Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία κατέθεσε στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για τοπικές εκεχειρίες, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός Covid

Η Βρετανία κατέθεσε στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για τοπικές εκεχειρίες, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός Covid
Τοπικές εκεχειρίες θα είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν χώρα εμβολιασμοί που σώζουν ζωές, δήλωσε στο ΣΑ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab

Η Βρετανία πρότεινε σήμερα Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα καλεί να κηρυχθούν προσωρινά εκεχειρίες στις εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσει να γίνει εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό.
«Τοπικές εκεχειρίες θα είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν χώρα εμβολιασμοί που σώζουν ζωές», δήλωσε στο ΣΑ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Σώματος τον Φεβρουάριο.
«Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος και αυτό το Συμβούλιο έχουν πραγματικά μια ευκαιρία να βοηθήσουν ώστε τα εμβόλια να διανεμηθούν στις πιο ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο.»
Ο Raab κάλεσε το 15μελές ΣΑ να υποστηρίξει την «ταχεία έγκριση» του σχεδίου ψηφίσματος.
Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει 548 εκατομμύρια λίρες (630 εκατ. ευρώ) στον μηχανισμό COVAX και, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΣΑ, καθώς επίσης και στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής της G7, στην οποία ασκεί επίσης την προεδρία το τρέχον διάστημα, θα πιέσει να γίνουν περισσότερες δωρεές.

Η διπλωματία των εμβολίων

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και η Ρωσία, μέλη του ΣΑ, όπως και κάποια κράτη του Κόλπου, έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της επιλεγόμενης «διπλωματίας των εμβολίων», είτε αξιοποιώντας δικές τους παραγωγικές δυνατότητες είτε διευκολύνοντας την πρόσβαση σε δόσεις εμβολίων.
Η Βρετανία άρχισε τον Δεκέμβριο πρόγραμμα ανοσοποίησης τεράστιων διαστάσεων.
Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί και η κυβέρνηση έθεσε στόχο να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Όμως το Λονδίνο εκτιμά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσει το πλεόνασμα των δόσεων που διαθέτει σε άλλες χώρες, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εμβόλια για να αντιμετωπιστούν παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού.
Εν μέσω διενέξεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάστηκε πάνω από τρεις μήνες για να υιοθετήσει πέρυσι πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να κηρυχθεί παγκόσμια εκεχειρία εξαιτίας της πανδημίας, στην οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση ως εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης