Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Η πολυμερής προσέγγιση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών πανδημίας έδωσε τον τόνο

G7: Η πολυμερής προσέγγιση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών πανδημίας έδωσε τον τόνο
Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου των G7 βρέθηκε η ανάγκη βοήθειας των φτωχών χωρών, η κλιματική αλλαγή και ο «ψηφιακός φόρος»
Σχετικά Άρθρα

Υπέρ της πολυμερούς προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση, τάχθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου στο πέρας της συνεδρίασης της G7, με τη βοήθεια στις φτωχές χώρες και τον ψηφιακό φόρο στο επίκεντρο των συζητήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021.
Υπό την προεδρία της Βρετανίας, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη.

Κεντρικοί Τραπεζίτες

Συνοδεύονταν από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Eurogroup, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπό την προεδρία του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Rishi Sunak και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey.
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών μετά την εκλογή του Joe Biden, παρουσία της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

Η στάση των ΗΠΑ

Η Yellen επέμεινε στη «δέσμευση της κυβέρνησης Biden προς την πολυμερή αντιμετώπιση των προβλημάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας μια διαφορετική ρητορική σε σχέση με την προεδρία του Donald Trump.
Υπενθύμισε επίσης τη σημασία «των δημοσιονομικών κινήτρων για τη διασφάλιση της ανάκαμψης, ενώ το μεγάλο σχέδιο διάσωσης ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητείται στο Κογκρέσο.
Αυτή η συνεδρίαση χρησιμεύει ως προοίμιο της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 που έχει προγραμματιστεί για τις 11 έως τις 13 Ιουνίου στην Κορνουάλη (νοτιοδυτική Αγγλία).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Rishi Sunak κάλεσε τους ομολόγους του να ενεργήσουν για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες χώρες το 2021 και να κάνουν το κλίμα κεντρική προτεραιότητα προκειμένου να υπάρξει "πράσινη" οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Διανομή των εμβολίων

Τα θέματα για το κλίμα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για το Λονδίνο, το οποίο από τον Φεβρουάριο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.
Ο Βρετανός υπουργός ζήτησε την ταχεία και δίκαιη διανομή των εμβολίων παγκοσμίως, επιμένοντας ότι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κρίσης.
Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass, μίλησε για μια «καλή συζήτηση για τις ανισότητες, τους εμβολιασμούς, το κλίμα, τα τρωτά σημεία και την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου για τη συγκέντρωση του χρέους».
Παρομοίως, πάντα στο Twitter, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva μίλησε για μια "ουσιαστική συνάντηση" και για σύγκλιση απόψεων για την έξοδο από κρίση και το κλίμα.

Ψηφιακός φόρος

Τέλος, το Λονδίνο πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σημείωσαν την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη διεθνούς λύσης σχετικά με την επιβολή φόρου στους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας που βγήκαν οι μεγάλοι νικητές της πανδημίας, ενώ πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική συρρίκνωση.
Ο στόχος της Βρετανίας είναι να τηρήσει την προθεσμία που ορίστηκε στα μέσα του 2021 από την G20 για να υπάρξει συμφωνία επί του θέματος.

Διαπραγματεύσεις

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε οι εργασίες να διεξαχθούν τόσο στο επίπεδο της Ομάδας των Επτά, όσο και της Ομάδας των 20 και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Όσον αφορά τον ψηφιακό φόρο, «πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία φέτος το καλοκαίρι», ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno LeMaire.
Επέμεινε εξάλλου «στην ανάγκη στενού συντονισμού των σχεδίων μας ανάκαμψης και στη σημασία της συνέχισης των εργασιών για το χρέος των φτωχών χωρών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης