Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην αξιωματούχος Βόρειας Κορέας: Ένας πολύ μικρός σπινθήρας θα μπορούσε να ανατρέψει τον Kim Jong Un

Πρώην αξιωματούχος Βόρειας Κορέας: Ένας πολύ μικρός σπινθήρας θα μπορούσε να ανατρέψει τον Kim Jong Un

Ο πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας μιλάει για τη δυναστεία των Kim και το πώς ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει το καθεστώς

Ο Tae Yong-ho ήταν 14 ετών όταν άρχισε να κατανοεί για πρώτη φορά την πραγματική σκληρότητα του, του ταξικού συστήματος του Kim Il Sung στη Βόρεια Κορέα,α αναφέρει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times.

Ήταν Αύγουστος του 1976, και ο Μεγάλος Ηγέτης εκτελούσε ανθρώπους των οποίων η πίστη προς το καθεστώς μπορεί να μην ήταν εγγυημένη.
Οι γονείς του Tae, μέλη της «βασικής τάξης», ήταν ασφαλείς.
Η θεία του, ο θείος του και δύο ξαδέλφια του, μέλη της «τάξεως αμφιβολίας» λόγω ύποπτων δεσμών με Ιάπωνες συνεργάτες, εκτελέστηκαν από την Πιονγιάνγκ.
Στα 58 του, ο Tae έχει ήδη ζήσει μια αξιοθαύμαστη ζωή.
Είναι από τους πολύ λίγους που έλαβε τη σπάνια εκπαίδευση ξένων γλωσσών στη Βόρεια Κορέα για να γίνει διπλωματικός απεσταλμένος για τρεις γενιές ηγεμόνων της δυναστείας Kim.
Το 2016, ενώ υπηρετούσε ως αναπληρωτής πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Λονδίνο, αυτός και η οικογένειά του αυτομόλησαν καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους Βορειοκορεάτες που διέκοψαν τις σχέσεις τους το ολοκληρωτικό καθεστώς.
Είναι τώρα βουλευτής της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας και ειλικρινής κριτικός του 37χρονου, Kim Jong Un.

Η Βόρεια Κορέα αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα της διεθνούς κοινότητας

Απομονωμένη, πυρηνική δύναμη και με πληθυσμό που υπόκειται σε απειλές βασανιστηρίων, πλύσης εγκεφάλου και πείνας, η Βόρεια Κορέα αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.
Στα μάτια πολλών δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, διπλωμάτων, αναλυτών ασφαλείας που συνθέτουν τον εξειδικευμένο κόσμο των παρατηρητών της Βόρειας Κορέας, ο Tae είναι μια αδιαμφισβήτητη και έγκυρη πηγή πληροφοριών για το μυστικό καθεστώς του Kim Jong Un.
Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια - ο καθένας με μια ιστορία που αξίζει να το ακούσετε - αλλά λίγοι έχουν τα ίδια βάθη γνώση των εσωτερικών μηχανισμών αυτής της μακροχρόνιας δυναστείας.
Ούτε κανείς άλλο μπορεί καλύτερα να καταλάβει και να μιλήσει δημοσίως για την κουλτούρα της ελίτ που στηρίζει και κρατάει το καθεστώς από την κατάρρευση και το χάος εδώ και επτά δεκαετίες.

Τα πρώτα χρόνια στη Βόρεια Κορέα

Ο πατέρας του Tae γεννήθηκε στην επαρχία North Hamgyong, ακριβώς απέναντι από τα παγωμένα σύνορα από τα βορειοανατολικά της Κίνας, αλλά ως μέλος της βασικής τάξης, σε συνδυασμό με λαμπρές ακαδημαϊκές ικανότητες, κατάφερε να ζήσει στην Πιονγκγιάνγκ πρώτα να σπουδάσει και αργότερα να διδάξει αρχιτεκτονική.
Ο Tae χαμογελά καθώς θυμάται τις παιδικές του συναντήσεις με Ρώσους διπλωμάτες και τις συζύγους τους που περπατούσαν στους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ στη δεκαετία του 1960.
«Παρακολούθησα αυτές τις μεγάλες μύτες, μπλε μάτια, αυτούς τους Ρώσους, κάθε μέρα.
Για μένα, οι ξένοι δεν ήταν τόσο περίεργοι».
Στις 12, μετά από μια σειρά εξετάσεων, έγινε δεκτός στο ινστιτούτο ξένων γλωσσών του κράτους.
Ο Tae πιστώνει τη μητέρα του για την αντίσταση στις προτιμήσεις της ημέρας για τους ελίτ γονείς να κατευθύνουν τους πρίγκιπές τους στα μαθηματικά ή τη φυσική.
«Η μητέρα μου είπε« όχι, πρέπει να γίνεις διερμηνέας.
«Αυτό άλλαξε πραγματικά όλη την πορεία της υπόλοιπης ζωής μου».
Η εκμάθηση αγγλικών τελικά σήμαινε έκθεση σε ξένα μέσα ενημέρωσης - και υπαινίσσεται ότι η ζωή στο εξωτερικό ήταν διαφορετική από αυτή που είχαν μάθει οι μαθητές να πιστεύουν.
Ο Tae και οι συμμαθητές του, ωστόσο, κατανάλωναν αμερικανικές ταινίες και βρετανικά εκπαιδευτικά μαθήματα.
Οι καθηγητές τους, οι οποίοι δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, δεν είχαν εμπιστοσύνη στη δική τους προφορά και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα είδη των μέσων μαζικής ενημέρωσης που παράγονται στο εξωτερικό, ακόμη και στους ανώτερους αξιωματούχους που απαογοερευόταν να έχουν πρόσβαση.
Εικόνες από ένα πλήρες αγγλικό πρωινό άφησαν έκπληκτο τον Tae.
«Πώς θα μπορούσε να είναι μόνο για πρωινό που έχετε αυγά, μπέικον, γάλα, βούτυρο, τυρί, όλα αυτά τα πράγματα;
Σκεφτήκαμε ότι ήταν προπαγάνδα.
«Και αφού παρακολούθησε τη Mary Poppins και το The Sound of Music αναρωτήθηκε πώς ήταν μια χώρα όπως η Αμερική, που σκότωσε ανθρώπους τυχαία, να μπορούσε επίσης να παράγει τόσο καλές ταινίες.
«Άρχισα να έχω άλλες σκέψεις».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Η ανάπτυξη των αμφιβολιών του Tae ως έφηβος στη δεκαετία του 1970 παραμένει διδακτική σήμερα.
Η Νότια Κορέα το Δεκέμβριο εισήγαγε νέους νόμους που απειλούν τη φυλάκιση για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στέλνουν πληροφορίες από τον έξω κόσμο - συμπεριλαμβανομένων ταινιών, τηλεοπτικών δράσεων και μουσικής καθώς και πιο έντονο πολιτικό υλικό - στη Βόρεια Κορέα.
Ο Moon Jae-in, ο πρόεδρος και πρώην δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ακολουθεί την προσέγγιση με τον Kim Jong Un, ελπίζει ότι η κίνηση θα βοηθήσει τον Kim να επιστρέψει στο τραπέζι για πυρηνικές συνομιλίες.
Ωστόσο, ο Tae αντιτίθεται σθεναρά, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους μοναδικούς ρεαλιστικούς τρόπους για την προώθηση της μακροπρόθεσμης αλλαγής στη Βόρεια Κορέα είναι να δοθεί στους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της χώρας όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση σε εξωτερικές πληροφορίες.
Σημειώνει ότι ο Kim Jong Un εισήγαγε τους τελευταίους μήνες νέους νόμους που ορίζουν ότι μπορούν να εκτελεστούν άτομα που πιάστηκαν να διανέμουν τέτοιο υλικό - μια παραδοχή της υπαρξιακής απειλής που βλέπει η ηγεσία της Βόρειας Κορέας στους εκπαιδευμένους πολίτες.
Πράγματι, παρά τις προηγούμενες ελπίδες ότι ο Kim Jong Un θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει μια αργή πορεία οικονομικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με τα στελέχη της Κίνας ή του Βιετνάμ, ανοίγοντας ενδεχομένως τη Βόρεια Κορέα σε περισσότερες εξωτερικές επενδύσεις και αλληλεπιδράσεις, ο Tae πιστεύει ότι συμβαίνει τώρα το αντίστροφο με τη δημιουργία «νέων συστημάτων και δομών» για έλεγχο και επιτήρηση.
«Η οικογένεια Kim αισθάνεται υπέροχη ανησυχία», λέει.

Ο μεγάλος λιμός

Με τη διακοπή της κρατικής υποστήριξης από τη Σοβιετική Ένωση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, η εικόνα του σοσιαλιστικού παραδείσου των Kim κατέρρευσε γρήγορα και η χώρα βυθίστηκε σε λιμό.
Οι διεθνείς εκτιμήσεις των συνολικών θανάτων που προέρχονται από την πείνα κυμαίνονται από εκατοντάδες χιλιάδες έως αρκετά εκατομμύρια.
Την εποχή εκείνη του λιμού ο Tae ήταν διπλωματικός ακόλουθος στη Δανία και τη Σουηδία και στις αρμοδιότητες του ήταν να διοργανώνει χορούς στην πρεσβεία για τους διπλωμάτες άλλων χωρών, ενώ ταυτόχρονα απέρριπτε όλες τις πληροφορίες πως υπήρχε λιμός στη χώρα του.
Εν τω μεταξύ, ο Kim Jong Il ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του Kumsusan Palace of the Sun, του μαυσωλείου που είχε μετατραπεί σε κατοικία του αείμνηστου πατέρα του.
Ο αγαπητός ηγέτης ήταν επίσης απασχολημένος με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Για να πάρω την επισιτιστική βοήθεια, έπρεπε να υπερασπιστώ [το καθεστώς] ξανά και ξανά», λέει ο Tae, χτυπώντας το τραπέζι με το ένα χέρι.
Ο Tae ήταν ακόμα μέρος του καθεστώτος.
Και το δίκτυο ξένων απεσταλμένων της Πιονγκγιάνγκ είναι διάσημο για την εμπορία λαθρεμπορίου για να κερδίσει χρήματα για τους Kim και για τη συμμετοχή τους στην απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο μυστικών που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, ο Tae λέει ότι τέτοιοι ρόλοι ανατίθονταν σε άλλου υπαλλήλους της πρεσβείας.
Από την άλλη πλευρά, οι διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας δεν επιτρέπεται να κάνουν τίποτα μόνοι τους, δημιουργώντας μια κουλτούρα φόβου καθώς αναγκάζονται να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον.
Εάν θεωρείται ότι έχουν αδικήσει το καθεστώς, το καθεστώς δεν τους προσφέρει προστασία από βάρβαρες συνέπειες.
«Όλοι γνωρίζουν, αν είπατε κάτι εναντίον του συστήματος ή του ηγέτη, θα εξαφανιζόσασταν και θα πηγάινατε σε [ένα από τα] στρατόπεδα φυλακών.
Από καιρό σε καιρό μερικοί από τους συναδέλφους μας εξαφανίζονταν χωρίς εξήγηση».

Η μέρα της αυτομόλησης

Παρά μια σειρά από ανεπιβεβαίωτες φήμες, οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς ξετυλίχθηκε η ημέρα της αυτομόλησής του Tae παραμένουν σκοτεινά.
Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ποτέ δημόσια για αυτό.
Όσον αφορά την τελική απόφαση να διακινδυνεύσει τα πάντα και να εγκαταλείψει τη θέση του στο Λονδίνο, ο Tae λέει ότι τον ενθάρρυνε μια ακίνητη συνειδητοποίηση ότι ο νεαρός δικτάτορας δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση. Η ιδέα να οδηγήσει τους γιούς του στην Πιονγκγιάνγκ αφού είχαν περάσει τόσο πολύ χρόνο στη Δύση έγινε αφόρητη.
«Αν ο Kim πεθάνει φυσικά τότε πρέπει να περιμένουμε άλλα 30 ή 40 χρόνια.
Πρέπει να απαντήσω στα [μελλοντικά] εγγόνια μου », σκεφτόταν ο Tae εκείνη την εποχή.
«Αποφάσισα λοιπόν να αυτομολήσω για να δώσω ελευθερία στους γιους μου».
Με την πάροδο των χρόνων, άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αποκτήσει νέες μυστικές ταυτότητες, επιδιώκοντας να ζήσουν στην ανωνυμία.
Η Ko Yong Suk, η θεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας που εντοπίστηκε από την πρώην δημοσιογράφο της FT και της Washington Post, Anna Fifield το 2016, είχε ζήσει στην αφάνεια στις ΗΠΑ από το 1998, λειτουργώντας ένα καθαριστήριο με τον άντρα της.
Ο Tae αισθάνεται ασφαλής με την ασφάλειά του, αλλά σημειώνει το ιστορικό των δολοφονιών της Βόρειας Κορέας σε ξένο έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του Kim Jong Nam, του αδελφού του σημερινού ηγέτη, ο οποίος σκοτώθηκε από νευρικό πράκτορα σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας πριν από τέσσερα χρόνια.
Αλλά τώρα που ο Tae βρίσκεται στη Σεούλ, θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη νέα του ελευθερία λόγου για να στείλει ένα μήνυμα πίσω στην Πιονγκγιάνγκ - μια προσπάθεια που έγινε ευκολότερη από την πλατφόρμα που του δόθηκε στην έδρα της Εθνοσυνέλευσης που κέρδισε εύκολα τον Απρίλιο.
«Η πραγματική μου αποστολή ως πολιτικός είναι ότι θέλω να πω στην ελίτ της Βόρειας Κορέας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια εναλλακτική λύση για το μέλλον τους», λέει.

Μήνυμα σε ΗΠΑ και Κίνα

Ο Tae έχει ένα μήνυμα για τη νέα κυβέρνηση Biden: μην κάνετε μια πυρηνική συμφωνία ιρανικού στυλ, διότι ουσιαστικά θα νομιμοποιούσε τον Kim Jong Un και θα δικαιολογήσει τις πολιτικές του.
Αντ 'αυτού, θέλει οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις.
Ο Tae δεν υποτιμά τη δύναμη του Kim.
Αλλά με αρκετή πίεση πιστεύει ότι η πτώση του δικτάτορα είναι μια πιθανότητα - μια προοπτική που θα μπορούσε να προκύψει πολύ πιο γρήγορα εάν η Κίνα επέβαλλε σωστά τις κυρώσεις.
«Ένας πολύ μικρό σπινθήρα» είναι το μόνο που χρειάζεται, «όπως συνέβη στην Αραβική Άνοιξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης