Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπακογιάννη: Έχει απασφαλίσει η Τουρκία – Στα πυρά ΗΠΑ – Ρωσίας ο Erdogan

Μπακογιάννη: Έχει απασφαλίσει η Τουρκία – Στα πυρά ΗΠΑ – Ρωσίας ο Erdogan
Πιεσμένος ο Erdogan, κρατώ μικρό καλάθι για τις διερευνητικές είπε η κα.Μπακογιάννη
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η Τουρκία έχει απασφαλίσει διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα τη μια κάνει προσέγγιση στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και από την άλλη τις απειλεί.
Σε δηλώσεις της στο Παραπολιτικά Fm η κα.Μπακογιάννη είπε πως ο πρόεδρος Erdogan βρίσκεται πλέον μεταξύ των πυρών ΗΠΑ και Ρωσίας , αναφέροντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία να αλλάξει το πλαίσιο του διαλόγου.
«Εμείς αυτή τη στιγμή με πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία, με πάρα πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, βλέπουμε μια απασφαλισμένη Τουρκία.
Άρα από την ουσία της εικόνας και την πραγματικότητα, η οποία εκπέμπεται από την περιοχή όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας βλέπουν μια σοβαρή χώρα η οποία σοβαρά, υπεύθυνα και σταθερά επιδιώκει το διάλογο, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη λογική την ευρωπαϊκή και τη διεθνή η οποία επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις, και από την άλλη βλέπουν μια χώρα η οποία παντελώς έχει απασφαλίσει, της οποίας ο Πρόεδρος πηγαίνει σαν εκκρεμές προς τη Δύση» είπε η κα.Μπακογιάννη, αναφερόμενη αφενός στις επιθέσεις φιλίας και αφετέρου στις απειλές του Erdogan προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, προς τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, κοκ.

Πιεσμένος ο Erdogan

«Από μόνη της αυτή η εικόνα μιλάει για το ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του και ποιος έχει το άδικο.
Ο Erdogan βρίσκεται πάρα πολύ πιεσμένος γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πυρά, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσία, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσε ότι μπορούσε να έχει τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, του κάναν τη χάρη να μην του το επιτρέψουν αυτό.
Οι Αμερικάνοι του στείλαν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα, οι Ρώσοι από την άλλη του θυμίζουν ότι υπάρχουν συμφωνίες.
Να σας πω ότι το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο γίνεται από Ρώσους αυτή τη στιγμή στην Τουρκία δηλαδή οι οικονομικές και οι στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας–Ρωσίας είναι πάρα πολύ στενές.
Αυτό βεβαίως οι αμερικάνοι δεν έχουν σκοπό να το ανεχτούν και από εκεί και πέρα τίθεται προ των ευθυνών του ο Erdogan.
Αυτή η πίεση οδηγεί στον εκνευρισμό και οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις» υποστήριξε η κα.Μπακογιάννη.

Δεν κρατάω μεγάλο καλάθι

Ερωτηθείσα αν μπορούμε να έχουμε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, η κα. Μπακογιάννη είπε ότι «θα περιμένουμε να δούμε».
«Εγώ δεν κρατάω κανένα μεγάλο καλάθι αυτή τη στιγμή, αυτό όμως το οποίο δεν θα επιτρέψουμε ποτέ είναι στην Τουρκία να αλλάξει το πλαίσιο του διαλόγου.
Για αυτό βλέπετε και δυσκολεύεται τόσο πολύ να προσέρθει στο τραπέζι των διερευνητικών αλλά εμείς θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ''ελάτε και θα καθίσετε σε αυτό το τραπέζι, με αυτούς τους όρους, σε αυτό το συμπεφωνημένο πλαίσιο που είναι το μοναδικό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου''.
Άρα εμείς στη φάση αυτή δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο ούτε να ανεβάζουμε ούτε να κατεβάζουμε τους τόνους.
Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και να προσθέσω ότι η Ευρώπη σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Και το λεω και για ένα άλλο θέμα, και το οποίο είχε ξεχαστεί για πάρα πολλά χρόνια επί προεδρίας Trump, που είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στην Τουρκία είναι κάθε μέρα και περισσότερος αυταρχισμός, κάθε μέρα και περισσότερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ευρώπη η οποία επαίρεται για την ευαισθησία της στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Τουρκία σήμερα» υποστήριξε η κα.Μπακογιάννη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης