόγησή τους και να εναρμονίσει την προσέγγιση σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές με κριτήρια για την αξιολόγηση τέτοιων παραβιάσεων.

Κριτήρια - Συμμόρφωση

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τουλάχιστον τα ακόλουθα τρία κριτήρια: εάν η παράβαση ήταν σπάνιο γεγονός. εάν το ίδρυμα θα μπορούσε να προβλέψει το συμβάν όταν είχε εφαρμόσει μια σωστή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και αν προκλήθηκε από λόγους που δεν εμπίπτουν στον έλεγχο του θεσμικού οργάνου.Εάν η παράβαση δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, η αρμόδια αρχή δεν πρέπει να παραχωρήσει στο ίδρυμα περισσότερο από τρεις μήνες για να αποκαταστήσει τη συμμόρφωση με το μεγάλο όριο έκθεσης.

Χρονοδιαγράμματα

Ομοίως, οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν στις αρμόδιες αρχές ένα σύνολο κριτηρίων για να καθορίσουν τον κατάλληλο χρόνο που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα ιδρύματα να επιστρέψουν στη συμμόρφωση από τα μεγάλα όρια έκθεσης.
Όταν ένα ίδρυμα έχει λάβει περισσότερους από τρεις μήνες για να συμμορφωθεί με τα όρια, θα πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο συμμόρφωσης στην αρμόδια αρχή με ορισμένα μέτρα όπως αναφέρονται στις κατευθυντήριες γραμμές.
Οι οδηγίες θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου 2022.

Προστασία

Σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο για τα μεγάλα ανοίγματα λειτουργεί ως φρένο, προστατεύοντας ένα ίδρυμα από σημαντικές απώλειες που προκλήθηκαν από την ξαφνική χρεοκοπία ενός πελάτη ή μιας ομάδας συνδεδεμένων πελατών λόγω της ύπαρξης ενός απρόβλεπτου γεγονότος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα του ιδρύματος.
Εάν σε εξαιρετική περίπτωση ένα ίδρυμα παραβεί τα όρια που ορίζονται τότε απαιτείται αναφορά της αξίας του ανοίγματος χωρίς καθυστέρηση στην αρμόδια αρχή, η οποία μπορεί (όπου το δικαιολογούν οι περιστάσεις) να επιτρέψει στο ίδρυμα περιορισμένη χρονική περίοδο για την αποκατάσταση της συμμόρφωσης με το όριο.
Σημαντικές ενότητες συμμόρφωσης για τις τράπεζες

  • Διαμόρφωση κριτηρίων για τον προσδιορισμό των εξαιρετικών περιπτώσεων.
  • Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στην αρμόδια αρχή σε περίπτωση παραβίασης του ή των ορίων.
  • Κριτήρια για τον προσδιορισμό του κατάλληλου χρόνου για τη συμμόρφωση.
  • Μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή στη συμμόρφωση.

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης