Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ ώθησαν ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ

Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ ώθησαν ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ

Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,482% - Από τις αρχές Φεβρουαρίου το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αποκλιμακωθεί 20 μονάδες βάσης

Σχετικά Άρθρα
Αιφνίδια αλλαγή κλίματος καταγράφηκε στην αγορά των ομολόγων του ευρώ προς το τέλος της συνεδρίασης, με τις αποδόσεις αρχικώς να αποκλιμακώνονται και έπειτα να έχουν ανοδική πορεία, καθώς παρά την αίσια έκβαση του ιταλικού πολιτικού θρίλερ, οι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ένταση των πληρωριστικών πιέσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΗΠΑ

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε και πάλι μία ανάσα από το 1,20%, από τη στιγμή που οι πληθωριστικές προσδοκίες στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, μία ημέρα αφότου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέο 30ετές ομόλογο το οποίο δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων συμπαρέσυρε και το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, από το -0,46% που κινείτο αρχικά, αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,428%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα τέλη Ιανουαρίου.

Κυβέρνηση Draghi

Σε άνοδο παρασύρθηκαν και οι αποδόσεις στην Ιταλία, παρά το αρχικό ράλι των τιμών των ιταλικών κρατικών ομολόγων, καθώς η σύσταση και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Mario Draghi θεωρείται πλέον βέβαιη.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε αρχικά νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,426%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 90 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015, έχοντας υποχωρήσει περίπου 26 μονάδες βάσης από τις αρχές Φεβρουαρίου έως σήμερα.

Αποδόσεις

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αποκλιμακωθεί 20 μονάδες βάσης.
Εάν η πτωτική πορεία διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μηνός, τότε θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περυσινό Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, λίγο πριν το κλείσιμο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,482%.
Πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό της είχε κινηθεί ενωρίτερα και η απόδοση του 30ετούς, που αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 1,384%.
Και στην 30ετία, το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει περιοριστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, στις 135 μονάδες βάσης.
Η στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank, Althea Spinozzi, βλέπει το spread του ιταλικού 30ετούς έναντι του γερμανικού να αποκλιμακώνεται στις 120 μονάδες βάσης τις επόμενες εβδομάδες.

Νέα έκδοση

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι τα ιταλικά ομόλογα εμπεριέχουν χαμηλό ρίσκο, είναι ότι το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων ισπανικών περιορίστηκε γύρω στις 30 μονάδες βάσης, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2017.
Η πτώση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την καμπύλη, έχει πυροδοτήσει έντονες φημολογίες στην αγορά ότι η Ιταλία θα προχωρήσει σε έκδοση νέου ομολόγου πολύ μεγάλης διάρκειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης