Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία το ΧΑ -0,06% στις 795 μον. με Πειραιώς +3% - Ισχυρός καταλύτης η αύξηση των συναλλαγών

Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία το ΧΑ -0,06% στις 795 μον. με Πειραιώς +3% - Ισχυρός καταλύτης η αύξηση των συναλλαγών
Eμφανής η αδυναμία της αγοράς να διατηρήσει τις κρίσιμες 800 μονάδες καθώς δεν είχε την υποστήριξη των συναλλαγών
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 795 μονάδες, με επίκεντρο την Πειραιώς που συνέχιζε και σήμερα ανοδικά στο +3,07% με +6,5% υψηλό ημέρας ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες καταγράφηκαν πιέσεις λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με την Alpha Bank -2,53%.
Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ο όγκος της Πειραιώς και της Alpha Bank καλύψε το 45% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στηρίξεις πρόσφεραν Μυτιληναίος +2,81% και ΟΤΕ +1,98%... ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Ελλάκτωρ -3,33% και Viohalco -2,65%..
Στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP.
Επίσης, αποκτά και το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πανδημία και τα νέα περιοριστικά μέτρα με την εκτίμηση των περισσοτέρων να  συγκλίνει στο ότι το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 795 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να διατηρήσει τις κρίσιμες 800 μονάδες.
Ωστόσο δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο του καθοδικού σεναρίου καθώς δεν έχει την υποστήριξη των συναλλαγών για κάποια σταθερή ανοδική κίνηση .
Να σημειωθεί ότι οι 750 μονάδες αποτελούν ισχυρό σημείο στήριξης ενώ οι 800 μονάδες ισχυρό σημείο αντίστασης.
Στο επίκεντρο για μια ακόμη συνεδρίαση η Πειραιώς καθώς βρίσκεται στην φάση αύξησης κεφαλαίου 1,1 δισεκ. ευρώ η οποία θα ανακοινωθεί μέσα Μαρτίου 2021 για να ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου 2021.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 465 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 435 - 430 μονάδες και πρώτη αντίσταση τις 490 μονάδες.
Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισει η Πειραιώς +3,07% ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε Alpha Bank -2,53%, Eurobank -1,32% και Εθνική -1,32%.

Τραπεζικά νέα

Ο τραπεζικός κλάδος αρχίζει να βλέπει φως στο βάθος ενός τούνελ που κράτησε σχεδόν 9 χρόνια
Είναι προφανές ότι ο Ηρακλής 1 και ο Ηρακλής 2 που έρχεται έως τις 12 Απριλίου 2021 σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν στάδια που οδηγούν σε εξυγίανση των τραπεζών.
Ουσιαστικά τα NPEs θα υποχωρήσουν από 50 δισεκ. σε 18 δισεκ. ίσως και στα 15 δισεκ. μαζί με άλλες συνοδευτικές ενέργειες, πωλήσεις, διαγραφές κ.α.
Μάλιστα τράπεζες όπως η Εθνική στο τέλος του 2021 θα έχει NPEs ratio δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 6-7% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 4%, θα είναι μια κανονική τράπεζα, στο ίδιο μήκος κύματος και η Eurobank.
Μεγάλη βελτίωση θα καταγραφεί και σε Πειραιώς και Alpha bank, όλες οι τράπεζες θα επανέλθουν στην κανονικότητα.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων -  Πωλήσεις στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης λόγω ΗΠΑ 

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 16/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης .
Σημειώνεται ότι οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά στα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν ρευστοποιήσεις και στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,77% και το ιταλικό 10ετές στο 0,53% και με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 82 μονάδες ή 0,82% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,66% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,35%.
Στο πρώτι μισάωρο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Πειραιώς αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Μυτιληναίος ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,29% και ο Γενοικός Δείκτης στο +0,56%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με πιέσεις στις τράπεζες με Alpha Bank -3,13%..... με εξαίρεση την Πειραιώς , ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,99% επιδρώντας με οριακές απώλειες στον  Γενικό Δείκτη -0,24%  .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,06% στις 795 μονάδες έχοντας υψηλό στις 803,94 μονάδες και χαμηλό 794,48 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,9 εκατ. ευρώ και όγκου 197 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Motor Oil διακίνησε 37 χιλ. τεμάχια αξίας 437 χιλ. ευρώ και ο ο Sarantis 160χιλ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 795 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 775 - 770 μονάδες και ακολουθούν οι 750 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  800 – 810 μονάδες και ακολουθούν οι 825 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 465 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 435 - 430 μονάδες και ακολουθούν οι 420 και οι 400 μονάδες  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 490 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες,

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης με επίκεντρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδίδει.

Με την επιμονή του ο υφυπουργός ο Γιώργος Ζαββός κατάφερε να προωθήσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα, εξέλιξη άκρως θετική για τον τραπεζικό κλάδο και ευρύτερα την οικονομία.  
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα έχει τρεις άξονες
Α) Μετά την επιτυχία του Ηρακλή 1 θα ακολουθήσει ο Ηρακλής 2.
Το νέο σχήμα είναι σχεδόν έτοιμο και αρχές Μαρτίου θα αποσταλεί στους θεσμούς για εγκρίσεις με στόχο ενεργοποίηση 12 Απριλίου 2021.
Στον Ηρακλή 2 θα ενταχθούν τιτλοποιήσεις περίπου 22 δισεκ. αλλά δυνητικά θα μπορούν να φθάσουν στα 30 δισεκ. NPEs.
Τα νέα NPEs από τον κορωνοιό θα κινηθούν πέριξ των 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Β)Αλλαγές στον νόμο για την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε ως βασικός μέτοχος των τραπεζών να συμμετάσχει στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο νέος νόμος βρίσκεται στην ΕΚΤ και έως τις αρχές Μαρτίου 2021 θα είναι νόμος του κράτους.
Το ΤΧΣ κατέχει το 61,34% της Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 10,98% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank.
Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει μερικώς στην αύξηση κεφαλαίου 1,1 δισεκ. ευρώ της Πειραιώς που θα ανακοινωθεί μέσα Μαρτίου 2021 και θα ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου 2021.
Γ)Ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να προστατέψουν την περιουσία τους.
Με εξωδικαστικό συμβιβασμό και άλλες παρεμβάσεις δίδεται ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία.

Τα εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της Ελλάκτωρ

Υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της Ελλάκτωρ.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του Ελλάκτωρ είναι υγιές και αποδοτικό ενώ ουσιαστικά μόνο ο Άκτωρ χρειάζεται ριζική εξυγίανση.
Εναλλακτικό σενάριο πρώτο – Το θετικό
Η Reggeborgh ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 14,33% (μετοχολόγιο 14,176%) διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης option 26,88 εκατ μετοχών ή 12,5457% των μετοχών της Ελλάκτωρ συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα που δυνητικά μπορεί να εξασκήσει έως τις 10 Μαρτίου 2021.
Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν αυτή η option εξασκηθεί, κατά ορισμένους μπορεί να μην εξασκηθεί αλλά όλα αυτά θα αποδειχθούν έως τις 10 Μαρτίου 2021 ημέρα Τετάρτη.
Ωστόσο η Greenhill συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη που κατέχει το 16,948% ή 36,314 εκατ μετοχές άμεσα και 8,635% ή 18,5 εκατ μετοχές έμμεσα (συνολικά 25,57%) αναφέρει ότι ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh λειτούργησε συντονισμένα και κατέχει το 37,37% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Μάλιστα σε αγωγή της Greenhill αναφέρει ότι έδρασαν συντονισμένα
    Reggeborgh που κατέχει το 14,33% των μετοχών της Ελλάκτωρ
    Λεωνίδας Μπόμπολας που κατέχει το 12,546% της Ελλάκτωρ
    Astrobank που κατείχε ποσοστό 3,63% της Ελλάκτωρ
    Barclays Private Bank η οποία κατέχει το 4% που πούλησε το Amber Capital
Συνολικά μαζί με κάποιες άλλες μετοχές κατέχει το 37,3% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Μάλιστα η Greenhill αναφέρει ότι υπό αυτό το καθεστώς θα πρέπει να υποβάλλει επισήμως δημόσια πρόταση.
Υπό το πρίσμα αυτό, θα αποσαφήνιζε πλήρως τα δεδομένα στον Ελλάκτωρ η υποβολή δημόσιας πρότασης από την Reggeborgh.
Το πρώτο στοιχείο λοιπόν είναι η υποβολή δημόσιας πρότασης.
Όμως το εξίσου σημαντικό με αυτό είναι το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Λογικά η Reggeborgh δίνει αρχικώς ένα δάνειο γέφυρα περίπου 100 εκατ ευρώ και ακολούθως υλοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η μετατροπή του δανείου σε μετοχές δηλαδή αύξηση κεφαλαίου δεν είναι εφικτή για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων γιατί η Reggeborgh θα βρεθεί να ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μπουν κεφάλαια τα οποία θα ενισχύσουν τον Άκτωρ από όλους τους μετόχους.
Στην περίπτωση αυτή ο Άκτωρ θωρακίζεται και παραμένει μέλος του Ελλάκτωρ.
Το ζήτημα της δημόσιας πρότασης
Κατά την Greenhill ήδη υφίσταται το ζήτημα της δημόσιας πρότασης αλλά σε κάθε περίπτωση εάν η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί πλήρως ή μερικώς από την Reggeborgh πάλι θα εγείρεται θέμα δημόσιας πρότασης.
Οπότε εύλογα θα πρέπει να τεθεί το θέμα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το μετοχικό και απέναντι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και απέναντι στον μέτοχο Greenhill με ποσοστό 25,57% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Εναλλακτικό σενάριο δεύτερο – Το αρνητικό
Στο σενάριο αυτό ο Άκτωρ που αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για την ευρωστία του Ελλάκτωρ δεν έχει καλή τύχη.
Η αύξηση κεφαλαίου επιτυγχάνει μερικώς ή δεν καλύπτεται και εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
Να σημειωθεί ότι οι επαφές με την Archirodon Group εντάσσονται σε μια λογική πώλησης της Άκτωρ, ωστόσο όπως αναφέρθηκε δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία.
Η τύχη του Άκτωρ σε αυτό το σενάριο δεν θα είναι καλή και προφανώς το αρνητικό σενάριο, πρέπει να αποτραπεί καθώς όπως όλοι δηλώνουν στόχος είναι ένας υγιής και άρτιος όμιλος.
Το σενάριο να αφεθεί να χρεοκοπήσει ο Άκτωρ δεν το θεωρούμε ότι έχει καμία βάση και δεν το αναφέρουμε ούτε καν ως έσχατη εναλλακτική επιλογή.

Η επικαιρότητα

Να μην αρθούν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη ζητούν επιστήμονες και ρυθμιστικές Αρχές, επισημαίνοντας πως και στις δύο αυτές περιοχές του πλανήτη που έχουν «χτυπηθεί» σφόδρα από την επιδημία του κορωνοϊού, υπάρχει ο κίνδυνος για νέες ανεξέλεγκτες εξάρσεις του ιού.
Αυτές τις συστάσεις των επιστημόνων σχετικά με την ανάγκη να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, ο οποίος έχει γίνει πιο επιθετικός και πιο θανατηφόρος μέσω των μεταλλάξεων, έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα μελέτη, η οποία τονίζει ότι ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από εποχική γρίπη.
Και ενώ πλέον έχει γίνει συνείδηση ότι η covid κάθε άλλο παρά «μια απλή γριπούλα» είναι, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους εμβολιασμούς.
Τα νέα είναι αισιόδοξα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο Ισραήλ, βάσει του οποίου το εμβόλιο Pfizer/BioNTech είναι πραγματικά αποτελεσματικό, καθώς μειώνει κατά 94% τα περιστατικά εκδήλωσης συμπτωματικής Covid-19.
Στην Ελλάδα, εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους ειδικότερα της Αττικής να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες.
Εν τω μεταξύ στα νέα της πανδημίας οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στην Αττική όπου καταγράφονται καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα, τη στιγμή που οριακές είναι πλέον οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες από τις μισές νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο έγιναν στην Αττική, όπου και τα ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 5.000.
Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως τα κρούσματα θα φτάσουν στο αποκορύφωμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, για να αρχίσουν να σταθεροποιούνται από την επόμενη και πιθανότατα να αρχίσουν να μειώνονται σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα.
Ωστόσο, η εκτίμηση των περισσοτέρων συγκλίνει στο ότι το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή και λόγω του αυξανόμενου αριθμού των μεταλλάξεων, είναι πολύ πιθανό οι επιστήμονες να συστήσουν την χρήση διπλής μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός, όπως για παράδειγμα στις αστικές συγκοινωνίες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.824, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.152 θάνατοι.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 16/2 οι ασιατικές αγορές, στρώνοντας το έδαφος για διεύρυνση της bull run στις παγκόσμιες μετοχές για 12 διαδοχική συνεδρίαση.
Οι επενδυτές ποντάρουν στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
H υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, που έδωσε ώθηση στους τίτλους εταιρειών που επικεντρώνονται στις εξαγωγές, και οι ελπίδες πως θα εγκριθεί σύντομα δεύτερο μεγάλο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας για να ανακάμψει από τον αντίκτυπο της πανδημίας, έστειλαν τον Nikkei 225 σε νέα υψηλά τριάντα ετών. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε +1,28%%, ο δείκτης  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,73% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,52%
Στην Κίνα οι αγορές παραμένουν κλειστές λόγω του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται  σήμερα 16/2 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στραμμένο στον εμβολιασμό κατά της covid-19 και το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το δ' τρίμηνο του 2020 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση κατά 5% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση 0,7% και 5,1% αντίστοιχα.
Επίσης, βελτίωση η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, καθώς οι προσδοκίες αναμένεται να απογειωθούν τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW, ενισχύοντας τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,15%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, o S&P 500 στο +0,20%, o Nasdaq στο +0,30% ενώ το ETF GREC με κέρδη +2,1% (24,74 δολ. )

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες, συνεχίστηκαν τα κέρδη σε Πειραιώς +3% - Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές  

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με την Πειραιώς να ξεχωρίζει ανοδικά ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις υπόλοιπες τράπεζες με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0980 ευρώ, με πτώση -1,32% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8090 ευρώ, με πτώση -2,53%, με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,84 ευρώ, με άνοδο +3,07% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,57 ευρώ, με πτώση -1,32% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7960 ευρώ, με πτώση -2,09% και με κεφαλαιοποίηση 355 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,20 ευρώ, με πτώση -1,72% και όγκο 207 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,64 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Sarantis, ΟΤΕ, Aegean ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή......
H Coca Cola έκλεισε στα 27,20 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,85 ευρώ, με άνοδο +1,98% και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε τα 8,45 ευρώ, με άνοδο +1,2% και αποτίμηση 1,96 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,47 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,73 ευρώ, με πτώση -0,28% και αποτίμηση 3,66 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,44 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκελισε στα 5,40 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισεστα 11,74 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισεστα 13,18 ευρώ, με άνοδο +2,81% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 13,61 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,8650 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0333 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Παρά τις πιέσεις… λόγω ΗΠΑ κοντά στα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων με το ελληνικό 10ετές 0,77%

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,77% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,52%.
Οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά στα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν ρευστοποιήσεις και στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,77% με το αμερικανικό 10ετές 1,25% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,67 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,00% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,12%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με απόδοση αγοράς 0,42% και απόδοση πώλησης 0,39%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση τιμή 99,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,77% με απόδοση αγοράς 0,7750% με απόδοση πώλησης 0,7650%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και 1% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 141,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 154,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 82 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,82% ή 82 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω ρευστοποιήσεων στις ΗΠΑ

Πιέσεις καταγράφονται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,53%.Τ
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/2/2021 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,53% και με ιστορικό χαμηλό 0,426% στις 12 Δεκεμβρίου 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,22%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης