Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας για την covid – ΠΟΥ: Ευρεία διασπορά στην Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019

Νέος πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας για την covid – ΠΟΥ: Ευρεία διασπορά στην Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019
ΗΠΑ: Να μην αρθεί ακόμα η χρήση μάσκας - Είναι πολύ νωρίς προειδοποιούν οι Αμερικάνοι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Αναζωπυρώνεται ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει ξεσπάσει σχετικά με την προέλευση της επιδημίας της covid τη στιγμή που επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζουν ότι ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στην Wuhan τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019.
Το εύρημα αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορούσε στην Κίνα πολύ νωρίτερα από την πρώτη του «επίσημη» εμφάνιση στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στην Wuhan τον Δεκέμβριο, κάτι που αποτελεί ένα νέο εύρημα» είπε ο Peter Ben Embarek, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΠΟΥ που πραγματοποίησε έρευνες για περίπου τέσσερις εβδομάδες στην Κίνα, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν ήδη μεταλλάξεις του ιού, γεγονός που οδηγεί πολλούς επιστήμονες στο συμπέρασμα πως ο ιός κυκλοφορούσε πολύ περισσότερο από ένα μήνα στην Κίνα.
Ωστόσο, πολλοί από τους επιστήμονες του ΠΟΥ ανέφεραν ότι οι κινεζικές αρχές δεν τους επέτρεψαν την πρόσβαση σε πολλά από τα δεδομένα που τους ζήτησαν.

ΗΠΑ: Δώστε τα στοιχεία

Η περιορισμένη ωστόσο πρόσβαση των επιστημόνων του ΠΟΥ στα επιδημιολογικά δεδομένα είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την παρέμβαση του Λευκού Οίκου, ο οποίος το περασμένο Σάββατο 13/2 κάλεσε το Πεκίνο να διαθέσει δεδομένα από τις πρώτες μέρες της επιδημίας του Covid -19 εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά με τον τρόπο που κοινοποιήθηκαν τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan τονίζει, πως είναι επιτακτική ανάγκη η έκθεση να είναι ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από «κάθε αλλοίωση της κινεζικής κυβέρνησης», επαναφέροντας ανησυχίες που εξέφραζε και η κυβέρνηση Trump.

Κίνα: Θα συνεργαστούμε, μην μας κουνάτε το δάχτυλο

Απέναντι σε αυτές τις αιτιάσεις, η Κίνα μέσω της πρεσβείας της στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρη διαφάνεια στις έρευνες του ΠΟΥ.
Απαντώντας μάλιστα στο ότι έπρεπε να επιτρέψει την πρόσβαση του ΠΟΥ σε δεδομένα από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας, η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση, αναφέροντας πως «οι πράξεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια υπονόμευσαν σοβαρά πολύπλευρους θεσμούς, όπως ο ΠΟΥ καθώς και ότι έβλαψαν σοβαρά τη διεθνή συνεργασία κατά της covid».
«Οι ΗΠΑ ενεργώντας σαν να μην έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά, κουνά το δάχτυλο σε άλλες χώρες που υποστήριξαν πιστά τον ΠΟΥ» αναφέρει η Κίνα.

Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις

Και ενώ είναι σε εξέλιξη μια νέα διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας για το τι συνέβη τον Δεκέμβριο του 2019, ο μεγαλύτερος προβληματισμός των επιστημόνων εστιάζει στις μεταλλάξεις και στο σενάριο, αυτές να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα, απειλώντας ακόμα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ήδη η βρετανική μετάλλαξη, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, φέρεται να είναι αυτή που τείνει να κυριαρχήσει καθώς έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 86 χώρες.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 108.892.303 και οι νεκροί 2.401.301
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.641.389 κρούσματα και 485.338 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 239.245 και τρίτη σε κρούσματα με 9.834.513
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 174.207 και τέταρτη η Ινδία με 155.732
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.049.920
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.026.506, έκτη η Γαλλία με 3.467.884
• Έβδομη η Ισπανία με 3.056.035 και όγδοη η Ιταλία με 2.721.879
• Ένατη η Τουρκία με 2.586.183 και δέκατη η Γερμανία με 2.342.744
3940595856764343.JPG
ΗΠΑ: SOS επιστημόνων για να μην αρθεί η χρήση μάσκας – Πάνω από 485.000 οι νεκροί

Να μην αρθεί η χρήση της μάσκας ζητούν Αμερικάνοι επιστήμονες, υποστηρίζοντας πως μπορεί να καταγράφεται μια μείωση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτά παραμένουν διπλάσια σε σχέση με το καλοκαίρι.
Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Rochelle Walensky υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά νωρίς να αρθεί το μέτρο της χρήσης μάσκας, αναφερόμενη κυρίως στις αποφάσεις των κυβερνητών των Πολιτειών της Μοντάνα και της Αϊόβα να άρουν το μέτρο.
Όπως είπε η Walensky, είναι απαραίτητο να παραμείνουν σε ισχύ τα διάφορα περιοριστικά μέτρα προστασίας καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία και να υπάρξει κάποια επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, μέχρι να επεκταθούν οι εμβολιασμοί.
«Τα κρούσματα είναι δυόμιση φορές περισσότερα από ότι ήταν το περασμένο καλοκαίρι.
Είναι ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα μειώνονται, αλλά αυτά μειώνονται από ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» υπογράμμισε η Walensky, η οποία υπογράμμισε πως είναι άκρως απαραίτητο να διατηρηθεί η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 485.000 θάνατοι και περίπου 27,8 εκατομμύρια κρούσματα ενώ σχεδόν 53 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί.
595686785454353.JPG
Επεκτείνονται τα lockdown στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα – τουλάχιστον σε σύγκριση με ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – και με τις μεταλλάξεις να απειλούν τα υγειονομικά συστήματα, πολλά κράτη παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα.
Πάντως, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Thierry Breton υποστήριξε ότι «η Ευρώπη έχει στόχο να διαθέσει εμβόλια κατά της COVID-19 σε όλους όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν ως το τέλος του καλοκαιριού» ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 επιπλέον αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί για την Ευρώπη».
Την ίδια στιγμή πάντως, ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε lockdown.
Στην Πορτογαλία, όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει υπό την πίεση της επιδημίας, παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου το lockdown αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη που επιβλήθηκε στην Ολλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησε επεισόδια, που διήρκησαν ημέρες, από διαδηλωτές κατά του lockdown, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου.
Επρόκειτο αρχικά να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου.
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown έως την 1η Απριλίου.

Μ. Βρετανία: Το πότε θα λήξει το lockdown θα ανακοινώσει στις 22/2 ο Johnson

Αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας θα αποφασίσει το πότε θα λήξει το lockdown στην Αγγλία, τη στιγμή που εκτιμάται πως περίπου 15 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι αριθμοί των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία παραμένουν ιδιαίτερα ψηλά.
Ο Johnson αναμένεται να παρουσιάσει στις 22 Φεβρουαρίου το σχέδιο του για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown καθώς δέχεται πιέσεις από βουλευτές του κόμματός του για να άρει τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 300 ετών.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, τα δημοτικά και τα γυμνάσια πιθανώς να επαναλειτουργήσουν από τις 8 Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται να επιτραπούν οι συναντήσεις πολιτών σε πάρκα και τα πικνίκ για οικογένειες και να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. ενώ τα περιοριστικά μέτρα σε γήπεδα τένις και γκολφ, όπου είναι ευκολότερη η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, αναμένεται να χαλαρώσει από τον Απρίλιο.
Σημειώνεται πως από σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ το μέτρο για την 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όσους ταξιδιώτες έρχονται από άλλες χώρες και περιοχές όπου υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε πλαίσιο φιλοξενίας που θα παρέχει η κυβέρνηση ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχει σχεδιαστεί για τον πιο εντατικό έλεγχο των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
406978535256.JPG
Κίνα: Υπό εξαφάνιση η επιδημία covid - Μόλις 9 κρούσματα σε 24 ώρες

Σε πλήρη αποκλιμάκωση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 9 κρούσματα από 7 που ήταν την προηγούμενη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας, από τα 9 κρούσματα, το ένα ήταν εγχώριας μετάδοσης και εντοπίστηκε στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη τον Ιανουάριο με τη σοβαρότερη αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020, αρχικά στην επαρχία Χεμπέι, κατόπιν στις βορειοανατολικές επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Τζιλίν.
Οι αρχές επέβαλαν lockdown, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και προχώρησαν σε μαζικά τεστ για να ελέγξουν την κατάσταση.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 637 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων οι 11 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.772 μολύνσεων.

Ινδία: Ραγδαία αποκλιμάκωση της covid – Πάνω από 8,3 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί

Ραγδαία αποκλιμάκωση της επιδημίας covid εξακολουθεί να καταγράφεται στην Ινδία όπου καθημερινά πλέον αναφέρονται ολοένα και λιγότερα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.649 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 10.916.589.
Παράλληλα, ακόμη 90 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 155.732.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 139.6379, εξέλιξη ανησυχητική μια και καταγράφεται αύξηση τις τρεις τελευταίες ημέρες.
Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 8,3 εκατ. άνθρωποι, κυρίως μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και ηλικιωμένοι, από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Ινδία, την 16η Ιανουαρίου.

Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική – Σκάνδαλο με τους εμβολιασμούς στο Περού

Στο κόκκινο παραμένει λόγω της επιδημίας της covid η Λατινική Αμερική, τη στιγμή που σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο Περού με το πρόγραμμα εμβολιασμών.
Στη Βραζιλία, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 24.759 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 713 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 9,8 εκατομμύρια μολύνσεις και 239.245 νεκροί.

Πάνω από 174.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Δραματική όμως παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι άλλοι 436 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.099 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν αναφερθεί 174.207 νεκροί επί συνόλου 1.992.794 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Σκάνδαλο στο Περού με τους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, σκάνδαλο ξέσπασε στο Περού σχετικά με τους εμβολιασμούς, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών, Elizabeth Astete
Η ΥΠΕΞ υπέβαλε την παραίτηση της, αναγνωρίζοντας ότι διέπραξε το «βαρύ σφάλμα» να εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, πριν από τις ομάδες που έπρεπε να ανοσοποιηθούν κατά προτεραιότητα.
«Υπέβαλα στον κ. πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιστολή της παραίτησής μου από το αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε Elizabeth Astete μέσω Twitter.
Είναι η δεύτερη υπουργός της κυβέρνησης του μεταβατικού προέδρου Francisco Sagasti που ανακοινώνει την παραίτησή της στο πλαίσιο του σκανδάλου.
Το περασμένο Σάββατο ο Sagasti ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση της υπουργού Υγείας, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού εμβολιάστηκε προτού να είναι διαθέσιμο εμβόλιο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ομάδες προτεραιότητας.
Σημειώνεται πως το Περού έχει καταγράψει 43.250 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,2 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Αυστραλία: Σε lockdown έως τις 17/2 στη Βικτόρια

Σε lockdown έως την Τετάρτη 17/2 παραμένει η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία με τον πρωθυπουργό της Πολιτείας, Daniel Andrews να υποστηρίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν, όπως έχει προγραμματιστεί.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η έναρξη των εμβολιασμών σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Βικτόρια, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Αυστραλίας, ανέφερε σήμερα μόλις ένα περιστατικό νέας μόλυνσης από την COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από μια πρόσφατη συρροή σε ξενοδοχείο καραντίνας να φτάνει τις 17.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό μόλυνσης είναι η μητέρα ενός τρίχρονου παιδιού, που εντοπίστηκε θετική χθες, Κυριακή.
Με βάση τα περιοριστικά μέτρα, τα έξι και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι της πολιτείας υποχρεούνται να μένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για την αγορά απαραίτητων αγαθών, για να πάνε στη δουλειά, για να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους ανθρώπους και για σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
Το τουρνουά τένις του αυστραλιανού Όπεν που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Μελβούρνη μέχρι την 21η Φεβρουαρίου, διεξάγεται χωρίς θεατές μέχρι το τέλος του lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης