Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανατομία των θεωριών συνωμοσίας περί Covid – 19 από το ΑΡ – Πως η Κίνα νίκησε κατά κράτος τις ΗΠΑ στα social media

Η ανατομία των θεωριών συνωμοσίας περί Covid – 19 από το ΑΡ – Πως η Κίνα νίκησε κατά κράτος τις ΗΠΑ στα social media

Τι έδειξε η 9μηνη έρευνα του Associated Press για τις θεωρίες συνωμοσίας περί Covid – 19

Τις θεωρίες συνωμοσίας, με αφορμή το ξέσπασμα του φονικού ιού COVID-19, ερεύνησε το Associated Press, ξεκινώντας από τους ισχυρισμούς ότι ένας ξένος είχε εξαπολύσει ένα βιολογικό όπλο.

Και οι περισσότερες στην αρχή εμφανίστηκαν στα περιθώρια των κινεζικών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης την ίδια ημέρα που η Κίνα ανέφερε για πρώτη φορά το ξέσπασμα ενός μυστηριώδους ιού.
Σήμερα, ένα χρόνο αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για μια... επιδημία παραπληροφόρησης σχετικάμε τον COVID-19, η θεωρία συνωμοσίας συνεχίζεται, ωθούμενη από Κινέζους αξιωματούχους που θέλουν να σπείρουν αμφιβολίες για την προέλευση μιας πανδημίας που έχει στοιχίσει πάνω από 2 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Εκμετάλλευση από τους πολιτικούς ηγέτες

Από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον έως τη Μόσχα και την Τεχεράνη, οι πολιτικοί ηγέτες και τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης λειτουργούσαν αποτελεσματικά ως υπερδιανεμητές, χρησιμοποιώντας τα μέσα τους για να ενισχύσουν τις πολιτικά χρήσιμες συνωμοσίες που κυκλοφορούν ήδη.
Αλλά ήταν η Κίνα - όχι η Ρωσία - που πρωτοστάτησε στη διάδοση της παραπληροφόρησης σχετικά με την προέλευση του COVID-19, καθώς δέχθηκε επίθεση για τον πρώιμο χειρισμό της επιδημίας.


usa-chinacoronavirus_1.JPG
Η έρευνα

Η 9μηνη έρευνα του Associated Press, που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος σε συνεργασία με το Ψηφιακό Εργαστήριο Ψηφιακής Ιατροδικαστικής του Ατλαντικού Συμβουλίου, δείχνει πώς μια φήμη ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν τον ιό που προκαλεί το COVID-19 όπλισε την κινεζική κυβέρνηση, εξαπλώθηκε σε όλες τις γωνίες του Διαδικτύου σε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Η ανάλυση βασίστηκε σε μια ανασκόπηση εκατομμυρίων δημοσιεύσεων και άρθρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Twitter, Facebook, VK, Weibo, WeChat, YouTube, Telegram και άλλες πλατφόρμες.

ΗΠΑ vs Κίνα

Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν την ισχυρή αφήγηση που προήλθε από τις ομάδες QAnon, Fox News, πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump Τραμπ και κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους, ότι ο ιός δημιουργήθηκε από την Κίνα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υποστήριξε σε αυτό ότι το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει τα δυτικά κοινωνικά μέσα για να προωθήσει τη φιλία και να ρίξει φως στα γεγονότα.
Η μάχη όμως για τον έλεγχο της αφήγησης σχετικά με το πού προήλθε ο ιός είχε παγκόσμιες συνέπειες στον αγώνα κατά του COVID-19.
Μέχρι τον Μάρτιο, μόλις τρεις μήνες μετά την εμφάνιση του COVID-19 στην κεντρική Κίνα, η πεποίθηση ότι ο ιός είχε δημιουργηθεί σε εργαστήριο και πιθανώς ήταν ευρέως διαδεδομένος, ήταν μεγάλη.
Το Pew Research Center διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι ένας στους τρεις Αμερικανούς πίστευε ότι ο νέος κορωνοϊός είχε δημιουργηθεί σε εργαστήριο.
Ένας στους τέσσερις πίστευε ότι είχε κατασκευαστεί σκόπιμα.
Στο Ιράν, κορυφαίοι ηγέτες ανέφεραν τη συνωμοσία για το βιολογικό όπλο για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους στην ξένη ιατρική βοήθεια.

Διάδοση φημών

Στις 26 Ιανουαρίου, ένας άνδρας από την Μογγολία δημοσίευσε ένα βίντεο που ισχυριζόταν ότι ο νέος ιός που πλήττει την κεντρική Κίνα ήταν ένα βιολογικό όπλο που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ.
Το βίντεο είχε 14.000 θεάσεις στην κινεζική εφαρμογή Kuaishou πριν αποσυρθεί.
Ο άνδρας συνελήφθη, κρατήθηκε για 10 ημέρες και του επιβλήθη πρόστιμο λόγω διάδοσης φήμων.
Η People’s Daily, το φερέφωνο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε ειδήσεις για την κράτησή του στις αρχές Φεβρουαρίου, δείχνοντας τον άνδρα με τους καρπούς δεμένους σε μια καρέκλα.
Ήταν μια αυστηρή υπενθύμιση στους πολίτες της Κίνας ότι τα ψεύτικα νέα μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη και μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των κινεζικών κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να σταματήσουν τις συνωμοσίες COVID-19.
Αλλά μόλις έξι εβδομάδες αργότερα, η ίδια συνωμοσία μεταδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι εβδομάδων, η ηγεσία της Κίνας δέχθηκε έντονη εσωτερική κριτική.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Trump

Εν τω μεταξύ, ισχυρές φωνές στις ΗΠΑ - από τον πρώην Πρόεδρο Trump έως τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου - εργάζονταν για να επαναπροσδιορίσουν το COVID-19 ως «τον ιό της Κίνας», ενισχύοντας τις περιθωριακές θεωρίες ότι είχε κατασκευαστεί από Κινέζους επιστήμονες.
Λογαριασμοί κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που φαινόταν να είναι υπέρ του Trump ή οι οπαδοί του QAnon ώθησαν την παραπληροφόρηση, επαναλαμβάνοντας επανειλημμένα το ίδιο περιεχόμενο ότι η Κίνα δημιούργησε τον ιό ως βιολογικό όπλο.
Καθώς η ρητορική των ΗΠΑ κλιμακώθηκε, η Κίνα συνέχισε την επίθεση.
Στις 22 Φεβρουαρίου, η People’s Daily δημοσίευσε μια έκθεση που υπογραμμίζει τις εικασίες ότι ο στρατός των ΗΠΑ έφερε τον ιό στην Κίνα, προωθώντας την ιστορία παγκοσμίως μέσω ένθετων σε εφημερίδες όπως οι Helsinki Times στη Φινλανδία και η New Zealand Herald.
Η New Zealand Herald είπε ότι έχει μια «ad hoc εμπορική σχέση με την People’s Daily», και επισήμανε το περιεχόμενό τους ως χορηγία.
Η Helsinki Times ανέφερε ότι έχει μια συμφωνία ανταλλαγής περιεχομένου με την People’s Daily, το περιεχόμενο της οποίας όμως δεν ελέγχει.
«Πιστεύουμε ότι η κάλυψη των δυτικών μέσων είναι μερικές φορές εξαιρετικά μονόπλευρη και μεροληπτική», δήλωσε ο Alexis Kouros, εκδότης των Helsinki Times.
«Παρόλο που η People’s Daily είναι κρατική, όπως το BBC, πιστεύουμε ότι είναι ευεργετικό για το παγκόσμιο κοινό να έχει και τις δύο πλευρές ιστοριών».

Η ρωσική βοήθεια της Κίνας

Καθώς η Κίνα υποστήριξε την παραπληροφόρηση, στηρίχθηκε στη ρωσική στρατηγική και τις υποδομές παραπληροφόρησης, στρεφόμενη σε ένα μακρά καθιερωμένο δίκτυο αντιπροσώπων του Κρεμλίνου στη Δύση για να σπείρει και να διαδώσει μηνύματα.
«Το ένα ενισχύει το άλλο… Πόσο ελεγχόταν από τις διοικήσεις, πόσο ήταν ευκαιριακό, ήταν δύσκολο να το πούμε», δήλωσε ο Janis Sarts, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ, με έδρα τη Ρίγα της Λετονίας.
Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, η Κίνα είναι «ο πιο τρομερός ανταγωνιστής και αντίπαλος λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων που φέρνουν στο τραπέζι».

Η Αλήθεια όπως τη βλέπει κανείς

Τον Ιανουάριο, πολύ πριν η Κίνα άρχισε να διαδίδει εμφανώς τα νέα, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν τη θεωρία ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν τον ιό ως όπλο.
Στις 20 Ιανουαρίου, το μέσο ενημέρωσης του ρωσικού στρατού, Zvezda, ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα στην Κίνα συνδέθηκε με μια δοκιμή βιολογικών όπλων, επικαλούμενη μαρτυρία του Igor Nikulin.
Ο Nikulin ισχυρίζεται ότι συνεργάστηκε με τα Ηνωμένα Έθνη για τον αφοπλισμό στο Ιράκ από το 1998 έως το 2003, ενώ μεταξύ άλλων ήταν σύμβουλος του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Kofi Annan.
Αλλά ο Nikulin δεν έχει κανένα αρχείο για την υπηρεσία του.
Ο Richard Butler, ο επικεφαλής επιθεωρητής όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την εποχή, είπε στο AP ότι δεν τον έχει ακούσει ποτέ.
Ούτε ο Hans Corell, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Νομικών Θεμάτων και Νομικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών από το 1994-2004, όπου συνεργάστηκε στενά με τον Anan.
Ο Nikulin απάντησε είπε ότι τα αρχεία του έργου του στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχουν καταστραφεί, ένας ισχυρισμός που έχει επανειλημμένα απορριφθεί.

Ο ρόλος του Κρεμλίνου

Κατά τους επόμενους δύο μήνες, περισσότερα από 70 άρθρα εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου, κάνοντας παρόμοιους ισχυρισμούς για βιολογικά όπλα στα ρωσικά, ισπανικά, αρμενικά, αραβικά, αγγλικά και γερμανικά, σύμφωνα με την ανάλυση του AP στη βάση δεδομένων που συνέταξε η EUvsDisinfo, η οποία παρακολουθεί την παραπληροφόρηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ρώσοι πολιτικοί εντάχθηκαν σε αυτό το αφήγημα.
Η βουλευτής Natalia Poklonskaya υποστήριξε ότι τη θεωρία αυτή, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι ένα βιολογικό όπλο που δημιουργήθηκε «από εκείνους που θέλουν να κυβερνήσουν τον πλανήτη» για να υπονομεύσουν την Κίνα.
Λίγο αργότερα, ο Vladimir Zhirinovsky, ο εθνικιστής ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, ζήτησε να κατηγορήσουν οι ΗΠΑ και τις άπληστες φαρμακευτικές εταιρείες τους.
Εν τω μεταξύ, ο Nikulin συνέχισε να αναμασά τη θεωρία του, κατά την οποία η πανδημία εξαπλώθηκε από μια επίθεση στην Κίνα σε μια επίθεση στον Trump.
Παρά την ασυνέπεια και τα αμφισβητήσιμα στοιχεία του, μέχρι τον Απρίλιο, ο Nikulin είχε εμφανιστεί τουλάχιστον 18 φορές στη ρωσική τηλεόραση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η ρωσική νοημοσύνη διέδωσε κρυφά τις θεωρίες περί COVID-19, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι ο ιός ήταν ένα βιολογικό όπλο των ΗΠΑ.
usa-chinacoronavirus_2.JPG

Η κινεζική καραντίνα

Στις 23 Ιανουαρίου, το Πεκίνο άρχισε να επιβάλει τη μεγαλύτερη ιατρική καραντίνα στη σύγχρονη ιστορία, περιορίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο επίκεντρο της επιδημίας στην κεντρική Κίνα.
Το επόμενο πρωί, ο Francis Boyle, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ, έστειλε ένα «παγκόσμιο σήμα» σε 300 επαφές προειδοποιώντας, χωρίς αποδείξεις, ότι η Κίνα είχε αναπτύξει τον κορωνοϊό ως βιολογικό όπλο από το εργαστήριο της Γουχάν.
Τις επόμενες εβδομάδες, ο Boyle βελτίωσε τη θεωρία του, υποστηρίζοντας τώρα ότι οι Κινέζοι επιστήμονες δεν είχαν αναπτύξει οι ίδιοι τον ιό, αλλά τον πήραν από ένα εργαστήριο της Βόρειας Καρολίνας.
«Πρόκειται σαφώς για έναν επιθετικό βιολογικό παράγοντα πολέμου», δήλωσε ο Boyle στο θεωρητικό συνωμοσίας Alex Jones στην εκπομπή Infowars στις 19 Φεβρουαρίου.
Η θεωρία εξαπλώθηκε στα μέσα, όπως το One America News Network, ένα κανάλι υπέρ του Trump, το Iran Press TV, το Global Research και το Strategic Culture Foundation, ένα διαδικτυακό περιοδικό που εμφανίζεται ως ανεξάρτητο, αλλά στην πραγματικότητα διευθύνεται από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Boyle είπε στο AP ότι τα συμπεράσματά του βασίζονται στην έρευνα και ότι δεν μπορεί να εμποδίσει τους θεωρητικούς συνωμοσίας ή τις ξένες κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τους ισχυρισμούς του για δικούς τους σκοπούς.

Υπηρεσίες πληροφοριών

Στις 9 Μαρτίου, ένας δημόσιος λογαριασμός WeChat που ονομάζεται Happy Reading List δημοσίευσε ένα δοκίμιο που ισχυρίζεται ότι ο στρατός των ΗΠΑ δημιούργησε το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, σε ένα εργαστήριο στο Fort Detrick, στο Maryland, και το διέδωσε στην Κίνα κατά τη διάρκεια the Military World Games, ένα διεθνή διαγωνισμό για στρατιωτικούς αθλητές, που πραγματοποιήθηκε στο Wuhan τον Οκτώβριο του 2019.
Ο λογαριασμός, ο οποίος τέθηκε σε αναστολή, άνοιξε τον Μάιο του 2019 από μια γυναίκα από την επαρχία Henan στην κεντρική Κίνα, η οποία δεν απάντησε σε μηνύματα.
Δεν είναι σαφές ποιος έγραψε για πρώτη φορά το άρθρο, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε άλλους λογαριασμούς WeChat.
Την επόμενη μέρα εμφανίστηκε μια ανώνυμη αναφορά στην πύλη “We the People” του Λευκού Οίκου.
Κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να διευκρινίσουν εάν ο ιός είχε αναπτυχθεί στο Fort Detrick και διέρρευσε από το εργαστήριο.
Η αναφορά καλύφθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, παρά τη λήψη μόνο 1.426 υπογραφών, πολύ λιγότερα από τα 100.000 που χρειάζονταν για να αξιώσουν μια απάντηση από τον Λευκό Οίκο.

Τα νέα στοιχεία από την Κίνα

Ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, έστειλε μια σειρά tweets για 13 λεπτά που ξεκίνησαν αυτό που μπορεί να είναι το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο ψηφιακό πείραμα της Κίνας με εμφανή παραπληροφόρηση.
"Πότε υπήρξε ο ασθενής μηδέν στις ΗΠΑ;" έγραψε ο Zhao.
«Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί;
Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων;
Ίσως ο αμερικανικός στρατός να έφερε την επιδημία στη Γουχάν.
Να είστε διαφανείς!
Δημοσιεύστε τα δεδομένα σας!
Οι ΗΠΑ οφείλουν μια εξήγηση! "
Το επόμενο πρωί, ο Zhao παρότρυνε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του στο Twitter να διαμοιράσουν τα νέα, ενώ λίγη ώρα αργότερα έδωσε νέα ώθηση στην συνωμοσία, παραπέμποντας τους οπαδούς του σε ένα προηγούμενο άρθρο του Romanoff που ανέφερε ότι τα Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αμφιβολίες για την προέλευση του ιού.
Το Twitter πρόσθεσε αργότερα μια προειδοποίηση ελέγχου γεγονότων στο tweet του Zhao - αλλά μόνο στα αγγλικά.
Μια πανομοιότυπη ανάρτηση στα κινεζικά, δεν είχε τέτοια προειδοποίηση.
Το Twitter έβαλε επίσης μια ετικέτα ελέγχου στοιχείων σε ένα μόνο από τα δύο reposts περιεχομένου της Global Research.
Τα tweets του Zhao ήταν πλέον παγκόσμιες ειδήσεις και εισέβαλαν στη συνηθισμένη συζήτηση για τον κορωνοϊό.

Η "είσοδος" του Ιράν

Την ίδια μέρα που ο Zhao έγραψε στο Twitter ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από τον στρατό των ΗΠΑ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei ανακοίνωσε επίσης ότι το COVID-19 θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας βιολογικής επίθεσης.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν το μήνυμα του Khamenei.
Οι Tasnim News, για παράδειγμα, ανέφεραν τον Nikulin, τον αυτοαποκαλούμενο Ρώσο εμπειρογνώμονα για τα βιολογικά όπλα, για να ενισχύσει το αφήγημα ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν τον ιό για να στοχεύσουν την Κίνα.
Η Javan Online αναδημοσίευσε τα tweets του Zhao για να ισχυριστεί ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν στοιχεία ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από την πανδημία.
Στρατιωτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες στο Ιράν αναφέρθηκαν επανειλημμένα στον ιό ως αμερικανικό βιολογικό όπλο.
Οι παρατηρήσεις τους, με τη σειρά τους, ενισχύθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και συγκεντρώθηκαν στην Κίνα, όπου πυροδότησαν περαιτέρω εικασίες.
Η Διεθνής Ένωση των Εικονικών Μέσων (IUVM), ένα ιρανικό δίκτυο που έχει μπλοκαριστεί επανειλημμένα από το Facebook, το Google και το Twitter, ενεργοποίησε ένα δίκτυο ιστότοπων και μυστικών λογαριασμών κοινωνικών μέσων για να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό του ιού και επαινεί την ηγεσία και την καλοσύνη της Κίνας.
Ο Khamenei ανέφερε και πάλι τη θεωρία συνωμοσίας ότι ο ιός δημιουργήθηκε στην Αμερική κατά την ετήσια ομιλία του για το Περσικό Νέο Έτος στις 22 Μαρτίου - αυτή τη φορά ως δικαιολογία για άρνηση της βοήθειας των ΗΠΑ.

Η εξάπλωση

Δέκα ημέρες μετά τα πρώτα tweets του Zhao, η παγκόσμια πλατφόρμα κρατικών μέσων ενημέρωσης της Κίνας προσπάθησε να ωθήσει τη θεωρία που μετέδωσε ο Zhao, και αργότερα ο Khamenei.
«Η αμερικανική κυβέρνηση έκρυψε σκόπιμα την πραγματικότητα του COVID-19 με τη γρίπη;» ανέφερε μια υποβλητική έκδοση στα κινεζικά που δημοσιεύτηκε από την China Radio International στις 22 Μαρτίου.
«Γιατί το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας των Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ στο Μέριλαντ, η μεγαλύτερη βάση βιοχημικών δοκιμών, έκλεισε τον Ιούλιο του 2019;», αναρωτήθηκε.
Μέσα σε λίγες μέρες, το άρθρο εμφανίστηκαν περισσότερες από 350 φορές σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε όλο τον κόσμο στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά και αραβικά.
Η ιστορία πέρασε σε όλη την Κίνα, μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διοικούνταν από αστυνομία, εισαγγελείς, τμήματα προπαγάνδας, αντι-λατρευτικές ενώσεις και Κομμουνιστικά Πρωταθλήματα Νέων.
Η Πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία προώθησε την ιστορία στο Twitter και στο Facebook.
Εμφανίστηκε στο YouTube, το Weibo, το WeChat και μια σειρά από κινεζικές πλατφόρμες βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των Haokan, Xigua, Baijiahao, Bilibili, iQIYI, Kuaishou και Youku.
Η AP διαπίστωσε ότι η ιστορία προβλήθηκε πάνω από 7 εκατομμύρια φορές στο διαδίκτυο, με περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια σχόλια, κοινοποιήσεις ή αντιδράσεις.
Αυτοί οι αριθμοί είναι χαμηλοί, επειδή πολλές πλατφόρμες δεν δημοσίευσαν μετρήσεις και δεν αντιπροσωπεύουν τηλεοπτική προβολή ή κυκλοφορία σε κλειστές ομάδες.
Οι λογαριασμοί που προωθούν το περιεχόμενο είχαν συνολικά περισσότερους από 817 εκατομμύρια ακόλουθους, αν και πολλοί είναι πιθανό να είναι διπλότυποι ή ψεύτικοι.

Το Πεκίνο επιμένει...

Τον Απρίλιο, η Ρωσία και το Ιράν εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό τη συνωμοσία για τα βιολογικά όπλα, καθώς ασχολούνταν με τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών.
Η Κίνα όμως συνέχισε.
Το Πεκίνο πολιορκήθηκε από αιτήματα λογοδοσίας.
Στις ΗΠΑ, υπήρξαν εκκλήσεις για «το κόστος της πανδημίας» και ακύρωση του χρέους των ΗΠΑ με την Κίνα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο άρχισαν να θεσπίζουν νομοθεσία για να αφαιρέσουν την Κίνα από την κυρίαρχη ασυλία της, ώστε οι Αμερικανοί να μπορούν να την μηνύσουν.
Μέσα σε ένα μήνα, η Κίνα απαγόρευσε το βόειο κρέας από τέσσερις μεγάλους αυστραλιανούς παραγωγούς και επέβαλε δασμό 80% στο αυστραλιανό κριθάρι - κινήσεις που θεωρούνται ευρέως ως αντίποινα, αν και η Κίνα αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να προωθούν τις συνωμοσίες ότι ο COVID-19 κατασκευάστηκε στην Αμερική.
Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CGTN στις 16 Μαΐου, κυκλοφόρησε ένα κλασικό ντοκιμαντέρ για το Fort Detrick, με περισσότερες από 82.000 θεάσεις.
Το YouTube δεν έχει επισημάνει το βίντεο ως κρατικό περιεχόμενο, ωστόσο μεταδόθηκε στην πλατφόρμα Bilibili της Κίνας 378.000 φορές και μεταδόθηκε στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Αραβικά, Ινδονησιακά, Φιλιππινέζικα - καθώς και από το NTV, έναν τηλεοπτικό σταθμό του Χιούστον.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο Zhao, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, αναζωπύρωσε τη συνωμοσία του Fort Detrick σε Tweets: «Πολλά παραμένουν ασαφή για το #FortDetrick των ΗΠΑ και για περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήρια στον κόσμο», έγραψε στις 11 Αυγούστου.
usa-chinacoronavirus_3.JPG

Οι έρευνες του ΠΟΥ

Στις 14 Ιανουαρίου 2021, μια ομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσγειώθηκε στην Κίνα για να διερευνήσει την προέλευση της επιδημίας.
Την επόμενη μέρα, σε μια από τις τελικές πράξεις της διοίκησης του Trump, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ένα «ενημερωτικό δελτίο» δηλώνοντας ότι η πανδημία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα διαρροής από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι συνεργάστηκε μυστικά έργα με τον στρατό της Κίνας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε αυτούς τους ισχυρισμούς ως «την τρέλα της τελευταίας ημέρας» του «κ. Ψεύτη».
«Θα ήθελα να τονίσω ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται πραγματικά τα γεγονότα, θα πρέπει να ανοίξουν το βιολογικό εργαστήριο στο Fort Detrick, να δώσουν περισσότερη διαφάνεια σε ζητήματα όπως τα 200+ βιολογικά εργαστήρια στο εξωτερικό, να καλέσουν τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ να πραγματοποιήσουν έρευνες για τον εντοπισμό προέλευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Hua Chunying σε συνέντευξη τύπου στις 18 Ιανουαρίου.
Τα σχόλιά της έγιναν viral στην Κίνα.

Η επιτυχία της κινεζικής κυβέρνησης

Η εκστρατεία της Κίνας ήταν επιτυχημένη στο εσωτερικό της χώρας.
Στην Κίνα, ο Zhao και οι συνεργάτες του έχουν μια αυξανόμενη βάση θαυμαστών και οι οπαδοί τους στο Twitter έχουν αυξηθεί.
Ο Zhao έχει πλέον περισσότερους από 879.000 ακόλουθους στο Twitter.
Έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το πόσο μεγάλο μέρος αυτού του κοινού είναι αληθινό και πόσο από ψεύτικους λογαριασμούς, καταλήγει το ΑΡ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης