Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Μακριά από την επίτευξη των στόχων, συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής

Fed: Μακριά από την επίτευξη των στόχων, συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής
Συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής με τους τρέχοντες όρους αποφάσισε η Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της
Σχετικά Άρθρα

Συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής με τους τρέχοντες όρους, ήτοι το επιτόκιο αναφοράς στο 0% και αθρόες αγορές ομολόγων, αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), σύμφωνα με τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 17 Φεβρουαρίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στην πρόσφατη συνεδρίασή τους επιβεβαίωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την πολιτική χαλαρή, καθώς η οικονομία δεν έχει επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. 
Με την οικονομική δραστηριότητα να προσπαθεί να αποκαταστήσει τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, η Επιτροπή διατήρησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναφοράς κοντά στο 0% και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα.
Σε συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και την πολιτική επιτοκίων, τα πρακτικά αναγράφουν πως υπάρχει μικρή πιθανότητα για αλλαγές βραχυπρόθεσμα.
«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι επί του παρόντος μακριά από τους μακροπρόθεσμους στόχους της επιτροπής και ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εξυπηρετική έως ότου επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι» ανέφερε η περίληψη των πρακτικών.
«Κατά συνέπεια, όλοι οι συμμετέχοντες υποστήριξαν τη διατήρηση των τρεχουσών ρυθμίσεων της Επιτροπής και guidance βάσει αποτελεσμάτων για το ποσοστό ομοσπονδιακών κεφαλαίων και τον ρυθμό αγορών περιουσιακών στοιχείων».

Ποσοτική χαλάρωση

Τα μέλη σημείωσαν ότι το πρόγραμμα QE, το οποίο έχει αυξήσει τον ισολογισμό της Fed στα περίπου 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, «έχει αμβλύνει σημαντικά τις δυσκολίες σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και παρείχε σημαντική στήριξη στην οικονομία».
Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον στόχο ότι αυτός πρέπει να είναι ευρύς και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σχετικώς, η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης και της εικόνας στην αγορά εργασίας «μετριάστηκαν τους τελευταίους μήνες».
«Με την οικονομία να απέχει ακόμη από αυτούς τους στόχους, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι ήταν πιθανό να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος».
Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα πως δεν πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές πολιτικής έως ότου επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος.
Όσον αφορά τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, απλώς είναι πρόωρη.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης