Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Η μισή Ευρώπη ζητά διαγραφή χρέους, αλλά η Γερμανία προειδοποιεί...

Die Welt: Η μισή Ευρώπη ζητά διαγραφή χρέους, αλλά η Γερμανία προειδοποιεί...
Η πανδημία εκτοξεύει στα ύψη χρέη και ελλείμματα στην ευρωζώνη και ήδη ακούγονται φωνές που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαγράψει κομμάτι του χρέους
Σχετικά Άρθρα

«Η μισή Ευρώπη ζητεί διαγραφή χρέους, αλλά η Γερμανία προειδοποιεί...» είναι ο τίτλος σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Die Welt, που επικαλείται επίκαιρο νομικό υπόμνημα της Ομοσπονδιακής Βουλής,
Καθώς η πανδημία εκτοξεύει στα ύψη χρέη και ελλείμματα στην ευρωζώνη και ήδη ακούγονται φωνές που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαγράψει τουλάχιστον εκείνο το κομμάτι του χρέους που έχει διακρατήσει από αγορές ομολόγων.
Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η διαγραφή χρέους στα κρατικά ομόλογα που έχει αποκτήσει η ΕΚΤ φαίνεται ότι δεν συνάδει με την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης, όπως αυτή προβλέπεται στο Άρθρο 123 παρ. 1 της Συνθήκης της Λισαβόνας, αναφέρεται στο έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή της WELT.
H κεντρική τράπεζα έχει μεν το δικαίωμα να αγοράζει χρεόγραφα για λόγους που άπτονται της νομισματικής πολιτικής, αλλά μία διευκόλυνση χρέους θα προσέκρουε στην απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ».
«Παρά ταύτα», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «η συζήτηση περί διαγραφής χρέους μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί αλματώδη αύξηση του χρέους στην ευρωζώνη.

H αλματώδη αύξηση του χρέους λόγω πανδημίας θα ξεπεράσει το σύνολο του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2021

Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το σύνολο του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Η συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους συντηρείται κυρίως από τις άμεσα θιγόμενες χώρες.
Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υπολογίσει ότι εντός του έτους το χρέος της Ιταλίας θα πλησιάσει το 160% του ΑΕΠ.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα (201%) και πριν την Πορτογαλία (130%), την Ισπανία (122%), τη Γαλλία και το Βέλγιο (γύρω στο 118%).
Στον ισολογισμό της η ΕΚΤ έχει απορροφήσει σχεδόν το σύνολο της αύξησης του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα μέσω του έκτακτου προγράμματος (αγοράς κρατικών ομολόγων) PEPP».
welt.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης