Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φόβος για τον πληθωρισμό ωθεί ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ

Ο φόβος για τον πληθωρισμό ωθεί ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Σεπτέμβριο σκαρφάλωσαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία

Οι ανησυχίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ καθώς και η αναμονή των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία εν όψει της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων τόνωσης προκάλεσαν έναν νέο γύρο ρευστοποιήσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.
Ο φόβος για άνοδο του πληθωρισμού επιτείνεται στις ΗΠΑ καθώς πυροδοτείται από την προοπτική των νέων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, ενώ μεταφέρθηκε και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το νέο άλμα των τιμών πετρελαίου, που άγγιξαν νέο υψηλό 13 μηνών, ήρθε να ενισχύσει τις ανησυχίες ότι η άνοδος του πληθωρισμού περιλαμβάνεται πλέον στο βασικό σενάριο γεγονός που θα περιπλέξει την άσκηση νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ.

Οι αποδόσεις

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Σεπτέμβριο.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτοξεύθηκε σε υψηλό πεντέμισι μηνών, στο -0,376%, με άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, ενώ στο 30ετές αυξήθηκε στο υψηλό οκταμήνου του 0,13%, έχοντας ενισχυθεί 20 μονάδες βάσης από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Αντίστοιχα, στο Βέλγιο, ενισχύθηκε στο -0,08%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Ιούλιο.
Τις ρευστοποιήσεις εξακολούθησαν να καθοδηγούν οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών, που ενισχύθηκαν εκ νέου την Παρασκευή 12/2, παρότι οι αγορές στις ΗΠΑ παρέμειναν κλειστές λόγω της αργής της Ημέρας των Προέδρων.

Περιφέρεια

Η άνοδος έγινε αισθητή και στην ευρωπεριφέρεια, παρά τη στροφή των επενδυτών σε πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού.
Στην Ιρλανδία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο -0,05% έχοντας απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από το -0,28% που βρισκόταν στο τέλος του 2020.
Στην Ιταλία, παρότι τα ομόλογα παρουσίασαν καλύτερη επίδοση έναντι των υπόλοιπων αγορών, οι αποδόσεις παρασύρθηκαν και εκεί σε άνοδο.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,53%.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του νέου 10ετούς (με λήξη τον Ιούνιο του 2031) αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,77% με το spread στις 116 μονάδες βάσης.
Ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 38 εκατ.ευρώ.

Βρετανία - Ελβετία 

Εκτός Ευρωζώνης, σε άνοδο παρασύρθηκε και η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου, που άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Μάρτιο.
Στην Ελβετία, η απόδοση του 30ετούς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν, έχοντας ενισχυθεί 22 μονάδες βάσης από τις αρχές του μηνός, στο -0,013%.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης